Приказки за кокошка, елфи... написани от деца за конкурс

Най-добрите 25 от тях ще бъдат издадени в сборник
7 юни 2017 18:53, Анисия Иванова
0
Приказки за кокошка, елфи... написани от деца за конкурс
Снимка: "Черно море"

Малки писатели на възраст от 4 до 16 години се включиха в първото издание на конкурс за авторска приказка, който приключи в края на миналата седмица във Варна. Инициативата е на автора, илюстратор и преподавател по приложни и изящни изкуства Нуша Роянова. В конкурса са се включили 368 деца от 44 населени места.

"Интересът беше много голям и това ме изненада приятно. Получихме най-различни, невероятни истории за чудати същества – тролове, елфи, вещици… Най-хубавото е, че независимо какви са героите в приказките, темите са за добротата, любовта и приятелството… Явно тези неща не са отживелица, те вълнуват децата“, отбеляза в студиото на телевизия "Черно море" Нуша Роянова.

Най-добрите 25 приказки ще бъдат издадени в сборник. Книгата ще бъде илюстрирана също от деца. "Много приказки ми направиха впечатление. Една от тях беше много красива – за вълшебното магазинче, което се променяло съобразно това, какво човек е влязъл да търси в него. Приказките, които получихме за конкурса, са с различна дължина, най-дългите са 2 - 3 стр. Историята на най-малкия ни участник – на 4 години, беше кратка, но много ясна, а темата отново беше за приятелството. Разказът е за една кокошка, която била само с едно краче, но срещнала друга, която била с три и си ги поделили. Реших да наградя всички, които изпратиха приказки, защото са положили усилия да напишат нещо и да участват в конкурса“, разказа Нуша Роянова, цитирана от ИА "Черно море".

Един от авторите е 14-годишната ученичка от IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри“ Йоана. Тя е разказала историята за рачето художник. "Написахме приказката заедно с няколко момичета в един малък кръжец. Поводът беше много специален за нас. Искахме да изненадаме приятно наша учителка, която много обичаме. Тя е зодия рак и е артист, затова историята е за раче художник“, коментира Йоана.

Според момичето приказки обичат и малки, и големи, тъй като те им дават възможност да се освободят от оковите на реалния свят и да помечтаят за щастие и любов. "Не знам какво ще правя след години, но със сигурност ще продължа да пиша. Това е начин да обменим една по-специална енергия с читателите“, каза младата авторка.

8-годишната Соня пък е нарисувала илюстрация по историята за малката рибка, която решила да напусне аквариума, защото чувала непрекъснато, че отвъд стените му се намира безкрайното море. Приказката отново е за приятелството, тъй като рибката постигнала своята цел, благодарение на помощта на котката.

Изобщо не е трудно да се работи с деца, човек трябва просто да ги обича и да ги разбира и нещата се получават, обобщи Нуша Роянова.

Значителният интерес към конкурса за приказки, написани от деца за деца, амбицира организаторите да го превърнат в традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари