Българска памет: Д-р Врабевски по стъпките на родината

Наследникът на тетевенския Рокфелер гостува във "Фамилно"
7 яну 2018 07:45,
5

Д-р Милен Врабевски е потомък на българския общественик, революционер и съратник на Васил Левски – хаджи Станьо Врабевски. Той продължава делото на рода си като основател на фондация "Българска памет", която инвестира в национални приоритети, сред които са борбата с демографската криза, интеграцията на българските общности от историческата диаспора, изграждането на икономика на знанието и утвърждаване на националното чувство у младите хора в България.

"Хаджи Станьо е бил първи кмет на Тетевен след Освобождението и ако кажете в Тетевенско лоша дума за него, не ви чака нищо добро", каза в предаването потомъкът на знаменития възрожденец.

Хаджи Станьо Врабевски е бил председател на Тетевенския частен революционен комитет и около участието му в Арабаконашкия обир все още има неясноти. След разкриването на аферата е арестуван и разследван от Софиийска извънредна следствена комисия. На въпроса: "Ами ти, бре, хаджи, защо...? Какво ти трябваше? Нали всичко си имаш?", той отговаря: "Свобода на България ми трябва, ефенди..."

Осъден е на заточение в Диарбекир, откъдето успява да избяга и да се завърне по-късно в България с руска военна част по време на Руско–турската война.

Наследникът на тетевенския Рокфелер гостува в предаването "Фамилно" тази неделя в 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Извън темата, ама кой ви мисли имената на предаванията в тази телевизия- Фамилно, Видимо и Невидимо, ОколоСветско, Необичайните заподозрени...Тежка творческа криза. И разговорите -едни тегави, дълги, скучни...
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иване, Родина и Отечество се пишат винаги с главна буква.
2
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Стига глупости.Трябва всеки да прави нещо полезно за родината!Браво на този истински Българин! Честито на всички Ивановци!
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този прави реклама на фамилията си,а кой знае може прапрадядо му ,да е предал Левски на турците!?