Танц и страст: От 23 до 25 март: София – сцена на танците

Фестивалът се прави от 2011 г. и за първи път се провежда в Източна Европа
15 мар 2018 11:07,
0


София става европейска сцена на съвременния танц от 23 до 25 март. Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Spring Forward" ще се проведе за пръв път в Източна Европа.
 
Платформата "Aerowaves" е най-големият инструмент за правене на културни политики и създаване на условията за това изкуство

"Това е исторически момент. Фестивалът се провежда от 2011 г. и за пръв път локацията му ще бъде Източна Европа и София, благодарение на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Очакват ни много вълнуващи моменти", обясни хореографът Живко Желязков пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че платформата е създадена в Лондон и в нея участват представители на всички европейски държави. Веднъж годишно комисия селектира Топ 20 на най-добрите представления. Тази година са кандидатствали 637 представления и най-добрите от тях ще бъдат представени на фестивала в София.

Част от престижния Топ 20 е и Симона Тодорова с танца "F63.9". Симона и партньорът ѝ в танца Ясен Попов са завършили НАТФИЗ и са работили заедно по много проекти.

"F63.9" е кодът, в който са поместени всички ментални и поведенчески аномалии. Опитахме да представим много трудна връзка между двама души - любовта като психическо отклонение. Играеш, но трябва да го усетиш и преживееш. Да го повярваш, за да може и публиката да повярва", обясни тя в "България сутрин".

"Съвременният танц в България се развива успешно в последните години, има много повече възможности за финансиране. Това е изкуство, което е свързано със социален, културен, дори политически контекст", каза още Живко Желязков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: танциSpring ForwardAerowaves
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари