"Лунна светлина" на София Филм Фест

Носителят на големия "Оскар" – на 21-ото издание
28 фев 2017 10:37, Петя Славова
20
"Лунна светлина" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Премиерата на "Лунна светлина" може да видим у нас в разките на 21-ия София Филм Фест. Филмът получи Оскар за най-добър филм,  както и златни статуетки за поддържаща мъжка роля и адаптиран сценарий.

Овациите за сценариста-режисьор Бари Дженкинс се сипят още от пълнометражния му дебют „Medicine For Melancholy”, с който през 2008 година обикаля доста фестивали. Световната премиера на втория му филм „Лунна светлина” („Moonlight”) беше миналата година в Торонто – единственият от петте големи – Берлин, Кан, Венеция и Сънданс, който не е със състезателен характер.

"Лунна светлина" проследява живота на един афро-американец в три различни периода от неговото съзряване – момче, тийнейджър и млад мъж, като трите роли са поверени на различни актьори. Те са се ангажирали с пресъздаването на този образ в съответната възраст, със съответните тегоби и неволи - защото вероятно това е реалността за един хомосексуален младеж с тъмен цвят на кожата в Маями, но главната тежест и отговорност пада върху режисьора, който трябва да направи така, че публиката да повярва и съпреживее и с трите превъплъщения на главния герой.

Това не е традиционна драма за "порастването" не само защото темите, представени от автора на филма, обикновено се заобикалят и пренебрегват. Постулати за мъжественост и сексуалност, топлината на обичното семейство – всичко е пречупено през погледа на главния герой.

"Лунна светлина" е нежна, поетична история за един млад мъж, който се опитва да открие кой всъщност е той самият. Екстаз, болка, красотата от безпаметното влюбване – усещания и чувства го разкъсват, докато се мъчи да разбере и приеме своята сексуалност.

Бари Дженкинс създава чувствено и опияняващо кино, което разкрива дълбоките истини за различни житейски моменти, които ни определят като личности; хората, които са играли най-важните роли в живота ни и съкровения копнеж за обич, който преследва всеки от нас, през целия му живот.

Ролите в "Лунна светлина" са разпределени между Джанел Моне, Махершала Али, Треванте Роудс, Алекс Р. Хибърт, Джейдън Пайнър, Аштън Сандърс, Джарел Джером, Наоми Харис и Андре Холанд. Сценарият е дело на режисьора, по пиесата на Таръл Макрейни; визията на Джеймс Лакстън е възхитителна.


20
Още от
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
God преди 11 месеца
Чарлийз Терон, която е от ЮАР и тя ли е афро-американка? За един приятел питам.
13
1
 
8
 
! Отговори
Тъпо преди 11 месеца
Оскара на този филм е в следдствие на вълненията при предишните Оскари. Филма не е нищо особено. Някакви хора в маалата си живеят и се праскат и след това и те не знаят какво правят. Важно е лента да се хаби и Оскари да се печелят. Истината е че в днешно време е трудно да се каже расизма към кои е към белите или към черните. Към ромите или към българите. Живея в Самоков и мога да кажа, че към хоата тук се прилага расизъм. Искаме Оскар. Филма ни се казва: "Следобедна дрямка". Успех.
12
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 11 месеца
Ама и "нeгри" ли се цензурира? Значи освен афро-американци има и афро-азиатци, афро-европейци и афро-австралийци. Безмозъчна история.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както е тръгнало, скоро под строй ще ни водят на такива задължителни филми ... като преди 30 години.
10
1
 
13
 
! Отговори
Вежди Рашидофф преди 11 месеца
Трябва да направим римейк с Азис и на участваме в следващия Оскар.
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мамини златни те расистчета :) Актьорите освен, че са приказно богати са постигнали висота, която вие никога няма да постигнете. Иначе може да ги наричате мaймуни ама е леко смешно :)
8
2
 
4
 
! Отговори
Филма преди 11 месеца
Юе го гледам само , ако ми платят 5 стотака.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами, благодаря, но не искам два часа да ми лъщят брukeти, на всичкото отгоре със сюжет, че не владеят ключовете за задните си хамбари. От САЩ в последните 35 години идва само упадък за човешката раса.
6
5
 
16
 
! Отговори
Ето нещо, което преди 11 месеца
НИКОГА няма да гледам !! Дори и по тв да го дават ,ще сменя канала !!!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички казват че филма е много зле. Няма да хвърля пари да изгубя два часа.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"за съзряването на чернокож мъж с хомосексуални наклонности"
---
Това е явна дискриминация спрямо латиносите-зоофили и папуасите-геронтофили.
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Друго си е филма "те се сражаваха за родината", там добрите са много добри, а лошите са много лоши. Само лошите уважават жените, а добрите са почти импотентни и вместо да оправят жените в селото, чистят оборите и доят кравите. Да не забравяме и тракащите танкове и бомбите, които възпитават младежта да бъде готова винаги за война, дори когато ходят по голяма нужда
2
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според анонса на филма, това е филм "за съзряването на чернокож мъж с хомосексуални наклонности".. Е това обяснява и защо го наградиха. Хем чернокож, хем обратен - мечтите на всички любители на евроатлантически ценности са събрани накуп
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На всички е ясно, наградата беше дадена без да я заслужава филма. Единственото положително бе това, че играят кюнци и за да не пискат им направиха реверанс. Наглостта на печките в САЩ е огромна. Изкарват се винаги онеправдани и пренебрегнати. А всъщност са мързеливи и т,ъпи, живеят на гърба на белите като правят деца и смучат социални. Ще го видим филма и ще преценим. Печките са като нашите шведи, трябва винаги да им се дава за да не се сърдят. А те какво дават за обществото? Пълнят тоалетните.