За партита на Гьоринг, Гьобелс и опасността от Чърчил: Дневниците на Чипс Шанон

Британският депутат се възхищавал на нацистите
3 мар 2021 22:23, Нели Христова
79
За партита на Гьоринг, Гьобелс и опасността от Чърчил: Дневниците на Чипс Шанон
Снимка: Getty

Подобно на много други през 30-те години на миналия век във Великобритания, сър Хенри "Чипс" Шанон се ужасявал от комунизма и смятал, че Хитлер е единственият човек, който може да спаси Европа от Сталин.

По това време Уинстън Чърчил бил един от малкото британски политици, които смятали, че Хитлер представлява заплаха. Шанон, както и много други депутати, смятал, че Чърчил е опасен и че неговата мания срещу Германия неизбежно ще доведе до война.

Когато дневниците на сър Хенри "Чипс" Шанон са публикувани за първи път през 1967 г., те предизвикват сензация и то не само сред онези, чиито имена се появяват в техните редове.

Шанон, новопоявил се от Чикаго, който успял да се ожени за дъщерята на изключително богат англо-ирландски граф, се движил във високите кръгове на обществото.

Като приятел на Едуард VIII и Уолис Симпсън, той се радвал на място на първия ред по време на кризата с абдикацията, а  като консервативен депутат от Саутенд той гледал с възхищение, докато Невил Чембърлейн преговарял с Хитлер и с ужас, когато Уинстън Чърчил го наследил като министър-председател.

През 1936 г. Чипс и съпругата му Хонор са гости на нацисткия режим на олимпийските игри в Берлин. Това може би е и най-впечатляващия разказ от дневниците на депутата. Пътуването е записано,колкото наивно, толкова и шокиращо заради нескритото му възхищение към Хитлер, така и заради разказа му за посещението в нацистки трудов лагер, където той пише за весели затворници, които изглеждат здрави и сити. И не само - Чипс се забавлява лудо на парти с водещи нацисти, сред които и  Херман Гьоринг, чиято осветена градина била обзаведена така, че да изглежда като кръстоска между развлекателната площадка на Кони Айлънд и Petit Trianon във Версай - театрален преврат, който на пръв поглед подлудил и Йозеф Гьобелс, и Йоахим фон Рибентроп от ревност.

Но в един момент преследването на нацистите се засилва, а Чипс е още по-ужасен. През 1936 г. възгледът му за Германия е напълно добромамерен - и описанията му за посещение на поредица от съблазнително екстравагантни партита, дадени от Гьоринг, Рибентроп и Гьобелс, не са нищо повече от изумителни.

60 години след смъртта му, дневниците отново са публикувани. Всъщност, първото издание е крайно редактирано, тъй като част от хората, чиито имена фигурират вътре, все още са живи. Съпругата на Чипс пък се притеснява какво би си казала кралица Елизабет II. Оказва се, че Хенри е имал много афери, както с жени, така и с мъже, а сред последните са драматургът Теренс Ратиган и, почти сигурно, принц Павел от Югославия.

А ето какво разказва Шанон за онези дни, прекарани сред нацистите в Германия:

Петък, 15 май 1936 г.

Вечерях с крал Едуард VIII. Вечерята беше гей и анимирана - но без клюки, тъй като кралят не ги одобрява.

Говорих един час с Уинстън. Той е погълнат от презрение, ревност, ако не и от омраза към Стенли Болдуин, когото винаги очерня. Дамите се поклониха, когато излязоха от стаята, а Уинстън водеше разговора. Той започна като разказа история срещу мен, как в Австрия карах автомобил с дама, когато тя беше ухапана по дупето от оса и аз галантно изсмуках раната, премахвайки жилото. Историята е пълна истина и Кралят изрева от смях!

Петък, 29 май

Съпругата ми Хондър и аз обядвахме с Хер фон Рибентроп (по-късно нацистки посланик във Великобритания). Той прилича на капитан на нечия частна яхта.

