Музика и творби в Арт галерия "Ларго" във Варна

Галя Чунтова представя изложбата си "Рагтайм"
20 юли 2017 12:23,
1

Снимка: Личен архив

Арт галерия "Ларго" във Варна организира "Малка лятна музика по Ларгото" – сборна изложба "три в едно". В нея трима художници представят творбите си в продължение на две седмици. Това са Валери Ценов, Цанко Цанков и Галя Чунтова.

Първата част от трилогията – изложбата на Валери Ценов, се нарича "Шансон", заради мелодичните и чувствени френски шансони, които хармонират на творбите на пловдивчанина. В картините на художника има амазонки, чародейки, феи, изкусителки.

"Джаз" е името на втората част от изложбата, в която Цанко Цанков представя своите творби.  Джазът е свободен, бунтарски и провокативен. Такива са и творбите на Цанко – скандални и неочаквани, предизвикващи интерес и може би неразбиране и възмущение.

Финалната част представя художничката от София Галя Чунтова. Нейното участие е под името "Рагтайм". Това е стил музика, предшественик на джаза, който води началото си от южните американски щати и се популяризира на север след миграцията на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти) и тя е заредена с много енергия и жизнерадост.

Картините на Галя Чунтова са вдъхновени от този стил музика. Художникът използва рядък похват на творене на име "сериграфия". Тя е техника, водеща своето начало през XX век и произлиза от две старогръцки думи ser (сито) и graphos (пиша). Изкуство на отпечатване, което се извършва с помощта на сито и фотошаблон на всеки образ, опънато на рамка.

"Сериграфията е комбинация от фотографска интерпретация и авторски умения, позволяваща оригинална цветност и богатство в повторението на образите. Творбите ми са провокирани от интереса ми към Анди Уорхол и течението – ПОП АРТ в изкуството", разказва Галя.

За да станат картините още понеповторими, художникът допълва сериграфиите си с акварел и ги превръща в неповторимо и забележително изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари