Парижани недоволстват от опаковането на Триумфалната арка в памет на Кристо

Някои смятат, че това е подигравка с паметта на войниците
5 авг 2021 21:00, Нели Христова
62
Парижани недоволстват от опаковането на Триумфалната арка в памет на Кристо
Снимка: БГНЕС

Не всички парижани са развълнувани от опаковането на Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра синя материя в памет на Христо Явашев - Кристо. Арт инсталацията, която има за цел да сбъдне мечтата на покойния български художник, раздели Париж.

Христо Владимиров Явашев и неговата партньорка, родена в Марококон, Жана-Клод Денат де Гилебон са най-добре познати със своите инсталации на съвременно изкуство, включително опаковането на Пон Ньоф ("Новият мост") в Париж през 1985 г. и Райхстага в Берлин десетилетие по-късно.

Кристо смяташе, че опаковането на Триумфалната арка ще бъде върхът в кариерата му. Приживе той споделя, че е замислил творбата, след като е избягал от България по времето на комунизма през 60-те години и се е преместил в малък апартамент в Париж с изглед към паметника.

В интервю преди смъртта си Кристо казва: "Ще бъде като летящ обект, който се движи от вятъра. Ще бъде изключително. Той ще отразява промените на слънцето. Това е материя, която има много гънки и е чувствена и тактилна."

Когато Кристо най-накрая получи разрешение през март миналата година да опакова Триумфалната арка, се появиха препятствия по пътя към инсталацията и проектът беше отложен. Два месеца по-късно художникът почина на 84 години, а неговият племенник Владимир Явашев се съгласи да наблюдава работата от негово име.

След като беше отложен за втори път заради пандемията от коронавирус, приготовленията за опаковането на Триумфалната арка вече започнаха, а инсталацията официално ще бъде открита за обществеността на 18 септември.

Докато културният елит на града подкрепя мечтата на Кристо, критиците казват, че това е обида за Наполеон Бонапарт, който нарежда изграждането на арката през 1806 г. в чест на френските военни победи. Работата по проекта обаче е в ход, като кранове са поставени около паметника, докато работниците се подготвят да го обвият в сребристосин полипропиленов плат, обвързан с 3000 метра червено въже.

"Всички онези, които видяха опакования Пон Ньоф, имат прекрасни спомени. Това ще се случи и с Триумфалната арка. Трябва да дойдеш, да го изживееш ... и да почувстваш мечтата", казва Бруно Кордо, администратор на Триумфалната арка.

Проектът ще струва 14 милиона евро и се финансира чрез продажбата на произведения на Кристо, включително скици на опакованата арка.

Въпреки че неговият племенник се е ангажирал да запази пламъка на неизвестния войник, погребан под паметника, проектът разгневи крайно десните и бонапартистите.

Йоахим Мурат, чийто прародител се оженил за сестрата на Наполеон и е бил направен крал Йоаким I от Неапол от френския император, заяви, че е ужасен от това, което той нарече план "да оскверни гробницата на войника и подигравка със символа на френското величие, за да се задоволят посмъртните прищявки на някакъв художник".

Принц Йоаким, както го наричат ​​последователите на Наполеон, заяви, че времето, в което ще се изпълни проектът, също не е правилно, тъй като през 2021 г. се отбелязват 200 години от смъртта на Наполеон.

Платът трябва да бъде свален на 3 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Кристо де ла Кур преди 2 години
До Франсоа ДеЛа *** .... "Именно там /в Прага/реших,че никога повече няма да се върна в ТЪ.ПА.ТА България. -Това са точните и нередактирани думи на "българина" Кристо Явашев.Впрочем в Уикипедия той е определен като АМЕРИКАНСКИ СКУЛПТОР... от български произход.Това е човек който НИКОГА не се е наричал българин.Обяснението му защо не посещава България е че...Защото няма кой да купува произведенията му . КРИСТО Е ПОСЛЕДНИЯ ЧОВЕК В СВЕТА КОЙТО БИ ПОДСКАЗВАЛ НА НЯКОГО ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА С ИМЕ БЪЛГАРИЯ.
48
1
 
4
 
! Отговори
BY преди 2 години
Долу ръцете от паметниците и националните светини! Важи както за България, така и за Франция, Германия...
47
0
 
1
 
! Отговори
Франсоа ДеЛа Кур преди 2 години
До Анонимен 54 ---- Личи си, че сте били само в Клоаката Париж, където си е дала среща цялата световна смрад. Като излезеш от метростанциите на "Шато де Ло" и "Шато де руж", ако видиш бял индивид започвай да ръкопляскаш. Поразходи се из другите градове и ще промениш мнението си, защото Париж не е Франция и Франция не е Париж. Така стоят нещата и с другите големи западни градове, натъпкани с ***.
46
3
 
0
 
! Отговори
Франсоа ДеЛа Кур преди 2 години
Франсетата са долни комунисти, анархисти, доносници, врагове на държавата си и мизерабли от класа. Не се учудвам на реакцията на разни "политически" течения. Все пак Кристо е БЪЛГАРИН. И понеже нямаме нито един кьорав Нобелов лауреат, поне да имаме един човек, който да подсказва на останалите по света, че има държава с името България. А вотр санте!
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция е тотален арабо-афро кендзеф и над 50% от калтурата им е крадена и влачена от цел Свет
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
почти всички строителни обекти в населените места са опаковани пишете за техните автори
43
2
 
3
 
! Отговори
La France преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Викнете Бай ***!Продавал е ама друг път. "Модерното изкуство" е една нагла и очевидна схема за пране на пари. Никой не е дал и стотинка за тези *** щото му харесват.
41
6
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
Добре дай с теб ще се заниамваме. Я кажи какво постигна в жалкия си животец?
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"след като е избягал от България по времето на комунизма" Еееее що така сега правите какво му беше на комунязма, че който е успял е избягал :(
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристо е бил голем глпк да се откажеш от държавата си да се правиш че не говориш езика и да се криеш е голям провал.
38
1
 
1
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Най много Мангизи изкара от онея Оранжевите мостове на онова Езеро в Италия...50тина милиона Евро мисля...
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този анти българин който се гнусеше от събратята си и не говореше български за мене беше психично болен това което правеше той си беше отвсякъде налудничаво всеки от културните среди го знаеше но си затваряха очите защото най гадно е на един луд да кажеш в очите му че е много луд
36
8
 
12
 
! Отговори
Викнете Бай Ганя! преди 2 години
Тоя си остана габровец и оня оня свят! Приживе тотални глупости продаваше, че и за смях ги правеше всичките снобчета. Продава си една опаковка и толкова. 14 милиона евро - какво му плащаш? Да приравниш национални архитектурни, исторически символи на шарена пазарска торба или "подаръче" и да ти плащат?! Че то парченца за спомен после за по 50 еврака в рамка, че то скандали, медии... Като Алековото "Пази, Боже, сляпо да прогледа и неговия Ристу - ама вече е Негово Благородие Христофор Белокровски
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми прилича на маса, даже на слон без глава.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тпите французи го правят щото на Кристо жена му била французойка пак някакви *** франкофонски глупости.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22Точно те, от Париж не е останало нищо, освен сградите.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешните французи са толкова прости парчета, че само славните им предци, в това число Кристо, правят тази страна, пълна с всякакви *** и ***, все още велика.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама я да не пипат арката. Къв е тоя кръстю?
30
3
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Това същото го правят без пари строителните работници, като реставрират някоя историческа сграда или старинна забележителност :)))