След като богатият обяд приключи, Рибентроп тръгна с лорд Лондондери за празника Уитсун. Лондончаните са много прогермански настроени и наистина кой не е? Освен семейство Купър (Дъф и лейди Даяна). Всички хора, мъже или жени, които са привлечени от мъже и сила, са прогермански настроени. "Меките", които имат култ към женското, са профренски настроени.

Дъф Купър, който обожава жените и винаги се опитва да ги изнасили в таксита и т.н., е неизмеримо профренски настроен. Кралят, за щастие, ако изобщо е, е прогермански настроен.

Четвъртък, 6 август: Берлин

(Чипс и съпругата му са поканени на олимпийските игри от Рибентроп)

Взе ни огромна кола с штурмовик на волана и ние поехме към Олимпийския стадион. Мина около час или нещо и тогава публиката се наелектризира - Хитлер идваше! Той изглежда точно като в своите карикатури - кафява униформа, ниски мустаци тип Чарли Чаплин и квадратна, набита фигура, решителна, но не мрачна. Той поздрави хилядите весели гости и седна. Човек усеща, че се намира в присъствието на някакво полубожествено създание.

Събота, 8 август

Минах покрай къщата на Хитлер на Вилхелмщрасе. Никой не може да ходи без придружител при него. Пазачи винаги карат хората да минат от другата страна на улицата, където винаги има тълпа, тръпнеща в очакване с надеждата да види фюрера.

Това, че и Германия сега не е комунистическа, се дължи на Хитлер. О! Англия се събуди. Вие в своя леност и самонадеяност не сте наясно със съветските опасности и няма да осъзнаете, че Германия води нашите битки.

Понеделник, 10 август

Един полковник ни взе и ни закара на разходка в трудов лагер. Бяха ни разказвали истории за ужаса в трудовите лагери и т.н. Но съвсем не е така: лагерите изглеждаха спретнати, а момчетата, всички около 18 години, изглеждаха като обикновеното немски селски момчета, със справедливи, здрави и изгорени от слънцето лица. Те се обучават на предварителни военни тренировки, градинарство и т.н., а здравето и силата им се изграждат. Всички бяха усмихнати и чисти.

Не мога да разбера английската неприязън и подозрение към нацисткия режим.

(Шанон e безнадеждно наивен. Затворниците, които той вижда, почти сигурно са били нацистки лоялисти, привлечени за случая.)

Вторник, 11 август

Тази вечер беше страхотното парти в Рибентроп. Банкетът се проведе в огромна шатра и присъстваха 625 души.

Имаше посланици, нацисти, дипломати. Гьоринг стиста ръцете и на двама ни, а веселите му очи проблеснаха. Той изглежда прекрасно обезоръжаващ човек. Присъстваха много британски депутати. Забавлявахме се доста диво.

Четвъртък, 13 август, Балът на Гьоринг

Закараха ни до мястото, където той живее - в самия център на Берлин. Големите градини бяха осветени и присъстваха 700 или 800 гости. Гьоринг, обвит в усмивки и ордени, ни прие весело, а жена му бе до него. Събрахме се в градината, където повече от сто бели маси блестяха под прожектора. Към края на вечерята цяла балетна трупа танцуваше под лунната светлина. Всички гости се съгласиха, че Гьоринг наистина е засенчил Рибентроп, което беше и целта му.

Краят на градината тънеше в мрак и изведнъж, без предупреждение, се освети от нищото и се появява процесия от бели коне, магарета, селяни, музика и водени от Гьоринг, бяхме въведени в увеселителен парк специално и тайно построен за събитието!

Беше фантастично: въртележки, кафенета с бира и шампанско, танци на селяни, огромни жени, носещи гевреци и бира, кораб, бирария, тълпи гейове, смеещи се хора, животни и всичко направено с безупречен вкус. Хората шепнеха, че Гьобелс е в отчаяние - мрачен, полувластен Гьобелс, който е възвишението на режима.

Подозирам, че Гьоринг е искал, не на последно място, да разпуснат психически. Не е трудно да си го представим тук - танцуващ пред момчетата с арфа в ръка. Хората казват, че той може да бъде твърд и безмилостен, както всички нацисти, когато поводът изисква, но всъщност той изглежда напълно суетен, изпитващ детска любов към забавлението.

