Кристо - един необикновен артист, уникален в своето изкуство

Христо Явашев бяга от България, когато е едва на 21 години
Обновена: 31 май 2020 23:56 | 31 май 2020 23:35, Нели Христова
99

През 2017 г. Кристо става Доктор хонорис кауза на университета в Торино.Снимка: БГНЕС

Той накара хората да се чувстват така, сякаш ходят по вода. Успя да накара всички да ахнат, когато видяха опакования Райхстаг.

Христо Явашев - Кристо бе необикновен артист, уникален в своето изкуство. На 31 май той напусна света тихо в дома си в Ню Йорк от естествена смърт.

Христо Явашев бяга от България, когато е едва на 21 години. Отива в Прага, а властите в родината му отнемат гражданството му. За тях той вече не е българин.

Още по темата
След Прага следва Виена, а когато пристига в Париж той няма нито стотинка в джоба си. Но той трябва да оцелее - за това мие коли в автомивки, чинии в ресторанти, а през останалото време - рисува.

Кристо бързо намира начин да трупа пари много по-бързо. Той започва да рисува портрети. Подписва ги с фамилията си - Явашев. През 1958 година е нает да нарисува портрета на майката на Жан Клод. Така двамата се срещат за първи път, влюбват се и стават партньори в работата си.

На тавана, на който живее, Явашев опакова малки кенчета, бутилки, обувки, столове. Той нарича това "своето истинско изкуство". Него не подписва с фамилията си, а с първото си име - Кристо. Когато Жан Клод се появява в живота му, тя започва да го насърчава да опакова по-големи неща - коли, дърво, мост... парламент.

Първоначално големите си проекти, Кристо подписва само със своето име. Двойката си мисли, че така по-лесно ще бъдат запомнени. Но по-късно той осъзнава, че не може без Жан Клод, затова добавя и нейното име. И така днес е невъзможно да говориш за единия, без да споменеш другия.

Има само три неща, които Жан Клод и Кристо не правят заедно. Явашев е този, който рисува, за това той прави скиците. Жан Клод пък ръководи целият процес, тя е мениджърът, който Кристо не може да бъде. Третото нещо, което никога не правят заедно бе да летят в един и същи самолет.

Всеки един техен проект е вик за свобода. За това Кристо и Жан Клод никога не работят със спонсори за проектите си. Те винаги използват лични средства, независимо колко скъпи са проектите им. Парите събират продавайки творбите на Кристо и организирайки изложби, които привличат колекционери от цял свят.

Но да опаковаш Пон Ньоф например, никак не е лесно. Проектите на Кристо отнемат години, като се започне със скиците, разрешенията от властите, подготовката, изборът на материали и най-накрая - инсталацията. Отнема му 25 години да завърши опаковането на Райхстага и 10 г. Пон Ньоф. Ала никой не може да купи тези творби, никой не може да ги притежава, никой не може да печели пари от тях, тъй като не се продават билети, за да ги видиш. Изкуството, което Кристо създаваше, бе свободно за всички. Но никое от произведенията му не бе на показ повече от 16 дни.

Жан Клод умира на 74 години от мозъчен аневризъм. Двамата с Кристо са родени на една и съща дата и година, "за щастие от различни майки", казва Жан Клод. Тя често се шегува, че двамата са като близнаци - понякога им хрумват напълно еднакви идеи.

Сред най-известните им проекти са: Опакованият бряг Литъл Бей в Сидни с обща дължина 2,4 км. За изработката му са нужни 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, а по него се трудят 15 професионални катерачи и 110 работници. За 40 дни пък екипът на Кристо опакова "Римските градски стени. На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията на Обградените острови в залив Бискейн, Маями. Яркият розов цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни. 

Може би един от най-мащабните проекти на Кристо е "Бягащата ограда" в Калифорния. Той отнема 4 години. Изграден е изцяло от стоманени стълбове и кабели, с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното. Твърди се, че дори се е виждала от Космоса.

През 1991 година 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави.

Самият Христо Явашев определя опаковането на Райхстага, като най-важният проект в живота си. Идеята се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстага отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец повече от 17 години, след като напуска България. Тогава се поражда огромното желание да направи проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Разбира се, идеята не се приема добре от тогавашните политически лидери и се стига дори до гласуване в Парламента. След 70-минутен дебат проектът е одобрен. Веднага след това започва и реализацията му – използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 м въжета. Райхстагът остава опакован 14 дни, въпреки настояването на властите да остане още седмица

След смъртта на Жан Клод, Кристо работи сам, но по проектите, които заедно с Жан Клод са създали. Така се появяват "Плаващите кейове" в езерото Изео, Италия. Двамата са го замислили още през 1970 година.

