Децата в Судан, които убиват толкова много, че не помнят жертвите си

Дори деца на 9 стават част от военни групи
25 май 2019 22:40, Нели Христова
56
Децата в Судан, които убиват толкова много, че не помнят жертвите си
Снимка: Reuters

"Убих толкова много невинни хора... накрая спрях да броя. Толкова много." Когато Мойсей Обама е на 17 години, война избухва в Южен Судан. Той е принуден да се премести от столицата Джуба в провинцията. Майка му изчезнала. Баща му бил убит. Страдащ, гладен и сам, Мойсей вижда възможност за ново семейство и топла храна и се присъединява към бързо нарастващата детска армия на Судан.

Новаците, като Мойсей, били отделени от останалата част от групата и обучени да се бият, да стрелят, да крадат, осакатяват и убиват. След всичко това следва "посвещаването". Децата трябва да убият непознат човек, понякога дори роднина или приятел. Но Мойсей е един от щастливците - човекът пред нето не се оказва майка му. За своята смелост, момчето е възнаградено с картечница АК47. Само за две години, той се изкачва високо в йерархията на кървавата армия.

Бруталната гражданска война, която раздира Судан, отнема живота на близо 400 хил. души в последните 6 години. По данни на "Уницеф", близо 19 хил. деца са станали част от армията. Адаптивността, гъвкавостта и недоразвитата способност за оценка на риска правят хлапетата като Мойсей оптимални войници.

Потопени в среда на крайно насилие, децата-войници са принудени да извършват невъобразима жестокост. Често, те стават неспособни на комуникация с външния свят, социално изолирани, а повечето от тях страдат и от пост-травматичен стрес и псхичини заболявания.

Въпреки усилията, които полагат от "Уницеф", броят на децата, засегнати от войната, е огромен. Десетки хиляди малчугани се нуждаят от психологическа и здравна грижа, както и от образование, ала парите не стигат.

Борбата за образованието на децата в Судан, не само за тези, влезли във военните групи, но и за останалите, е тежка. Училищата биват изгаряни. Учителите - убивани. Така, 13-годишният Кенеди Има, никога не стъпва в училище. Родителите му се притесняват, че може да стане жертва на атака. Въпреки това, детето с очите си вижда насилие, мъчение и смърт. Макар че бяга в Уганда, семейството му все още не може да си позволи да го пусне на училище. Те нямат пари дори за обувки, той никога няма да изпълни мечтата си да стане доктор.

Дейвид Кежи бил едва на девет, когато е отвлечен. Прекалено малък за да носи пушка, той бил принуждаван да наръгва своите жертви и да ги изгаря живи в домовете им. Сега той е на 22 години, а благодарение на специална програма е успял и да се изучи. Това, което никога няма да излезе от главата му обаче са виковете на онези, които някога е убивал.


56
Още от Телевизия
Културистът Емануел Июджи се раздели с MasterChef
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Пънкар преди 3 седмици
Лекарството за тези ма.муни е системният глад еболата и патроните те ще ги довършат!Нека си седят там въпроса е да не идват насам!
40
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Нашенските прости и кресливи грантаджии на едно посолство на задокеанска империя какво чакат, да ги посрещат с меченца ;) !!!
39
1
 
2
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 3 седмици
Ома Меркел е отворила широко портите. Хеецлих Филкомен!
38
0
 
9
 
! Отговори
2 преди 3 седмици
Вие сте ненормални бе....той убил и измъчвал хиляди...ама се изучил и станал човек. Добре дошъл в Европа. Мамка ви идиотска.
37
0
 
22
 
! Отговори
дедо преди 3 седмици
После говорете за интеграция,и как трябва да ги приемаме в Европа тези подвидове,на подвидовете.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе, оставете африканците да си живеят като такива.Не се месете.
35
8
 
4
 
! Отговори
бай Тошо преди 3 седмици
капиталистическа работа
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Орангутан от Судан
"Къде е вездесъщата Амерки с демократиният..."
+++++++
Рекламациите ги прави при руснаците а не при американците. В Судан има руски войски които крепят режима по подобие на Венецуела. Затова там е такова гов..
33
6
 
9
 
! Отговори
До Орангутан от Суда преди 3 седмици
Хайде уточнете се комунягите с проблема: Колонизаторите лоши заради тях Африка страда или Къде е Америка защо спи и не се намеси? Не може и двете. Като няма западняци тям - защо няма, когато има - те виновни за всичко!
Африка оставена сама на себе си се връща към предколониалните отношения, само че с АК47 не с копия. Руската братска помощ за братските африкански народи също много допринесе, където стъпиха при ссср днес е о.С.Р>А>НО Справка Ангола. В Судан още са активни Russian private contractors active in Sudan during protest crackdown Russian mercenaries help put down Sudan protests
32
2
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 3 седмици
Ами те половината са християни бе а другите *** ...нали за това се колят...ама като си прост ...е така само Бог ти остава и почваш с калъчката..
31
3
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 3 седмици
Християнската вяра им трябва. Всичко друго е лъжовно!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Водка дават ли им преди всяка акция.
29
9
 
17
 
! Отговори
Акт 16 преди 3 седмици
Гладни но въоръжени.Нека се избиват и без тва са много.Чакам кога Индия и Пакистан ще се почнат че там са едни милярди а територията малка малка.
28
3
 
29
 
! Отговори
Орангутан от Судан преди 3 седмици
Къде е вездесъщата Амерки с демократиният си, обеднен уран, да бомби в Судан?
Деца на 9 убиват хора от години- америка спи. Но затова пък разруши поредица, красиви и подредени държави.... Къде е ООН-то и неговите сини каски, а УНИЦЕФ стои от страни и брои убитите деца от деца.
"Майсей" (ерейско) "Обама" ( и то). Нямам думи от гняв! Прокети да сте с целият си изкукал дебелариум!
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И Меркел (разбирай Сорос) канят такива мигранти от Африка и подобни от Азия.Не на политиката на предателите политици.Забрана за НПО-та.
26
3
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 3 седмици
Не му и трябва.
25
16
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
Да дойдат тук , за да разстрелят Бойко и крадливата му шайка! Явно българския народ ще трябва още 50-Ина години да узрее , за да изхвърлим този нагъл крадец и криминалната му свита! Сънародници изхвърлете Бойко час по-скоро или държавата ни няма да види бял ден! Ако не за вас, направете го за децата си, за да има България , в която да отраснат!
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мойсей Обама да не е роднина на задокеанския носър?
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Децата трябва да убият непознат човек, понякога дори роднина или приятел"
Умопомрачително изречение ))
И, Нели,
АК-47 не е "картечница",
а автомат/щурмова пушка/!
Изобщо, кой ви плаща за тия статии,
се чудя!?
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Чернокож, убил много невинни хора"Хей ха-хавиЯ.........ти, като си по мак, трябва ли да те обвиняваме за изпълненията на ...., като теб?