Яго – италианецът, който съблече папа Бенедикт XVI гол

30-годишен скулптор впечатлява с невероятно реалистични произведения от камък
24 авг 2017 21:27,
8

Снимка: Facebook

Италианецът Яго – с истинско име Якохо Кардило, е 30-годишен самоук скулптор, който, подобно на Микеланджело, старателно изрязва излишното от мрамора, за да направи своите екстравагантни, шантави и чудовищно реалистични произведения.

Лъжичка, която издълбава "сладолед" от камъка, отрязани от мрамор пържоли, ръка на удавник, която се подава от каменно блокче, слонче, планинарски обувки, целите изпокъсани от много ходене – структурата им е предадена в невероятно точни детайли.

Но това, което най-силно впечатлява, са двата варианта на мраморния бюст на папа Бенедикт XVI – гол и облечен. Кардинал Ратцингер не е виждал своята статуя. Скулптурата е отхвърлена от Ватикана, понеже на мястото на зениците има дупки – нещо като намигване към творчеството на италианския скулптор от XIX-XX в. Адолфо Уaйлт, пише "Труд".

"Молиха ме да му направя очи, че папата имал имидж, за който трябвало да се грижат, но аз отказах", споделя италианецът.

Едва години по-късно – през 2012 г., Яго е оценен и получава наградата на Папската академия. А когато Ратцингер подава оставка и захвърля папската мантия, младият скулптор прави същото със своята статуя – съблича папата гол.

Също така е заснел на видео как премахва с длетото мантията.

"Да, използвам социалните медии и публикувам клипове как правя фигурите си, защото понякога процесът на създаване е по-интересен от самото произведение. Представете си какво би било, ако Микеланджело беше имал възможността да се запише на видео как вае скулптурите си", казва още Яго.

Мнозина не могат да повярват, че произведенията му са от камък. Струва им се невероятно, че такъв твърд материал може да бъде извит по такъв начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Луци преди 6 години
Подобни умения вече са излишни, наскоро гледах клип - ръка робот изряза перфектна скулптура от мрамор за по-малко от 10 часа.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зловещо...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, друго си е Валентин Старчев да извае паметник за чудо и приказ пред НДК!
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без две кофи боя пак НЕ Е МИКЕЛАНДЖЕЛО. Наистина е УЖАС.
2
12
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Много е далече от Микеланжело.Той е извънземен ине може и дума да става за сравнение.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински артист, за разлика от мнозинството съвременни, които лисват две кофи боя и твърдят, че правят нещо модерно.