Прокуратурата нищи скандала с фалшивите картини

Експерт оцени: Един е фалшификаторът на платната
18 юни 2019 15:34, Анисия Иванова
10

2701 гледания   |  Още видео
Галерия "Структура" и екипът, организирал изложбата, за която стана ясно, че е пълна с фалшификати, днес ще сезира прокуратурата. Твърдят, че са станали жертва на измама от недобросъвестни продавачи.

Преди седмица се оказа, че голяма част от експозицията, наречена "Модернизъм и авангард - българската перспектива" е съставена от фалшификати. Те са представени като творби на български автори, но впоследствие се оказа, че са на световни художници.

Картините, за които има съмнения, че са фалишификати, вече са свалени. Те ще бъдат представени като доказателство на прокуратурата, а собственикът на колекцията ще подложи на експертиза и други творби.

Скандал: Българска перспектива за модернизъм се оказа авангардно менте

Така например картина на Сирак Скитник се оказа корица на "Кама Сутра". До момента стана ясно, че 7 от картините в изложбата са фалшификати.

3500 лв. за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът за уж непознатите творби на големи български художници, сред които и Сирак Скитник. За тях му споменал реставраторът Стефан Белишки.

Доцент Ружа Маринска обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-вероятно става дума за един фалшификатор, тъй като в много от творбите се вижда един и същ почерк на работа.

"Има нещо общо в почерка при доста от работите. Затова не допускам, че всяка работа е на отделен фалшификатор", каза тя.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Потърпевшият е купик картините от Алекс Алексиев, антиквар. Картините са ментета, а същият антиквар е и художник. Изводите всеки може да си ги направи сам.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Култура ми Янко! Това е най-голямата измама и пране на пари. Някакви драсканици, които "експерти" ги оценяват на милиони, а "колекционери" плащат на базата на едно или две субективни мнения. И седят като балъци и коментират похватите, чувствата, настроенията на автора, и се мислят за много възвишени и широко скроени артистични люде.
6
0
 
2
 
! Отговори
Интересно... преди 9 месеца
Кое ще е следващото менте!?????
//реалното наследство от СОЦ-а//
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато с изкуство и галерии се занимаван метресите на всевъзможни мутрафони така ще е. Това не е бизнес за държанки, трябва си и компетенция.
4
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 месеца
До Хлапашка работа

Абсолютно!
Има и друг момент, един прави дубликатите, друг ги купува и продава като оригинали.
Първият се подписва, а вториат изтрива името и слага друго.
Почти е невъзможно да осъдиш някого.
3
1
 
9
 
! Отговори
Хлапашка работа преди 9 месеца
Изглежда като някой студент от Академията да се е избъзикал с тях. Това с корицата на Кама Сутра навежда на мисълта за фалшификатор с чувство за хумур, който им се кикоти с приятели на по бира
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tези ментета трогнаха Вежди Рашидов почти колкото КТБ.
Отдавна в България изкуството "принадлежи" на някаква прослойка самоиздигнали и самоподърбащи се, та това е един добър шамар.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държавата цирк, културата в БГ на ниво фалшификат