Ален Делон за Белмондо: Щеше да е хубаво да си тръгнем заедно

Френската легенда заяви, че е "напълно разбит" от кончината на своя приятел
7 сеп 2021 10:00, Нели Христова
24
Ален Делон за Белмондо: Щеше да е хубаво да си тръгнем заедно
Снимка: БГНЕС

Кито легендата Ален Делон не успя да сдържи сълзите си, когато научи за смъртта на друга легенда на френското кино и добър негов приятел - Жан-Пол Белмондо.

Още по темата

"Напълно разбит съм. Опитвам се да не направя това, което той направи в следващите пет часа", заяви с треперещ глас по телевизията той, цитирана от БТА.  "Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно", добави 85-годишният актьор.

Жан-Пол Белмондо и Ален Делон често са били представяни погрешно като съперници, отбелязва АФП. Всъщност двамата колоси на френското кино са играли заедно в няколко филма, сред които "Борсалино" от 1970 г.

"Това е част от живота ми. Започнахме заедно преди 60 години", допълни още Делон.

От семейството на Жан-Пол Белмондо потвърдиха, че той е починал вчера в дома си в Париж, "заобиколен от своите близки".

Френският президент Еманюел Макрон също отдаде почит на легендарния актьор: "Той завинаги ще си остане Великолепният (б. ред.: по аналогия с едноименния френски филм от 1973 г. с участието на актьора). Жан-Пол Белмондо бе национално съкровище", написа Макрон в Twitter.

Руският режисьор Никита Михалков също отдаде дължимото на Жан-Пол Белмондо. "Той още приживе стана легенда, отваряйки нова страница в историята на кинематографа", каза за починалия днес френски актьор 75-годишният Михалков, цитиран от ТАСС. "Жан-Пол Белмондо бе забележителен актьор, цяла епоха, легенда. Той отвори нова страница с филма "До последен дъх" на Годар."

Кончината на Белмондо е водеща тема и в европейските издания днес.

"Напусна ни Великолепния, изиграл роли в над 80 филма, известен с образите си на герои, които са повече майтапчии, отколкото непобедими", отбелязва в. "Фигаро". Изданието припомня и култови реплики на филмови герои, пресъздани от Белмондо.

"Ако не обичате морето, ако не обичате планината, ако не обичате града, тогава се разкарайте", казва героят му във филма "До последен дъх" на Жан-Люк Годар.

"Когато 130-килограмовите типове казват нещо, 60-килограмовите ги слушат", казва персонажът му от филма "100 000 долара на слънце" на Анри Верньой.

"Знаете ли каква е разликата между глупака и крадеца? Крадецът понякога си почива", заявява персонажът му в "Гиньоло" на Жорж Лотнер, "Най-добрият начин да накараш всички да вярват, че знаеш всичко, е никога да не изглеждаш изненадан", казва пък героят му в лентата "Пътят на едно разглезено дете" на Клод Льолуш.

Светът на културата и на политиката отдаде почит на Белмондо, пише в. "Монд". Изданието припомня, че вчера изказвания по повод кончината на Белмондо са направили френският президент Еманюел Макрон, предшественикът му Франсоа Оланд, крайнодясната френска лидерка Марин Льо Пен, италианската кинодива Клаудия Кардинале, колегата на Белмондо - Ален Делон, ръководството на фестивалите в Кан и Венеция и много други звезди на киното и театъра.

Клаудия Кардинале нарече Белмондо "въплъщение на жизнеността".

"Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката", подчертава "Либерасион".

"Икона на френското кино", "Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино" - така в. "Кориере дела сера" описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

"Индипендънт" припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

"Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои", обобщава "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти може да останеш още малко, ама Депардйо може да върви... вече е ненужен!
17
5
 
15
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
До Нелепо еТи па, той Карадайъто не знае български, пък е български депутат!
16
5
 
75
 
! Отговори
probi преди 2 години
Отиват си. Един по един големите актьори и актриси си отиват, без значение от каква националност са!Много, много ми е мъчно! И затова, че вече ги няма, както и затова, че няма нито един, който достойно да ги замести!Почивай в мир, Жан-Пол!
15
2
 
47
 
! Отговори
Набор 64 преди 2 години
Мда, добрите стари времена на 20. век. Тъга и меланхолия.
14
4
 
63
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Повтарям думите на номер 2 (Веселин) - Благодаря велики артисте и скромни човече, от сърце! Навремето гледахме филми на един дъх. Имаше свестни филми, имаше велики артисти. Неподправени, талантливи, истински хора! Днешните агресивни и напомпани с дрога помиари са пълно менте. Жалко за младите зрители, те не заслужават такава участ. Ален Делон е също гигант в киното, както Жан Пол Белмондо! Лека ти пръст Жан Пол, да знаеш, че ще ми липсваш. Всеки твой филм съм гледал с удоволствие до самозабрава
13
10
 
21
 
! Отговори
чичо преди 2 години
До Ееех!Да бяхте израснали с Караджата,Ботев и най-вече с Капитан Петко Киряков и Левски.
12
10
 
18
 
! Отговори
Е-еех преди 2 години
Има някои, дето сме отраснали с Кларк Гейбъл и Грета Гарбо...
11
4
 
11
 
! Отговори
Всички преди 2 години
Забелязани печатни грешки да се изпращат в канотрата на Краси.
10
3
 
35
 
! Отговори
Нелепо е преди 2 години
Да не знаеш български и да работиш в медия.
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес бг, можете ли да обясните какво точно е "Кито легенда"?
8
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера тази нужда да се плюе по всеки постигнал нещо в живота си :) хайде стига с тия балкански комплекси вече 30 години :)
7
5
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от младите не знаят кой е този човек. За Ален делон само са чували нещо си...а ако ги питаш кой е Луи дьо Фюнес - веднага ще отворят гугъл за да видят и да ти отговорят. Ей го, водещия на новините сутринта три пъти предъвква и накрая пак не можа да каже името Жан-Пол Белмондо. Това, да не заеш световноизвестни актьори и да работиш в телевизия - това е нелепо.
6
53
 
8
 
! Отговори
Че преди 2 години
кой му пречи на Ален Делон?
5
2
 
29
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Този мъж, се е помирил с Бог.
4
5
 
79
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
"Всичко е фалш, всичко е подменено.Няма уважение към дадената дума.По цял ден чуваме за престъпления.Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него" -- Ален Делон
3
3
 
80
 
! Отговори
Ееех! преди 2 години
Израснахме и с Жан Габен..Бурвил и Луи де Фюнес....
2
3
 
111
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Чао,Жан Пол !Брагодаря ти за прекрасните филми. Израстнах с Великото Френско Кино. Благодаря ти,Жан Пол!
1
54
 
9
 
! Отговори
Ковид-21 преди 2 години
Койт' превари той завари!