След експлозията в Бейрут: Къде другаде има амониев нитрат?

Често местоположението му се пази в тайна
11 авг 2020 18:30, Нели Христова
20
След експлозията в Бейрут: Къде другаде има амониев нитрат?
Снимка: БГНЕС

Ужасяващата експлозия в Бейрут, която бе причинена от неправилно съхраняван амониев нитрат, накара хората по цял свят да се замислят дали не живет в близост до такава "бомба със закъснител"? Химикалът се използва най-вече като тор, но и за направата на експлозиви в минното дело. Има строги разпоредби за това къде и за колко време може да се съхранява амониев нитрат, а местоположението му често се пази в тайна поради потенциала от него да се правят бомби.

740 тона амониев нитрат са съхранявани в Индия

Близо 740 тона от взривоопасното вещество се съхраняват в 37 контейнера само на 700 метра от жилищна зона и на 20 км от един от големите градове в Индия - Чинай. Товарът е там от пет години, а властите в южния щат Тамил Наду водят съдебни дела срещу фирмата, която го е внесла в страната от Южна Корея през 2015 година, твърдейки, че е за селскостопански цели.

Пратката така и не получава митническо разрешение, а разследване показва, че компанията е придобила опасния материал с невалиден лиценз и го е продавала на "неидентифицирани частни лица" и компании, които преди това са се занимавали с миньорство.

Заради наводнение част от пратката е била повредена и изхвърлена. Останалите 697 тона вече са продадени на търг и транспортирани до съседния щат Телангана.

4900 тона амониев нитрат има в Йемен

В разкъсания от война Йемен също се намира голямо количество амониев нитрат. Властите са започнали разследване, след като медиите съобщават, че около 100 контейнера с веществото се съхраняват на пристанището в Аден. Химикалът е бил внесен преди три години и иззет от силите, ръководени от Саудитска държава, която подкрепя признатото от ООН правителство.

Губернаторът на Аден Тарик Салам заяви: "Властите на пристанището са отговорни за съхраняването на този опасен товар".

По думите му в 130 контейнера за превоз има 4900 тона амониев нитрат. Правителствената корпорация в залива на Йемен обаче твърди друго - в тези контейнери има "органична урея, използвана за селскостопански торове".

"Това не е нито взривоопасен, нито радиоактивен материал. Тяхното съхраняване не е забранено", казват те пред BBC.

В Багдад откриват амониев нитрат на летището

След взрива в Бейрут в Ирак веднага започна разследване къде се съхранява амониев нитрат. Оказа се, че взривоопасното вещество е било складирано на международното летище в Багдад.

"Военната инженерна дирекция на иракското министерство на отбраната  безопасно транспортира опасните материали от участъка за въздушните товари на летището в Багдад  до местоназначението им - складовете на Дирекцията за военно инженерство", гласи съобщение, публикувано в Twitter на 9 август тази година.

В Австралия веществото се съхранява на безопасно място

Дори и преди взрива хората в Нюкасъл, Австралия, настояват голямо количество амониев нитрат, съхранявано в склад на 3 км от центъра на града им, да бъде премахнато или поне да бъде редуцирано.

Но Orica, компания, която доставя експлозиви за минната промишленост, заяви, че се съхранява безопасно в складове, които са "пожароустойчиви и са изградени само от незапалими материали". Регулаторът от Южна Австралия SafeWork SA също е категоричен, че амониевият нитрат се съхранява в 170 строго регулирани места в целия регион.

Властите в Канада също обявиха, че регулацията за съхраняването на амониев нитрат е толкова строга в страната, че "сценарий като този в Бейрут е невъзможен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Киро коравио преди 3 години
В Либия колко амониев нитрат съм превозил еххххххе и аз не знам . Всяка рафинерия произвежда огромни количества
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го знам бря..но е възможно и друго,като ивицата Газа и Бейрут ,помислете малко
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Той един човек го беше казал, за какво е била тази амониева селитра там, а не е разхвърлена по нивите? Няма никаква логика да се държи на склад толкова години, защото не е ценна, поема влага и се втвърдява, след това е трудно да се разпръсне, амониева селитра се бълва всеки ден с хиляди тонове от заводите. В момента е 290лв/тон. Просто си ги взривиха и е поредният епизод от сериала. В Либия да не беше нещо по-различно, удрят по най-бруталния начин.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана тя каквато стана .... сега ще обявят всички земеделци за потенциални терористи и ще им продават чувал с Амониева Селитра барабар с GPS..... С това можеш да си изтудиш много добре бира, диня или да си направиш много добра димка, но за да гръмне си му трябва малко повече баене както се изразяват хората. Какво ли ще кажат хората ако разберат, че и брашното може да е взривоопасно....... То и оръжията са опасно в зависимост от това в чии ръце са ама никой не мисли да им спира производството...
6
1
 
4
 
! Отговори
Смок преди 3 години
В Димитровград има винаги няколко хиляди тона на склад в Неохим, все пак са производител.
5
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
38 милиона декара в България, средно по 30-40кг/декар на година, 1,5млн тона амониева селитра се разхвърля по нивите всяка година. По-*** новина не сте имали скоро.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига глупости ве . Аз лично съм товарил, транспортирал, съхранявал безброй пъти амониев нитрат и вариациите му от Русия за Бразилия , Турция , Тайланд , в обеми от 33000 до 42000 тона. Единствено амониев нитрат предназначен за изработка на взривове може да се взриви , но е нужна висока температура , капсул детонатор и тн. АН смесен с гориво става взривоопасен, но пак е нужен детонатор. В Бейрут взрива е мн съмнителен, единствено пожара не е достатъчен за да избухне. Там гърмяха експлозиви,
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се пази в тайна значи може да е във всеки кораб, изведнъж кораба се поврежда спира за поправка в някое пристанище и на другия ден пристанището го няма със целия град. Не е задължително екипажа да знае какво носи и защо се поврежда кораба. Пък вие си анализирайте, скоро жилищата по пристанищните градове ще се продават за стотинки.
2
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Амониевия нитрат е напълно безопасен.За да гръмне обаче,трябва "вещо лице" да му прибае.Явно в Бейрут такова лице се е намерило.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На село имам 2 чувала. Към 50 кила.