Проектът "Аз съм българка": Красота в народна носия

Фотографът Радослав Първанов е автор на изложбата
5 сеп 2018 12:52, Анисия Иванова
19

Великият руски романист Лев Толстой казва, че българите са снажни и красиви. Какво да кажем за красотата на българките, които от стотици години са повод за поетична възхвала и радост за мъжките очи? Българските жени са с необикновена хубост – това пише през 1798 г. французинът Франсоа Поквил.

Как естетиката и окото на съвременния млад фотограф успяват да запечатат красивите черти на българката в комбинация с цветна носия и историческа забележителност?

Фотографът Радослав Първанов е автор на проекта "Аз съм българка". Той обикаля страната и заснема млади момичета от различни региони в носии на фона на исторически забележителности.

"Идеята ми хрумна след едно събитие на Шипка. Исках да уловя красотата на българката. Исках да съставя карта на България, съставена от образи на красиви жени с носии. Красотата трябва да се показва. Изминал съм над 12 хиляди километра из България. Българките са горди, когато трябва да облекат носията", сподели той в "България сутрин".

Представителната изложба на Национален проект "Аз съм българка" е включена в програмата на националните чествания на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

"Изложбата ще бъде открита на 21 септември във Велико Търново от 17:30 ч. в изложбени зали "Рафаел Михайлов". Всички събития в програмата са под патронажа на министър-председателя. Там ще покажем и филма, който съм създал. През 2018 г. снимам нови над 25 момичета в над 32 нови места", поясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До АнонименМного ме дразни такъв насилствен патриотизъм................................................................................... Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"*** НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
12
1
 
2
 
! Отговори
до будист преди 5 години
Вярно е !Остават ми около 50 държави!Закачай се с някой друг!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм обиколил света и по-красиви жени от българките за мен няма!И по-добри също!Не е важно , че няма българка Мис Свят!Действителността е друга!:)
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм чул българка да е станала Мис Свят?!
9
5
 
10
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Нека писъците на комунисти,*** и турци започнат сега!
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от патриотизъм вече.
7
7
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Членска карта 7За сефте да се съглася с путиноиден комунист :) И аз съм "ЗА" да се правят деца на тези гиздави моми :)))) А може и само за удоволствие, без деца, още по-добре.
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам красота по без носия!
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като сложи кифлата носията за една фото сесия трябва да ме обземе патриотизъм ли?
4
7
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Деца правете, не снимки!
3
9
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ами иска и той без пари ако може да удари нещо момчето, видно е, че не е голям красавец, но с тези успивки - носии, проекти, книги може и да му върже нещо :)))
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста по-смислена статия, отколкото да ни пишете как Пипа Мидълтън си пекла гза на плажа, която всъщност е Никой у нас.
1
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме дразни такъв насилствен патриотизъм...