Кристо не говори много за смъртта на Жан Клод, нито как тя му се отразява. Но преди да започне нещо, винаги се пита един единствен въпрос - Какво би си помислила Жан Клод сега?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
5
 
! Отговори
kenef преди 3 години
Къде е усмивката за добрата новина. Един *** по-малко. Дано да са го сложили в черен чувал, като ония от кауфланд за 30ст. Хубаво да кабардиса в дървения костюм.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТой не се определя като българин, след като бяга от България, поради тоталитарния режим, никога не се е връща, дори след 10.11.1989г. Питам се, защо ние го считаме за българин, защо го възхваляваме и жалим като сънародник, без той да се чувства такъв???
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изумителна прилика с Айнщайн.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристо - най-известният български Артист.Поклон !
38
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв българин е той...отказваше да говори на родния си език ,въпреки че вероятно го е назвайвал,а може и да го е забравил,тъй като се е срамувал от него и се прави на американец... и въобще не скърбя за този "опаковчик"...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пък много помнят българи успели финново в Америка ?Макар и да не са дали една стотинка на българско сираче И колко отмстотинките си дадохме за сирачетата? Стотици хиляди чисто нови iPhone-и се продава, още като излязат. Представи си, ако вместо по 100 лева за сметка, се плащаха 10, а останалите отиваха за сирачетвта? Ама нееееее, тея никой не го критикува. Обаче виж - дай да плюем по някого на 15000 км ... за наше си спокойствие!
36
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остана си "българин" до последно - плюеше и се срамуваше от родината си.
35
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително злобен и високомерен човек. Мразеше държавата в която се беше родил, срамуваше се от рода си.
34
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен упадък на понятието изкуство. След празнотата на платна и липсата на форми се появи дисциплиниране на природни обекти. Какво по-репресивно като дух от стремежа да вържеш свободата в природата и да я представиш в чаршаф като че е луд в пристъп?Изкуството от самото си начало като скални рисунки е било преклонение пред свободата, многообразието и силата на природата. При него е вид садизъм, народът "се кефи" на задушеното величие.
33
7
 
7
 
! Отговори
Асен преди 3 години
За първи път чувам за него.
32
5
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Само дето каскетите в бг се правеха че го няма. А СВ. Русев зе че го призна 2015 или там някъде хахаха.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои които не е толкова ограничен като мен да ми обясни поне един от проектите си какво е искал да каже автора.
30
1
 
1
 
! Отговори
None преди 3 години
До Панелите да четатДа преразак ... много жалко
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е по известен артист !Направил е хиляди проекти за милиони и милиарди !Понякога изчезват някъде после изплуват със понтони .
28
5
 
8
 
! Отговори
Див преди 3 години
А лустрация и присъди за убийците на полит. Затворници до 1989г. Кога?
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е българин колкото Салвадор Дали е опаковчик .
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Когато чалгата се презентира там, където неговата работа е била, тогава можем да ги сравняваме. Извратеният свят ... да знам, нормалният е в панелките, мазетата, казана за ракия и т.н.
25
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате си идея тоя колко голям беше! Толкова голям че неговата кариера се изучава в някой от най престижните американски университети. Човека от почнал от абсолютната нула. Родом е от едно малко планинско село до Габрово.Нещата които е реализирал просто нямат аналог в световна история.
24
8
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
до 53Същото е !"Изкуството" на Явашев и чалгата са плод на един и същ извратен свят с подменена ценностна система.И пропуснах - ако не беше евреин след като емигрира, щеше да остане обикновен мияч на чинии и никой нямаше да е чувал за него.
23
3
 
33
 
! Отговори
Културтрегер преди 3 години
Лично през 1993 г. в една западна столица по време на откриване на изложбата му, за която имах принос, разговарях с Явашев и останах поразен, че не искаше изобщо да разговаря на български език, заявявайки пред жена си, че не е чувал за такъв език. Невероятно, но факт. Имам и свидетели на разговора. Оттогава не се занимавам с онова, което се пише и говори за него и мароканската му суперарогантна съхпрога. Тоя тип просто се срамуваше от факта, че е роден в България.