Книга за художника Тома Трифоновски ще бъде представена на изложба с негови картини

Първият биографичен труд за твореца разказва и за артистичния живот в България, Париж и Кипър
Обновена: 28 мар 2017 16:03 | 28 мар 2017 15:55, Надежда Бочева
0
Книга за художника Тома Трифоновски ще бъде представена на изложба с негови картини
Снимки: Министерство на културата

Книгата „Томата”, която разказва за живота на големия български живописец Тома Трифоновски (1937-2010), ще бъде представена при откриването на изложба с негови картини.

Това е първият биографичен труд за големия българин и художник, смятан за един от класиците на българската живопис от последната четвърт на 20 в. До този момент информацията за Трифоновски е била разпиляна в различни издания на периодичния и специализирания печат, съобщи Министерството на културата.

Книгата е необичайно представяне на неговата биография под формата на дневник от спомени и случки, написани от неговата съпруга - журналистката Светлана Трифоновска. Към нейните спомени естествено се вписват и разкази от критици, артисти, журналисти, писатели, приятели на художника. Така са обхванати периодите от вълнуващия живот на Тома Трифоновски, приличащ на истински филм.

Светлана Трифоновска обещава, че на страниците на изданието читателят ще открие непозната и необичайна гледна точка за артистичния живот от края на миналия век до почти наши дни в България, Париж, Кипър.

Една от най-драматичните части в книгата е тази, посветена на децата- бежанци от Гражданската война в Гърция, едно от които е бил и Тома Трифоновски.

Изданието е илюстрирано с автентични рисунки на самия творец, има цветна секция с репродукции на негови картини и богат снимков материал от различни периоди на неговия живот.

Събитието е в на 30 март (четвъртък) от 18 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата.

Експозицията включва творби от различни периоди на творчеството на Трифоновски - около тридесет платна - композиции, голи тела и натюрморти.

Картините са от колекциите на Боян Радев, Светлин Русев, Димитър Инджов, Ивайло Петров, Яни Митровски, Светлана и Невена Трифоновски и др. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари