Да покажеш родния фолклор по неповторим начин

Фондация "Таратанци" разказа за своите проекти
Обновена: 7 сеп 2021 10:50 | 7 сеп 2021 10:50, Красимир Ангелов
4

Богатството на българския фолклор е неповторимо и в това се убеждаваме с всеки изминал ден. А една родна фондация си е поставила точно тази задача - да разкрива неговата уникалност.

Фондация "Таратанци" спечели тазгодишната награда на "Европа Ностра". Призът е за проекта "Стъпките на България".

"Поради това, че стъпките на всяко хоро са различни, фразата, която е неповтаряемите стъпки на едно хоро, се повтаря отново и отново. Тази основна фраза, когато се завърти в кръг, централна симетрия, се получава уникалната фигура на едно хоро", сподели съоснователят на фондацията Петра Марино в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че "Таратанци" има мисия и тя е пряко свързана с това фолклорът да бъде представен по колоритен начин.

"Представяме българските народни танци с техните графични фигури, а българските народни приказки - като образователни проекти за деца. Работим заедно вече 7 години", обясни съоснователят на фондацията Ива Тодорова.

"Методологията, чрез която изобразяваме фигурите на хората, я развиваме в посока на автентичността на стъпките на танцьорите", уточни Петра Марино пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
Още от Артф@кти
Ален Делон за Белмондо: Щеше да е хубаво да си тръгнем заедно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не, грешка. Със звездички са заменили част от дума, с която се обозначават невъзпитаните. Другата дума не е заменена със звездички, а просто е заличена.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заменили са със звездички дума, която обозначава онова, от което се освобождаваме, когато пълним канализацията.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заменили са със звездички дума, която обозначава онова, от което се освобождаваме, когато пълним канализацията.
1
0
 
2
 
! Отговори
НеграмотнициНещастни преди 1 седмица
Като не знаят нещо, защо не питат? Думата, която са избрали за название на фондацията си е всъщност едно от жаргонните названия на те.ст.исите. Има обаче райони в Южна България, където същата дума се използва и с друг смисъл - като жаргонно название на. Който не вярва, да пита най-старите хора сред близките си. В Царство България имало вид забавление за по-интелигентните младежи - чай с танци. ***.аците ги подигравали, като казвали "Довечера се организира чай с тара.танци".