Прощаване с Кристо – човекът, който опаковаше света

Дръзкият творец, който опакова сгради, паркове и пейзажи почина
Обновена: 1 юни 2020 09:36 | 1 юни 2020 09:36, Нели Христова
56
Прощаване с Кристо – човекът, който опаковаше света
Снимка: БГНЕС

Новината за кончината на Кристо намира широк отзвук в световните медии. Преди четири години той реализира в Италия проекта си "Плаващите кейове". За италианците Кристо ще си остане завинаги творецът, който направи възможно за хората да вървят по вода, пише в. "Кориере дела сера", припомняйки, че благодарение на "Плаващите кейове" хората можаха на вървят по повърхността на езерото Изео в Северна Италия от градчето Сулцано до остров Монте Изола и това остана за тях незабравимо изживяване.

Още по темата

Човекът, който опаковаше света, вече го няма, пише в. "Република". Вестникът припомня, че Кристо се е водил от принципа, че ако скриеш нещо (чрез опаковането), то всъщност разкриваш скритото нещо в една различна реалност, която е може би по-автентична, по-малко повърхностна.

Сбогом на твореца Кристо, мечтателя на невъзможното, пише в. "Стампа".

Смъртта на Кристо сложи край на неговата монументална авантюра, пише в. "Фигаро". С модерното си изкуство той наложи една визия XXL, която смесва пейзаж, архитектура, скулптура и детска мечта, допълва изданието и пише, че неговият проект за опаковане на Триумфалната арка ще бъде осъществен въпреки кончината му.

Кристо и съпругата му Жан-Клод се превърнаха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го, отбелязва в. "Монд".

Планини, музеи, мостове и Сентръл парк бяха само част от нещата, които Кристо и неговата съпруга Жан-Клод използваха, за да направят едно поразително и популярно изкуство, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Дръзкият творец, който опакова сгради, паркове и пейзажи почина. Инсталациите на Кристо разшириха дефиницията и разбирането за съвременното изкуство, пише в. "Вашингтон пост".

Британският в. "Гардиън" припомня проектите на Кристо и Жан-Клод и начините, по които творците са ги финансирали.

Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството, пише Би Би Си. Но роденият в България творец не се интересуваше от стерилно белите стени на модерните музеи, където предметите съществуваха отделно от ежедневния живот. Той искаше да превърне ежедневието в изкуство, да направи така, че хората да погледнат отново и да помислят отново за онова, което ги заобикаля. И той постигна това по пътя на намесата, като опаковаше сгради или природи обекти, като и в двата случая превръщаше студените, твърди структури в чувствени и крехки скулптури, допълва Би Би Си.

Кристо беше майсторът на опаковането и на ефимерното, припомня Франс прес. Асошиейтед прес пък отбелязва, че Кристо беше известен с масивните си, но и преходни и мимолетни творби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Сега е опакован сам в дървено пардесю. Не съм особено опечален, Бог да го прости.
32
5
 
11
 
! Отговори
Ханибал преди 3 години
Кристо беше мал.о.умен и.д.иот. А "изкуството " му е пълна т.ъ.п.отия. Всички ще умрем,тоя да не е специален? Местя в другия крачол.
31
3
 
6
 
! Отговори
Ханибал преди 3 години
Кристо беше *** и.д.иот. А "изкуството " му е пълна т.ъ.п.отия. Всички ще умрем,тоя да не е специален? Местя в другия крачол.
30
4
 
13
 
! Отговори
Опаковайте преди 3 години
Тлените останки на Кристо в кашон и така го заровете. Но не го погребвайте в България. "Тъпата България" не го иска.
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе русофилите и Радев непрекъснато плюят същата държава която ги храни, а упрекват Кристо на когото комунистическата-фашистка държава му отнема българското гражданство и го обявява за невъзвращенец, да я уважава !!!Същите тези продажници погребват всеки ден и два милиона българи, които са принудени да изкарват хляба си в чужбина и изпращат милиарди в Родината си, а неблагодарните русофили са готови всеки ден да я продадат на руския Гулаг.Боже спаси България от русофилите !
28
3
 
