Банкси в затвора, но как? Кой е? Къде е той?

Артистът трябва да бъде съден – унищожи "Момиче с балон"
28 дек 2018 18:15, Нели Христова
10
Банкси в затвора, но как? Кой е? Къде е той?
Снимка: SOUTH WEST NEWS SERVICE

През 2002 г. мистериозна картина се появява на стената на магазин. "Момиче с балон" за кратко време се превръща в една от най-известната творба на още по-мистериозния си автор – Банкси.

Още по темата

16 години по-късно, чукчето на аукционера на Sothebys удря. Творбата е продадена за 1 милион паунда. И в тази секунда, платното минава през рамката, в която е скрит шредер, чиито остриета правят от творбата – ненужни лентички.

Така "Момиче с балон" влезе в историята, но под ново име - "любов в кошчето". Цената на картината рязко скочи. Целият свят говореше за нея. Но според някои експерти, действията на Банкси са престъпление, за което той трябва да бъде наказан.

По думите на Саломе Верел, адвокат и преподавател по право, артистът е нарушил закона, като е унищожил творба, която вече не е била негово притежание, а собственост на друг човек.

Той е натиснал копчето осъзнавайки, че поврежда чужда картина и това би трябвало да прати полицията директно на прага му. Но... на чий праг?

Самоличността на Банкси все още е мистерия за всички и дори властите да решат да предприемат действия срещу него, то доста ще трябва да се постараят да го намерят.

"Любов в кошчето" е първата творба, създадена по време на търг, а жената, която дава 1 милион за нея е доволна от резултата. Но Варел пита, какво щеше да стане, ако купувачът в крайна сметка не искаше нарязаното платно?

Но Банкси е Банкси. Творбите му почти винаги нарушават закона в името на изкуството и "Момичето с балон" не остава по-назад. Едва ли на някой друг художник, чиято самоличност е ясна, всичко това щеше да му се размине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Банкси е най-добрият съвременен творец в момента, а някакво онаниращо адвокатче е направило "анализ". Е, и. Явно нещата се случват по друг начин.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюOt Insatgrama na Banksi
6
2
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
не разбирам от къде се знае че именно авторът е натиснал копчето за шредера?
5
1
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
И тея от търга изобщо ама изобщо не подозирали за шредера . Ба мааааму . Никой не надникнал зад рамката ..... никой не е извадил картината за да я изследва ..... никой не усетил по-голямата тежест на експоната ....... щото освен шредер там би трябвало да има и батерии ..... или поне щепсел с кабел който служител на аукциона поллушно включил в контакта малко преди да започне търга . както казах ..... Ба мааааму, к'ви работи ставали по белия свят
4
1
 
4
 
! Отговори
Че го барнат преди 5 години
За чернио...инструментБанкси е пичКогато едни руснаци нарисуваха огромен членнна подвижен мост над Нева , точно срещу централата на КГБ И *** ги осъди, Банкси им плати гаранцията
3
3
 
15
 
! Отговори
един мармот с шредер преди 5 години
Как се крие шредер в рамка? Всяка творба, продавана на такъв търг минава много сериозна проверка. Със скенер. По-скоро организаторите са знаели за предстоящото шоу
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-смешното в случая е, че шредерът блокира на половината на картината и сега я оценяват за 2 пъти повече от сумата, за която е продадена. Собственичката естествено решила да я запази. :D
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е гениален. Залагаш капана и 16 години чакаш за да се изгавриш с някого на световната сцена.