Испанска премиера на романа "Хронографът на доктор Коен"

Тиражът на българската книга е изчерпан, предвижда се екранизация
24 юли 2017 08:55, Златко Желев
0
Испанска премиера на романа "Хронографът на доктор Коен"
Снимка: Личен архив

На 22 юли в центъра на Барселона се състоя премиерата на испанската версия на романа "Хронографът на доктор Коен", който се появи на българския  книжен пазар през януари 2016 г.

Домакин на събитието беше Casal de Barri Pou de la Figuera, където много ентусиазирано публиката посрещна авторката Десислава Томова и групата за фолклорни танци "Старият чинар".

Вечерта бе открита с видеото под надслов: "Десире – следвай мечтите си", което беше специално заснето за случая. Десислава чете откъси от испанската версия на книгата си. Между всяко четене имаше изпълнения на танцовия състав.

Писателката въвеждаше публиката в историите си с много чувство за хумор. Част от действието на романа се развива в Малага, а друга част в Барселона, където е живяла авторката.

Романът е културно пространство и показва на хората как да играят активна роля в своята общност. Също така култивира образовано гражданско общество. Демонстрират се различни модели на поведение в различните проблемни ситуации.

Някои от въпросите, които ни задава авторката с тази книга са: Какво се случва със съвременният човек – днес и сега? Променили ли сме начина си на приемане на света и комуникацията си с околните? Дешифрираме ли трансформациите на света, в който живеем?

Тук изкуствата си дават среща. Десислава изобразява любими образи – все будни и критично настроени хора към актуалното настояще. Това са най-вече творците, които я заобикалят. Именно тяхната среща е онази искра, която запалва огъня на сътворяването на една прекрасна и много лична история.

Книгата е изпълнена със смисъл и същевременно историите са съвсем простичко разказани, като картини наредени на едно въженце. Тази малка нишка се изтъкава от ръцете, от погледите, от поведението, от телата на нейните герои. Етюдно разработени тези истории със създаването на тази нишка ще се превърнат след това във великолепен филм-фантазия.

Спомените от детството я съпътстват през цялото време. То е като един дълъг път. Героинята е вечно устремена към любовта. Непрекъснато и трескаво е в очакване нещо да се случи, извлича полезното от всяка драматична ситуация, в която изпада и пак продължава напред докато не открие най-накрая така жадуваната споделена любов. Какъв е ключът към намирането й ще откриете в книгата.

Тиражът на българската книга е изчерпан. Скоро испанската версия ще може да се купи в Amazon.es. Предвижда се екранизация на романа.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари