Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
27
 
! Отговори
дпс-герб преди 4 години
ново дране на овцете, осигурено от герп !
65
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68Аре беги с вашите таралясници
64
9
 
17
 
! Отговори
до55 преди 4 години
.....Селяците веднага зареваха :) няма да могат да си карат таралясниците :)....абе църbyл, тази държава съществува от дануци такси еинетки, застрсховки и акциьите на горивста и ддс то на тези таралясници. Хайде ксто си толкова отворен, забранете всичко над 10 г и ще видеш Горановчето как ще реве на умрело че немое да върже бюджета....дойната крава не пуща млеко....
63
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Отивам да пазарувам , селяни прости, трябва да дам енергия на човешкото тяло, стига съм хранил колата с енергия!!!Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
62
4
 
4
 
! Отговори
Презид. Румен Радев преди 4 години
"Който минава технически преглед, трябва да подлежи на реален контрол!"
61
2
 
16
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
ако ми кажеш къде е ролята на президента във всичките гербаджийски простотии ще дойда лично едни 1000 лева да ти даря....
60
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пиредна гербаджийска хранилка , само да им кажа че електронните им чипове навън не важат, хората на границата искат документ. Поне на мен на унгарско румънската граница два пъти са ми го искали, просто ти казва развалено Преглед и не те пуска без него....така и ще дигнст на 100 кинта прегледите. По турско българина не са му съдирали кожата така от данъци такси и аксизи...изберете си Баце отново , ще си ксрсте велосипедите...
59
8
 
18
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Само се чудят как да ощават народа. Марш от властта!Мизерници!
58
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахте Промяна, гласувахте за Радев, НА ви сега, радвайте се, ликувайте, получихте си го! ОСТАВКА НА НИЩОПРАВЕЦА ОТ ХАРМАНЛИ РУМЕН РАДЕВ!
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Здрасти 60Че вие що ги купувате? Що изобщо пазарувате от автоджамбази? Слабоумни ли сте?
56
3
 
18
 
! Отговори
Здрасти преди 4 години
Как може да внасят джамбазите коли без технически и после ние да не може да ги регистрираме защото не отговарят
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има я има революцията първо е нужна еволюция . Още сме в мафиотска България начело с премиера .
54
2
 
20
 
! Отговори
НАИСТИНА ЛИ? преди 4 години
ОТ МНОГО ЧЕТЕНЕ НА НАУЧНА ФАНТАСТИКА СЕ СТИГА ДО ПСИХИАТРИЯДО СЕГА НЯМАТ ПАСПОРТ С ЧИПЛИЧНИ КАРТИ С ЧИП СА ВСЕ ОЩЕ СА "НАУЧНА ФАНТАСТИКА"НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ "ОН ЛАЙН"ПОНЕЖЕ "МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИИ"НЕ ЗАЯВЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО В СМЕТКАТА ЗАЯВИЛА СЪГЛАСИЕ ЗА ДИРЕКТНО ДИСТАНЦИОННО ПЛАЩАНЕИ ИЗВЕДНЪЖ ЩЕ ЧЕТАТ ДАННИТЕ ОТ ЧИПОВЕ ОТ ГОЛЯМО РАЗСТОЯНИЕ- СИГУРНО "КАТ" ВЕЧЕ Е "Б.Г."ФИЛИАЛ НА "ХИАУЕИ"ПОЖАРНИКАРСКА НАУЧНА ФАНТАСТИКА
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще даваме едни пари, еднокнижникът да ги раздава с лека ръка. Еднолично!
52
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяците веднага зареваха :) няма да могат да си карат таралясниците :)
51
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да сменим посоката. Затъваме от ден на ден. Не е това правилният път.
50
6
 
28
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
ГЕРБ мислят само за джобовете си.
49
9
 
26
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Дано отпаднат таралясниците с махнати филтри и катализатори от пътищата.
48
24
 
7
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Като гледам какви разпадащи се брички се водят технически годни адмирирам. С негодна кола си е жив убиец на пътя. И съм сигурен, че 99% от колите в ..........махала няма как да минат на технически преглед легално . Е, ще отпадни бизнесът на гаражните сервизи, но това ще е само за добро. Искам да си платя, но да съм сигурен в колата си. Затова ходя САМО в оторизирани сервизи.
47
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да се краде и другарите да опънат едни пари, по- точно фирмите им!!!