Червеното тефтерче на Вапцаров – за първи път в тв ефир

Bulgaria ON AIR ще го покаже тази събота от 10:30 часа
19 юли 2018 11:23, Анисия Иванова
25

Снимка: Bulgaria ON AIR

Този уикенд семейното предаване "Фамилно" ще посвети първата част от съботното си издание на 76-тата годишнина от разстрела на българския поет Никола Вапцаров – на 21 юли от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Специални гости на водещата Деляна Маринова – Джуджи ще бъдат историкът и литературовед Катя Зографова и Бойко Младенов, организатор на Вапцаровите дни в Годеч тази година.

Малко известен факт е, че след Соболевата акция Вапцаров е бил интерниран за 3-4 месеца именно в Годеч, където е бил под полицейски надзор. 

За първи път в телевизионния ефир ще бъде показано и емблематичното "червено тефтерче" или т.нар "червен бележник със спирала" на поета. Това е неговият предпоследен бележник, който съдържа стихотворения, сметки и чертежи на машини. В него най-накрая е написано стихотворението "Война", познато и като "Врабчова сговорна дружина".

"Това стихотворение е с два кода – единият контекст е детският, за врабчето Сивушко и лакомата стара врана, а другият е посланието към възрастните, в контекста на Втората световна война. Това доказва какъв изключителен поет е Вапцаров", пояснява Зографова.

Не пропускайте да научите повече за живота и творчеството на емблематичния български поет Никола Вапцаров – в предаването "Фамилно" тази събота, от 10:30 часа, по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Благодаря Ви Скъпи Другари,че ни припомнят е гениалните текстове на Великия поет.Нямат равни в световната поезия и как актуално звучат и днес когато от слабост и невежество до пуснахме моралния и икономически разврат на капитализма.
19
3
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Самият Ники признава"Един е лозунгът - законната власт долу!България - 16-та република на СССР!"Четете го целия. Не само това, което ви изнася!
18
1
 
31
 
! Отговори
Ная преди 5 години
Дохождат дни, такива мрачни дни, че иде ти да виеш от ненавист. Боли в гърдите, в мутрата горчи и в гърлото ръжда се наслоява. Дохождат дни и питаш се защо е тази болка, тази дива ярост, така е скрито нейното ядро.
17
1
 
33
 
! Отговори
Ная преди 5 години
Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична.Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз.Какво тук значи някаква си личност?! Разстрел, и след разстрела - червеи. Това е толкоз просто и логично. Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме!
16
0
 
33
 
! Отговори
Ная преди 5 години
Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин. Не ме оставяй ти отвън на пътя - вратите не залоствай. Ще влезна тихо. Кротко ще приседна, ще вперя поглед в мрака да те видя. Когато се наситя да те гледам - ще те целуна и ще си отида.
15
1
 
23
 
! Отговори
Чешмеджиев преди 5 години
Първото изречение направо кърти миФки !Веднага изпаднах в тежка дилема- имало ли е преди 76 год Bulgaria ON AIR или не ?!Добре че в последното изречение мъглата малко се разсейва, но въпреки всичко статията звучи абсолютно търговски и предметно, нещо като реклама между две предавания !Сякаш на се отнася за един от най-великите български поети !
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко е трагичновапцаров е актуален и след толкова изминали години
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Доколкото познавам българската история и Г.М.Димитров - Гемето (баща на Мозерката) също е осъден като чужд агент и национален предател преди 1944 г., но измъкнат от англичаните. Това, че царският съд го осъжда не пречи на някои след 1989 г. да го величаят и да му издигнат паметник в парка пред църквата "Св.Седмочисленици"!А Вапцаров е единственият българин, награден с Международна награда за мир!Между другото - Вапцаров никога не е бил член на БКП!
12
3
 
43
 
! Отговори
Вечна поезия преди 5 години
Народът ***,животът-тежък,скученЖивот без маска и без грим-озъбено свирепо кучеИтрябва да се бориш неуморно итрябва да си страшно упоритза да изтръгнеш от зъбите на туй настръхнало,вбесено герберско псепарченце хляб...
11
2
 
18
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
замина си Божо...би'те виделе що е история. да...
10
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тоза червена медия, пълна с комунисти, не се учудвам че отново ще възхваляват, терориста Вапцаров, съветски агент на заплата, осъден и разтрелян като национален предател - вие сте срам!
9
5
 
30
 
! Отговори
9 преди 5 години
До АнонименТози,който уби папата.То па един Георги,то па един Марков....
8
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой уби Георги Марков?Комунизмът!
7
4
 
46
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Мисия е да си комунист а престъпление е да се правиш на такъв а реално си една долна и алчни твар.Затова всички честни и почтени хора са по дефиниция комунисти,независимо дали членуват в червени организации.Такъв е бил и Гениалният Вас цар в, Човек като него са имали малко на брой народи по света.
6
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3той пък един поет и умре коня...
5
34
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Казва се латиница и след време ще се ползва масово. Както направиха в Казакстан :)
4
34
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VAPZATA E KOMUNIST,A DA SI KOMUNIST E PRESTAPLENIE,I ZATOVA DRUGIAT FASHIST-UBIEZ ZAR BORIS TRETI GO UBI.
3
14
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом хора като поета Вапцапов са били срещу такава власт, значи тя наистина е била фашистка!
2
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, те много са разстреляни, но Вапцаров е Един!
1
47
 
32
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Първо Гриша Филипов, сега тоя безродник. Разстрелян е защото е бил съветски терорист. Но най-голямото му престъпление е участието му пак по тяхна заповед в обезбългаряването на Македония!!!! :(