Борислав Чучков: Филми в България продължават да се подготвят

Според продуцента мерките за културата са "несериозни"
18 апр 2020 19:20, Нели Христова
17
Борислав Чучков: Филми в България продължават да се подготвят
Снимка: БГНЕС

"За да запазим духовността на хората, трябва да се произвежда все повече култура и изкуство, които да достигат до тях." Това заяви филмовият продуцент Борислав Чучков пред БГНEС.

„Всички проекти в киното са спрени и това се отразява много лошо на хиляди хора по веригата. В една наша филмова продукция обикновено са заети около 200-300 души. Всички тези хора в момента са без работа и това за съжаление, както изглежда, може би ще продължи дълго време“, коментира той състоянието на сектора заради разпространението на коронавируса.

Продуцентът обаче е категоричен – въпреки че COVID-19 остави хиляди хора у нас без заплати, предписанията на властите за социална изолация трябва да се спазват стриктно, за да се избегне още по-голямо разпространение на заразата.

Според Борислав Чучков епидемията няма да намали драстично бройката на българските продукции през настоящата година.

„Филми продължават да се подготвят. Не мисля, че България тази година ще произведе по-малко филми, отколкото миналата година. Те са планирани. Наложи се да спрат и да отложат снимките, но ще продължат, надявам се“, отбеляза той.

Продуцентът определи като „несериозни“ икономическите мерки, които предприе държавата в областта на културата, след като секторът е един от най-засегнатите заради епидемията и призова управляващите да погледнат какво се прави в останалите европейски държави в тази сфера.

Най-много го възмущават новини като тази за съкратен персонал в общинските театри.

„Подобни неща не могат в момента да се случват. Малките фирми някак си удържаме. На нас също ни се наложи да съкратим няколко души, не ни е възможно целия екип да запазим, но голямата част от него го поддържаме. Ако държавата и общините не могат един театър в провинцията да задържат, за какво говорим тогава“, пита Чучков.

„Нашият филм „18% сиво“ още беше в дистрибуция, когато влязоха мерките. Всички тези филми си прекратиха Box Office-а и няма да могат да си го възстановят. Дистрибуторските фирми и киносалоните поемат удара на първа линия. След тази поредна криза аз очаквам всички бюджети да бъдат намалени. Не мога точно да прогнозирам, но най-вероятно това ще доведе до спад на качеството. Тук не говоря само за кино, а и за телевизия, реклами и други. Дано не съм прав“, допълни още той.

„Парите, които въобще се отделят за култура – и преди криза, и след криза са унизително малко, нека си го кажем в прав текст. Бюджетът на Министерство на културата е обиден за една европейска държава, не съм първият, който го казва, чували сте го 100 пъти. Държави, които не са в ЕС и са много по-малки от нас, разполагат с далеч по-големи бюджети за култура“, коментира още Борислав Чучков.

Според него тепърва ще се появяват много филми със сюжет COVID-19.

„Убеден съм, че ще има много такива. За хората от творческата част на създаването на филми, в момента е период, в който те остават без друга работа, стоят си вкъщи и могат да се концентрират върху проекти, които досега са стояли в чекмеджето. Има и такава полезна страна“, заключи продуцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
доктор преди 4 години
До Чики НанаБързо си вземай следващото хапче!
12
2
 
4
 
! Отговори
fsdfsdfsd преди 4 години
Нещо, което не харесвам на филмите след 89-та година у нас е, че използваният език в тях не е този, който говорят хората. Във филмите се ползва книжовният език. В реалността обаче всеки човек малко или повече ползва диалект, акцент и реалното говорене на улицата, в работата, в училище звучи по съвсем различен начин. Хуморът е ***. Твърде много пошлост. Не се сещам нито за един филм след 1989 г., който да помня с добро. Филмите преди това, макар и с полит цензура, бяха живи, бяха истински.
11
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Истината е, че в Бг имаме страхотни професионалисти в тази сфера - оператори, тонрежисьори, декористи, гримьори, компютърни специалисти, и т.н. Липсват следните неща - свежи идеи(въртят се едни и същи теми до припадък), добри сценаристи(които да създават "живи" диалози), филмови актьори(имаме невероятни театрални такива, но малко са тези, които правят разлика между филм и театър в играта си), и най-вече пари, разбира се, защото киното е скъпо изкуство, това е истината.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, достатъчно се нагушихте през годините. На един оператор надника му е най-малко хилядарка, един обикновен връзкар работник взимаше 100 лв на ден,да не говорим за режисьори, продуценти и т.н как пълнеха гушата от нищо. Белким сте спестили средства за близките десет години. Да не говорим, че некадърни филми направени от некадърени екипи и преиграващи актьори се бълваха постоянно и то с немалък бюджет.Тъпите български филми няма да ми липсват ама изобщо. И нека тези пари отидат за други неща..
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се, привличат външно финансиране, опитват се да държат високо ниво в една много трудна сфера.... Не винаги се получава, има много да учат, но моите уважения.
8
0
 
6
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Това Томислав Дончев ли е?
7
1
 
10
 
! Отговори
Еми преди 4 години
То пък едни филми...
6
0
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Не знам, филмите на братя Чучкови...Ами не намирам смисъл от тях. Нали така беше казал за "Жокерът" този спец?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Филми"? Хм..Че имате ли актьори за тях? То само бройки Не вършат работа! -:)
4
6
 
1
 
! Отговори
Що бе? преди 4 години
Момчето може да е талантливо като баща си.
3
1
 
2
 
! Отговори
18% сиво преди 4 години
Какво оригинално заглавие!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - страна на синковците.
1
1
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
То па все едно някой ги гледа българските филми.