Събота, 15 август

Тази вечер беше партито на Гьобелс. Липсваха елегантността и шикът на Рибентроп, както и екстравагантността и добрият вкус на Гьоринг.

Имаше 2000 души, които танцуваха на осветени платформи, но беше безвкусно и безразлично. В края на вечерята изреваха оръдия и започнаха фойерверки в мащаб, който би зашеметил римляните.

Неделя, 16 август

С Хонор отидохме директно на олимпийския стадион, за да изчакаме края на игрите. Не можех да не се сетя за император Клавдий и неговите жестоки игри, след като Хитлер сам, като върховен лидер, прие салюта на голямата арена.

Възможно ли беше, малкият човек от Браунау, Австрия, при целия си гений, да остане прост и непокътнат, докато светът и неговите крале се страхуваха от него?

Понеделник, 17 август

От лидерите Гьоринг ми е най-симпатичен -  той е едър, отпуснат, пакостлив (вероятно сексуално злобен, защото видях в сивите му очи поглед, който познавам твърде добре), интелигентен, евнух, несъмнено суетен и дяволски обичащ властта и проявите.

Четвъртък, 15 април 1937 г.

Хората казват, че Чърчил трябва да бъде в правителството, че е твърде лошо да държим толкова брилянтен човек извън офиса. Но трябва ли позицията да му бъде дадена и каквоби означавало какво? Експлозия на глупост след време? Война с Германия?

Понеделник, 7 юни

Уинстън ми каза веднъж, преди няколко години, когато се опитваше да отстрани Болдуин от длъжност, че веднъж влязъл в малките тоалетни на фоайето, където имало само два писоара. За негово смущение единият вече беше зает от министър-председателя. Твърде късно било да се оттегли, тъй както  забелязан.Докато Болдуин си вдигал панталона, той се обърнал към Чърчил и заявил: "Радвам се, че все още има една обща платформа, на която все още можем да се срещнем", и си тръгнал. Уинстън го разказва с жест.

Вторник, 27 юли

Уинстън говори по време на Общото събрание този следобед, предупреждавайки правителството за огромното германско превъоръжаване. Като го чуеш можеш да повярваш, че германците пристигат тази вечер. Какви пълни глупости. Но страхът и неприязънта им към тях се превръщат в мания.

Понеделник, 23 август

В Берлин Хонор и аз пихме чай със сър Невил Хендерсън, новия посланик на Обединеното кралство тук. Той е настроен прогермански, антифренски, антиеврейски, проиталиански и наистина мисли по начина, по който и аз. Казва, че няма германска заплаха - все още! И никога няма да има, само ако Даунинг Стрийт и външният министър Антъни Идън бъдат по-отворени.

Петък, 4 март 1938 г.

Уинстън е написал нечестива статия, в която с половин уста атакува премиера Невил Чембърлейн. Уинстън е дявол и никога не трябва да му се вярва. Всичко това са викове на папагали.

Петък, 11 март

Бях при новия външен секретар в стаята на Халифакс в 7.30, когато телефонът иззвъня. "Германците са във Виена" - и пет минути по-късно: "Небето е почерняло от нацистки самолети". Стояхме задъхани, чудейки се какво ще стане по-нататък. Беше като 1914 г ., а може би и по-драматично, но по-малко опасно. Към полунощ Австрия вече беше германска провинция.

Събота, 12 март

Светът, който не знае, че Австрия вече е полунацистка, е шокиран и ужасен. "Чехословакия ще бъде следващата", а навсякъде се чуват други викове на папагали.

Четвъртък, 24 март

Уинстън Чърчил направи обичайната си атака срещу Германия. Той ме погледна яростно.

Вторник, 3 май

Уинстън, този дебел, небалансиран, нелогичен, свински оратор е нещо повече от това? Той ли е мъжкият Касандра? Може би е прав, блъскайки главата си в неразбираща държава и несимпатично правителство? Мисля, че не е, защото той винаги греши. През целия си живот той е направил много, за да отрови отношенията ни с Германия.

