Бивши любовници пишат историята си! Макар че се съдиха!

Сплитането на косите им в едно е един от първите пърформанси
16 май 2018 11:37,
0
Бивши любовници пишат историята си! Макар че се съдиха!
Снимка: Личен архив

Пърформанс художниците и бивши любовници Марина Абрамович и Улай трябва да разкажат своята история в нови съвместно написани мемоари.

Книгата ще изследва артистичната кариера на дуото и бурните отношения, продължили повече от десетилетие.
"Има толкова много невероятни анекдоти, които повечето хора не знаят и мисля, че те заслужават да бъдат прочетени - ще звучат като приказки" - убеден е Улай, който беше завел съдебно дело срещу любимата си, заради договорни нарушения на творбите, които продуцират заедно.

През 2015 г. битката приключва успешно за него, като печели авторските права и пълната акредитация. Тогава тандемът слага край на спора помежду си и се сдобрява.

Известни като колектива "Другият", художниците, които се срещнат в Амстердам през 1976 г. и изживяват романтична връзка, създават няколко иновативни произведения на изкуството.

Един от първите им пърформанси е сплитането на косите им заедно и оставнето им така в продължение на 16 часа през 1977 г. Дори и раздялата им е реализирана като произведение на изкуството през 1988 г. The Lovers: The Great Wall Walk.

Художниците прекарват 90 дни, ходейки по дължината на Великата китайска стена от противоположни краища, срещайки се в средата, за да се сбогуват.

През 2010 г. Улай присъства в МоМА на пърформанса на Абрамович "The Artist is Present", в който тя споделя моменти на мълчание с непознати на масата. Когато се появява Улай, двамата плачат и държат ръцете си.

Сега 71-годишната Марина Абрамович се готви за самостоятелна изложба в Кралската академия на изкуствата в Лондон, която е планирана за 2020 г.

Едно от произведенията, което ще включва електрификация един милион волта, й позволява да изгори свещ. Това ще бъде първата мащабна ретроспектива в 250-годишната история на Кралската академия, посветена на жена, съобщава ArtPrice.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари