Артисти без доходи пиха по една студена вода под прозорците на Банов

Хората на изкуството недоволстват, че още не са получили помощта от държавата
Обновена: 17 юни 2020 16:29 | 17 юни 2020 16:03, Камелия Цветанова
144

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Артисти пиха по една студена вода пред Министерството на културата, за да изразят недоволството си от бавните процедури по програмата за подпомагане на независимите творци.

Тя стартира през април, но голяма част от кандидатстващите  все още не са получили плащания, много други изобщо не знаят какъв е статутът на кандидатурите им.

Още по темата

Помощта в размер на 3 минимални заплати е насочена към най-нуждаещите се артисти от независимия културен сектор, които декларират доход под 1000 лв месечно за 2019 година. За целта Министерството на културата задели 2,5 млн. лева още през април за директно финансово подпомагане на творци на свободна практика.
Един от инициаторите на мирното събиране за пиене на вода Илияна Георгиева, музикант в групата „Dead man’s hat“ призна, че артистите вече месеци са без доходи

По думите й одобрени кандидати, подписали договори, още не са получили нищо, въпреки срока от 2 седмици.

Самата Илияна Георгиева е кандидатствала през втората сесия и още няма никакъв отговор.

„Фактически за нас извънредното положение продължава, защото още не можем да възобновим професионалните си дейности... А никой не ни прави отстъпки, дори от плащане на данъци...“, каза тя пред БНР.

Според организаторите на днешната проява на недоволство МК един от проблемите за забавянето на процедурите, е липсата на административен капацитет във Фонд „Култура“ и настояват за увеличаване на броя специалисти, които работят по програмата.

Липсата на достатъчно кадри според тях е довело и до различни резултати при оценяването на идентични кандидатури, заради което настояват за тяхното преразглеждане. От Фонд „Култура“ се ангажираха, че ще това ще бъде направено служебно в рамките на третата сесия.

„Друг основен проблем е липсата на регистър на независимите артисти, заради който настъпи такъв хаос в опита на държавата да ни подпомогне в настоящата ситуация“, твърдят творците. Това доведе и до нуждата от непрекъснато променяне на критериите при настоящото кандидатстване, които дори във финалния вариант не успяха да отговорят на нуждите ни“, споделя наблюденията си актрисата Мартина Апостолова.

Един от многото абсурди според нея е прагът от месечен доход от 1000 лв за 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
3
 
! Отговори
ира маркова преди 3 години
анонимните алкохолици
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Артисти или актъори ??? Има разлика мисля.Артиста и да е гладен ,беден, не се оплаква иот никой , нищо не иска ,всичко сам прави и с малко в името на изкуството (от англ. ез -art).Актъора е подмолен ,винаги се преструва на някой в дадената ситуация за да изкара дивидент (от англ . ез act- преструвам се) ! Артисти или актьори ли са ? А май щом разчитат на държавна социалка са прости шведи .
113
0
 
7
 
! Отговори
Елате преди 3 години
Пред парламента Бум БумНека вдигнем малко шуум
112
0
 
8
 
! Отговори
Тодор Колев преди 3 години
"Как да обясниш нещо на някой с който ви делят няколко вагона книги." Или няколко задигнати милиона бих добавил.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсурд!Артистите вода не пият.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...които декларират доход под 1000 лв месечно за 2019 година"Минималната заплата за 2019 г беше 560 лв.По тая логика всички, работили за минимална заплата, би следвало да получат помощ, защото са с доход под 1000 лв.При това някои с такива доходи са работили тежък физически труд. Защо за тях примерно няма помощ?
109
1
 
8
 
! Отговори
Вероятности България преди 3 години
По-скоро теле да суче от бик, отколкото народ да види от политик.
108
1
 
12
 
! Отговори
Търтей, сър! преди 3 години
Независими търтей ... зависими от държавни помощи .
107
4
 
24
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
То пък едни артисти. Цяла нощ са пили вино и ракия, сега изтрезняват с вода.
106
4
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Аксел Роузис що не го подпомага никой ?
105
0
 
8
 
! Отговори
Поздрав преди 3 години
сутрин водата е най-сладка по меани одиш колъо руйно вино пиееш дома рано не си одиш да спиеш
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а аз чета аутисти и се чудя
103
3
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Да дойдат да ми пият от рунтавия чучур
102
9
 
3
 
! Отговори
Мисля си: преди 3 години
Разбирате ли културата и какво се почита е важното, не толкова дали е обидил изкуството, което нашата страна ще се окаже, че е можело да бъде много печеливш отрасъл в съвременните дигитални изкуства! Та каква ви е културата - аз издигам в култ щанга в главата на простака с чиято глупост той опростачи цяла нация. И нали на неговата простотия за назидание отговарям с тежка фрактура по главата. Вие разбирате ли, че докато това не го направите тук ще е Земя без въздух. Клин, клин избива!!!!
101
2
 
5
 
! Отговори
Мисля си: преди 3 години
Че не студена вода трябва да пиете, а да хващате по едно дръво и къде намерите Гайдата, Гайдарски - нанесете му тежката мозъчна травма дето я пропуснах преди време, че имам още свет неща на главата си!!! Без образован и естетизиран народ - няма държава, няма изкуство, няма пари има роби! И единственият дето тогава с неистови усилия и с много убеждаване дето направи нещо бях аз! И разберете, че максимата да пожертваш първо изкуството при криза абсолютно е катастрофа. Те преди това го направиха
100
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клошари с айфони.
99
1
 
2
 
! Отговори
Мисля си: преди 3 години
Че със САЩоамериканци дето принципно много уважават изкуството като цяло някак си ми се струва, че много хора ме подигравахте, когато скачах и отмених по лисичия начин наредбата на Симовия Гайдарски за изкуствата като "Ниска относителна трудност" - 12 години в училище и те са научили едно нещо - Изкуството е неважно! Интересно ми е: Защо вие не скачахте тогава! Аз скачах и успях и после си изпатих! Защото ето защо не се цени вашият и респективно моят труд. С тоя темп на отмяна на глупости....
98
1
 
10
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Пена комшийката е журналистката и артиската на село ,три месеца се кри и пази да не хване вируса ,а сега помощ ли да събираме и за нея ?
97
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това всъщност си е реване под моя прозорец, просто министерството се явява посредник. С коя наглост хора, които не могат да се самоиздържат отиват и заявяват, че са по-специални от другите и настояват да бъдат издържани с МОИТЕ данъци?
96
1
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Защо трябва да се третират специално? Нали си има помощи за безработница или социална слабост!? Май по комунистически се опитвате да ги купите, че да ви се подмазват в изкуството си.Ай сиктир!