Четвъртък, 12 май

Боя се, че се присъединявам към тоталитарната гледна точка, че Англия е в упадък. Ние сме уморена раса и нашият гений, вярвам, е мъртъв. Ние не произвеждаме нищо ново, докато Германия и Италия кипят от сила и живот. Демокрацията е абсурдна.

Неделя, 22 май

Втурнах се към Министерството на външните работи, където открих атмосфера на потиснато вълнение. Германците бяха движещи се войски; яростта им срещу чехите почти кипи. Тръпки преминаха през всяка канцелария в Европа. Стоях на прозореца, гледах парада на конната гвардия и се чудех дали светът е на път да се самоубие?

Сряда, 25 май

Видях Антъни Идън, изглеждащ малко бохемски, във фоайето. Той ме игнорира. Уинстън също ме игнорира сега.

Сряда, 22 юни

Херцогинята на Кент ми прошепна, че има тайна, която иска да ми сподели: че ние споделяме едни и същи политически възгледи. Попитах я как се чувстват кралят и кралицата. Тя отговори неангажиращо, че те не са "много континентални". Имам основания обаче да вярвам, че кралят е здрав и против Антъни Идън.

Четвъртък, 23 юни

Моето възхищение, дори привързаност към премиера Чембърлейн няма граници. Той ще ни спаси.

Вторник, 5 юли

Старият Уинстън Чърчил сега е най-опасният човек в Европа.

Петък, 2 септември

Прекарах деня във Външното управление. Убеден съм, че Хитлер е твърде хитър, за да рискува да започне война. Той винаги е прав, той е най-великият дипломат на съвремието.

Вторник, 13 септември

Новините са лоши. Чехите няма да мръднат, а французите казват, че ще нападнат, ако сантиметър чешка територия бъде нарушена. Не вярвам.

Сряда, 14 септември

Невил Чембърлейн, виждайки, че войната се приближава все по-близо, телеграфира до Хитлер, молейки го за незабавна среща. Германското правителство  моментално прие предложението. Това е едно от най-добрите, вдъхновяващи действия в цялата история! Разбира се, сега ще бъде намерен изход. Невил ще спасил света.

Петък, 23 септември

Премиерът имаше бурна среща с Хитлер вчера при пристигането му,  а тази сутрин Чембърлейн остана в хотела си, вместо да продължи със срещата с фюрера. Това е тежко. Лоша поличба е, че разговорите им не продължиха.

Събота, 24 септември

Премиерът се завърна днес в Лондон. Мирът виси на косъм.

Сряда, 28 септември

Уинстън като премиер би било по-лошо от война. Двете заедно биха означавали унищожаване на цивилизацията.

Вестниците имаха мъчителни заглавия !! Мобилизиран флот! Окопи в Хайд парк! Лондон полуевакуиран. Отидох до Камара на общините, където премиерът се изправи и на величествен, бавен английски започна задъханата история за преговорите му с Хитлер. Той разказа как Хитлер го е поканил в Мюнхен утре сутринта, че Мусолини е приел същата покана.

Камарата се надигна и в сцена на развълнувана наслада изрева одобрението им. Чембърлейн излезе сам от шумната, неистова Камара. Спасителят на мира, най-великият човек след Христос, се качи усмихнато в колата.

Четвъртък, 29 септември

Англия е претърпяла тежка атака на "нервните"  хора, които се записват за войници, други се евакуират от Лондон.

Петък, 30 септември

До мен лежаха вестниците - "Споразумение, подписано в 12.53 в Мюнхен". Това е уважаван, джентълменски мир. Целият свят се радва, докато няколко злоумишленици се подиграват. Чембърлейн е спасил света.

