Опасност: Нов закон застрашава културното ни наследство

Поправката е обсъдена тихомълком
26 мар 2019 09:10, Петя Славова
14

Нова вратичка в Закона за културното наследство е на път да се отвори широко и да улесни строителството върху паметници на културата, предаде Bulgaria ON AIR.

Националният институт за недвижимо културно наследство да има само 1 месец, в който да трябва да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение, свързано с паметници на културата. Това предвижда поправка в Закона, предложена и обсъдена тихомълком.

В момента Националният институт за недвижимо културно наследство разполага с 4 месеца, за да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение за събаряне, строителство, надграждане, вграждане, ремонт и всякакъв друг вид намеса, засягаща сграда - паметник на културата. Предвижда се срокът да стане 1 месец.

Ако Институтът не се справи за това време, да се смята, че инвеститорът има "мълчаливо съгласие" и може да пристъпи към действия. Основният аргумент на поправката, внесена от управляващите, е "облекчаване на административните процедури".

А в официалната позиция на Министерството на културата се казва:

"Принципът на "мълчаливото съгласие“ създава риск за опазването на недвижимото културно наследство на Република България и неконтролируеми намеси върху неговите обекти."

Още в началото на 2016 г. беше направен опит да се въведе практиката на т.нар. мълчаливо съгласие.

Националният институт за недвижимо културно наследство надали ще се справи с планирания едномесечен срок. Капацитетът му не позволява това.

Неотдавна Сметната палата отчете, че на един експерт годишно се падат по над 3000 обекта, които трябва да следи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
бюрце... преди 5 години
Голям рев.Червен рев.А постройките нека да стоят с години неползвани,неподдържани.Няма угодия, батко.Българина обича да се мотка с десетилетия и само да мърмори.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, вие какво искате?! Как иначе ще могат властващите да спазаряват евтини апартаменти?
9
0
 
15
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
Аз не знам това продажно и крадливо правителство да е приело закон, който не застрашава нещо... Работници, майки, инвалиди, пенсионери, култура, собственост и т.н.Такова законодателство може да се сътвори само от престъпници, финансово мотивирани и потомствени рушветчии! Цялото законодателство на герберастията трябва да се заличи!То е престъпление срещу държава и народ!Младите бягат от 10-годишната тирания на ГЕРБ, превърнала България в Терминал 2
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителната мафия в действие. Нищо повече не е необходимо да се коментира.
7
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Един месец им е малко за да дадат становище.Почти всички обекти са описани и от чиновника се иска само да прелисти няколко страници и да каже ДА или НЕ.Болката им в Националния институт... е че ще трябва да работят.Как манипулативно казват че един отговаря за 3000 обекта като че ли утре ще има питане за 3000 обекта едновременно.
6
2
 
14
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Даже един месец е много направо ги оставате да си правят каквото искат без експертиза да сабарят там къщи паметници конюшни и т.н. То се е видяло, че българина няма нужда от паметници и като цяло от култура има нужда от молове, фамилни комплекси и т.н.
5
3
 
3
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
4 месеца, 1 месец им стига! Аман от тая бюрократщина, пълно е с хрантулници къде само си бъркат в носа а ние сме длъжни да ги чакаме!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отличникът замесен ли е?
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се прави за да могат олигарсите да си купуват манастири, църкви, музеи, къщи паметници на културата, резервати паметници на културата и т.н.!Както е тръгнало, след време, управляващите ще приемат закон, с който могат да продават и народа - кой в робство, кой за "резервни части" (органи)!НО всеки народ си заслужава правителството, защото сам си го избира!!!
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, да бяхте написали и кои останаха в парламента и си гласуват каквото си искат...
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип има смисъл тези от НИНКН да се поразмърдат и да си вършат работата по-бързо, но и опасенията в статията никак не са за подценяване. Патова ситуация. Може да се подреждат по приоритет например, винаги има начин.