Два уникални концерта на ансамбъл "Филип Кутев"

Проф. д-р Елена Кутева и Георги Андреев за завръщането към фолклора
18 юни 2018 11:07,
2

Разнеслият по целия свят красотата на българския фолклор ансамбъл "Филип Кутев" ще изнесе два концерта - на 21 юни в Летния театър в Бургас и на 26 юни в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Те са посветени на 115-годишнината от рождението на Филип Кутев и 110-годишнината от рождението на Мария Кутева.

"В Бургас не сме били от 2014 г. Отиваме със съвсем нова програма. Музиката е от всички, които са участвали в създаването на ансамбъла и оформят класическия му репертоар", каза директорът на фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" проф. д-р Елена Кутева.

В "България сутрин" тя посочи, че артистичният директор Георги Андреев е направил прекрасен аранжимент на едно от най-старите парчета, което сега звучи прекрасно в контекста на новия инструментариум.

"Най-добрите образи като танци и песни от създаването на ансамбъла. Някои неща са запазени, други имат леки промени. Имаше необходимост от лека адаптация", допълни композиторът и диригент Георги Андреев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се наблюдава завръщане и засилване на интереса на младите хора към фолклора - факт, който изключително много го радва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е Филип Кутев малко да подмладят състава си, трябва малко по-динамични танци да представят, по-жизнени, малко по сложни неща, комбинации, да може публиката да ахне, да бъде в напрежение до края, да остави публиката без думи. Това е все пак държавен ансамбъл, трябва да е най-добрият. В никакъв случай не казвам, че не ми харесват, но трябва малко по динамично, по-живичко.
1
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Българските неравноделни тактове са уникални, това е ритъмът на живота. В началото е така:...гимнастика, стъпки и числа,... по-късно идва вдъхновението и обсебването.