Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
16
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
Имат хеликоптери разбира се, но се ползват само са вдигане тежка механика за нови минарети в Париж.
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
успели са да изкарат и спасят от пожара църковните светини,така казаха по немската
60
3
 
12
 
! Отговори
БОЙЧЕ БОРИСОВ преди 5 години
Бать Бойко вече се изрекал по случая. Цитирам:"Осем века история изгарят пред очите ни!" - възкликнал той.Абе бойче, боклукоооо, тебе като те пита Сашо Диков за неща от 4-ти клас по Българска История, не можа да отговориш. Сега се правиш на голям историк. Кой ти каза да го кажеш това? Пи-Арката ти ли?!Я някой да пита премиера защо е толкова притеснен и каква точно история сме изгубили. Ама без да му се подсказва моля!БОЙКО КОМУНИСТ АЛЕ АЛЕЕЕЕЕЕ!
59
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АБСОЛЮТНИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!НЯМАЛИ И 1 ХЕЛИКОПТЕР ЗА ГАСЕНЕ НА ПОЖАРА!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли докъде доведе 30г костовизъм ?Вижте новата ни младеж която искаше да потроши стадион Васил Левски .Е това е Европа днес .
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така на времето болшевиките палеха и рушаха църквите в расия!Варварите са си варвари.Случайни неща няма.
56
3
 
10
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Жалко, че гори. Защото Цецо беше решил да си построи на покрива на катедралата, апартамент с два гаража и персонален лифт, от Сена до апартамента.
55
4
 
11
 
! Отговори
Случайно запалени??? преди 5 години
Инциденти след инцидента 11 септември: Влаковите инциденти в Мадрид 2004нцидента в метрото в Лондон 7 юли 20052012 Сарафово Българияшестте едновременни инциденти в Париж през ноември 2015предградието Сен Дени, стадиона "Стад дьо Франс", зала Батаклан на рок концерт и 4 ресторанта и барове.Ница юли 2016Март 2016 Брюксел май 2017 Англия арена Манчестър
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гордея се със бялата раса и христовата си религия,раса която изгради сегашния свят,раса която е водеща благодарение на училището,благодарение на просветата.Не на ислямските издевателства,не може да идват в държавите ни и да на атакуват по коледа и велик ден,ДА АЗ СЪМ РАСИСТ,АЗ ВЕЧЕ СЪМ РАСИСТ
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗапали го дуг път. Самите нацисти го оправдаха накрая.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брижит Макрон също е на мястото, но с малко закъснение след като се е спънала в двуметровите токчета.
51
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето Гошо тарабата така запали Райхстага,*** имат богат опит в тази работа.
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е френския Хитлер ?Сега ще задейства закон за защита на нацията и ще потуши комунистическата революция на жълтите жилетки .
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във фассбиик,наш бицоний се изказал.Питам се по протокол,това ли е нужно да направи.А извън протокола.Утревисшата дипломация ще разчете пос-ланието и няма мърдане.Да беше мълчал.Онова умното и да каже нещо,него него броят.
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дано да не е умишлен пожар, но при всички случай лош ден за франсетата.
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много символика имав този пожар на този ден. На този ден потъва Титаник,и е убит Линкълн. Потъва християнска западна Европа по заповед и за изгода на глобалистите.
46
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що църкви и манастири са изгорели по българските земи... за тая ли да плачем?
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е като нямат Боко Батмана лично да им гаси пожарите с маркуча.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали няма да има случайно пламнали джамии в Париж тази нощ?
43
5
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
Корнелия поискала ли е вече оставки на цялото правителство ?