(Великобритания обявява война на Германия на 3 септември 1939 г. след инвазията на Хитлер в Полша)
 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
13
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
А защо не превзеха острова ,защото англичните помогнаха за създаването на израел !
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил не е бил по-стока от Хитлер, но победителите не ги съдят, нали???
15
4
 
5
 
! Отговори
Евреите са Измамници преди 3 години
Евреите са Измамници... ДО 1948 г, три години след Втората Световна война, ЗЕМЯТА в Израел е била част от Великобритания.... Евреите са чакали да се сбият германци и англичани за да ги ОГРАБЯТ и ДВАМАТА.
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уинстън Чърчил е бил голям ***, гадина и българомразец ......... толкова много е мразел България, че ако е зависело от него, България нямаше да я има на картата на света!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е типична хуманизация на нациститеВ статията има изрази като: възхищение от Хитлер,екстравагантни партита, дадени от Гьоринг, Рибентроп и Гьобелс, не са нищо повече от изумителни,1936 Германия е добронамерена, англичаните са много прогермански настроени, сър Невил Хендерсън, новия посланик на Обединеното кралство вГер и е настроен прогермански, антифренски, антиеврейски и проиталянски. . . Хуманизация на нацистите които разбиха Европа подкокуросани от лакомията на
12
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
Много интересно, ама много дълго.Нямам време да чета всичите писания на англичанина в Германия при Хитлер.Разбрах само най-важното - устройвали са си яки гей партита!Явно под прикритото одобрение на нацистите.
11
3
 
5
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Еврейското недоразумение трябва да гние убито и избито !
10
10
 
11
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Втората световна е продукт на евреите с цел да имат държава !За всички жертви са виновни евреите ,а нацистите са били само инструмент !
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите са Измамници... ДО 1948 г, три години след Втората Световна война, ЗЕМЯТА в Израел е била част от Великобритания.... Евреите са чакали да се сбият германци и англичани за да ги ОГРАБЯТ и ДВАМАТА.
8
5
 
14
 
! Отговори
Руска НароднаМъдрост преди 3 години
Юдея винаги плаче, че били го били, ама не казва защо са го били!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ай сиктирджос с тия душегубци и убийци.Спомнете си голямата акция когато 300 000 армия пропътувала с кораби от Астралия, Индия и Нова Зеландия са стоварени да дебаркират в подножието на висок турски бряг от където турската армия с директен отстрел избива за един ден >150 000 изморени, изтощените и съсипани солдати на Империята. И кой ги закарва там? Инглиш историята много точно казва, показва кой е идеологът и нищо не казва за тази трагична военна пиейчдура.
6
5
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Госпожо ***, статията е интересна, но има много лъжи в нея. Говори се на едно място за "тълпи гейове" на празника при Гьоринг, Гьоринг бил женствен евнух и т.н. Фюрера още със стъпването си на власт разказва играта на "обратните". Изтребил ги е до крак на времето, или ги е изгонил от територията на нацистка Германия. Този материал, с който разполагате, е доста фалшифициран. Иначе ми бе интересено, благодаря Ви.
5
1
 
18
 
! Отговори
Тоя Сайт преди 3 години
Гарант е на Хранилката на 30 сребълника от някое Юдейско НПО!
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е трябвало да бомбандира Лондон и да отмъсти за бомбандировките над София. Ако бяха бомандирали Лондон сега Асандж нямаше да гние в английските затвори.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер се появил от някъде един лош чичко чужденец с мустачки и повел след себе си стотици милиони - това са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всичко са виновни Хитлер, Гьобелс и Гьоринг. Немците не са знаели, Хитлер, Гьобелс и Гьоринг нахлуха в чужда държава, избиваха до крак цели населени месте и жените преди да ги обесят ги изнасилваха а после запалваха всичко, мориха с глад цели градове и избиха 20 милиона славяни, но германския народ не е знаел за това, за всичко са виновни Хитлер и неговата малобройна хитлеристка шайка.
1
4
 
24
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
На немците мозъците са им толкова промити, че се срамуват от миналото си, но дават мило и драго, араби, чеченци, афганистанци да ги трепи, изнасилва, да им продава наркотици, само и само за да покажат колко са толерантни. Половината им мъже са с разни чужденки я от Африка, я от Филипините, я от Тайланд и при жените е същото. Искат сами да се претопят!