9
 
! Отговори
Не съм специалист преди 3 години
Но според мен граф Монте Кристо оот Габрово трябва да бъде пигребан в кашон. Тов ще е е поантата на една забележителна кариера в опаковането.
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че Кристо не можа да опакова паметника на съветския окупатор в София и да го изпрати на кремъл с вързана черна лента Но един ден и това ще се случиПоклон пред паметта на Кристо.
26
6
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Добре че не е успял да пакетира и триумфалната арка в Париж. Представям си как стотици хиляди туристи, които цял живот са мечтали и са имали шанса да идат веднъж в този красив град, да не могат да видят една от най-големите му забележителсти. Вместо това - една опаковка. Ужас.
25
8
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Кристо няма причина да уважава държавата, която му отнема гражданството и го обявява за невъзвращенец.----Тази държава му отне гражданстовото и го обяви за невъзвращенец, защото му плати дълговете и таксите за парижките университети, където учеше. Където е безбожно, ама безбожно скъпо. Същата тази държава му пплащаше редовно таксите и квартирата и всичи други разходи. В замяна - да се върне, нещо което той беше подписал договор. Да се радва, аз лично бих приложил решението "Марков"...
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо, че е починал човекът, но извинявайте, това негово "творчество" беше абсолютна безидейност и безвкусица.------------за кво точно се извиняваш , че казваш истината ?Да му опаковат ковчега с найлон.
23
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристо няма причина да уважава държавата, която му отнема гражданството и го обявява за невъзвращенец.Същата държава беше направила мавзолей на най-голямият продажник на България - руският гражданин Г. Димитров. Предателите на България са русофилите, а не Кристо.По коментарите ще ги познаете.
22
4
 
25
 
! Отговори
Georgiev преди 3 години
Лошо, че е починал човекът, но извинявайте, това негово "творчество" беше абсолютна безидейност и безвкусица.
21
3
 
17
 
! Отговори
~ преди 3 години
На това му се вика артист в живота - опаковаш нещо, за да го покажеш в друга реалност, която не е повърхностна??? Дай да опаковаме Мона Лиза или статуята на Свободата, така и така света е останал без този дето го опакова. Със сигурност психолозите знаят, че става дума за обезценяване на предмета и разбира се, че има такива, която аплодират такова нещо.
20
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристо е най-великият световно известен български Артист за всички времена.Русофилите го ненавиждат защото напуска държавата, че не може да гледа как фашистката комунистическа хунта вилнее над бащино му огнище, както турчин не е вилнял, която му отнема българското гражданство и го обявява за невъзвращенец, което и по турско не е правено.Поклон пред светлата му памет.
19
4
 
32
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
този нито е българин, нито има нещо общо с България.. тоя може и да е мразел България, но ние българите не го мразим, защото не ни пука за него!!!
18
2
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Всъщност има такива дето ще плачат за тоя. Ициту беше бог за емигрантите, ама тия тежката интелектуал-емиграция. Която беше неговия типаж-събират се по кафенетата на Париж, допушват обща кутия цигари ближейки една и съща чаша кафе, щото са на помощи и никой не му пука за изкуството им и прекарват времето си плюейки по България и простите сел*ни български дето не им разбират изкуството. Влезте във форума на Дневник и вижте кво става - РЕВ, РЕВ за тоая, късат живо месо от телата си изтерзаните...
17
1
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Всъщност сега се сетих. Има ли кой да заплаче на гроба му.----------------чистачката и хазайката му. Ще трябва нов наемател да търсят . Иначе за друг не се сещам, аз определено няма, ако за мен питаш...
16
11
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
човек с талант да почива в мир
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност сега се сетих. Има ли кой да заплаче на гроба му.
14
1
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Той, КемитУ Тодорова- която в първия път, в който си подаде г*за навън - моментално забрави българрския език... Много са такива. Няма лошо да плюеш БГ, но виж първо какво си получил ! А те много полиичиха. Гришу-то е същия. Ама оня по-млад, по-отркан от дъртата алкохоличка. Завърта ги нещата, идва си у Хасково. А и той не е получил, чак толкова много все пак. Но Ицата (за чия сметка учи в Париж бе нещ*астник, кой плащаше безбожните семестри, кой те хранеше !?) и Кемиту...айде знаем се.