Безчуствен, експлоататор, хищник: Мрачната същност на Чарли Чаплин

Нов документален филм ще разкрие повече около личността на комика
Обновена: 15 окт 2021 19:03 | 15 окт 2021 19:00, Нели Христова
60
Безчуствен, експлоататор, хищник: Мрачната същност на Чарли Чаплин
Снимка: Getty

Той беше малък човек с големи крака и малки мустаци. Или поне така се появяваше на екрана. Преди сто години, след като направи повече от 60 филма, Чарли Чаплин режисира първия си пълнометражен игрален филм "Хлапето" (1921). По това време той вече беше сред най-разпознаваемите и най-обичаните фигури в света.

"В някои части на света съм познат от хора, които никога не са чували за Исус Христос", хвали се той.

Сега Чаплин се връща на фокус. Нов пълнометражен документален филм "Истинският Чарли Чаплин" от режисьорите Питър Мидълтън и Джеймс Спини ще бъде излъчен премиерно на кинофестивала в Лондон тази седмица. Работата на Чаплин отново се възражда в кината по целия свят. Класики като The Kid, Modern Times (1936), The Gold Rush (1925) и The Great Dictator (1940) са преработени в 4K от дистрибуторите Pieces of Magic и MK2 и скоро ще бъдат пуснати отново.

Това е възможност Чаплин да бъде преоткрит за едно ново поколение. Но има аспекти за комика, които трудно биха се възприели в днешните времена. Личният му живот има своите по-тъмни вдлъбнатини. И по-специално - отношенията му с жените са обезпокоителни, особено когато се гледат през призмата на движението #MeToo.

Чаплин бил обсебен от много млади момичета.

Лилита МакМъри, която е известна през по-голямата част от живота си като Лита Грей, била една от тези жертви. Тя изигра "флиртуващия ангел", който се появи пред Чаплин в "Хлапето" - неприятен момент в един от най-големите, най-запомнящи се филми на Чаплин. Тогава тя е едва на 12 години.

В странна последователност в края на филма, скитникът на Чаплин, проснал се на прага, заспива и влиза в "Страната на мечтите". Изведнъж познатите жилищни улици са окичени с цветя и претъпкани с ангели. Дори на ченгетата и бездомнигте кучета им поникват крила. Скитникът сякаш е в рая, но след това "грехът се прокрадва". Той е посрещнат от млада, невинно изглеждаща нимфа (Лита Грей), която се опитва да го примами. Той не може да се спре да я преследва и влиза в кавга с приятеля й.

Комикът се привърза към младата актриса. Тогава току-що той е преживял остър развод с първата си съпруга Милдред Харис, която е само на 16, когато се женят през 1918 г. Те имат дете през юли 1919 г., което издъхва три дни след раждането си. В процеса на развод Харис обвинява Чаплин в психическа жестокост.

По-късно комикът се жени за Грей през 1924 г. Тя отправя подобни обвинения за него, след като се разделят три години по-късно. В средата на 60-те години Грей пише сензационната автобиография "Моят живот с Чаплин" - интимен мемоар. Това, за което книгата разказва е, "историята, която Чарли така и не разказа!", както и  "потресаващо откровеният разказ за един брак, който се превърна в един от най-скандалните скандали на всички времена".

Книгата описва как Чаплин е бил обсебен от Грей на снимачната площадка на "Хлапето". "Ти си изключително красиво дете, скъпа моя", спомня си тя думите на Чаплин. Той й казва, че напомня "момичето в епохата на невинността" и  поръча да й нарисуват портрет. "Гледах те, скъпа моя, когато ти не гледаше. Бях все по-привлечен от тези твои очарователни очи ... те те карат да изглеждаш много мистериозена", казва Чаплин.

Майка й, разбира се, е притеснена от поведението му, но Чаплин я уверява, че няма "навика да съблазнява 12-годишни момичета".

Три години по-късно обаче, когато тя е на 15 години, той съблазнява Грей. Тя се явява на прослушване за "Златната треска" и й е отредена главна роля. Както отбелязва Дейвид Робинсън в биографията си за Чаплин, "във всеки вестник пишеше, че Лита е на 19". Всъщност тя все още била непълнолетна. Това не попречило на Чаплин да започне връзка с нея. Тя, също така, забременява от комика.

Чаплин иска Грей да направи аборт и й предлага пари да се омъжи за друг. В крайна сметка, изключително неохотно, комикът прави Грей втората си съпруга.

Разказът на Грей за краткотрайния им брак е написан години след събитието. Той е проектиран да продава копия от мемоара и да предизвика максимален смут относно личността на Чаплин. Но независимо от това, отношението на Чаплин към нея е безчувствено и експлоататорско и може лесно да го вкара в затвора. В Калифорния по онова време. "ако мъж има отношения с непълнолетно момиче, това де факто се води изнасилване, носещо наказания до 30 години в затвора", пише Робинсън в биографията си за Чаплин.

Новият документален филм "Истинският Чарли Чаплин" обхваща отношенията му с Грей в откровени и болезнени детайли. Режисьорите са намерили телевизионни интервюта с нея, в които тя се опитва да разкаже своята страна на историята. Обществеността обаче изглеждаше много по-заинтересована от финансовите подробности за последващия й развод с Чаплин, отколкото от страданията й. Тя получава рекордно обезщетение, когато двамата се разделят.

Медиите изобразяват Грей като манипулативна тийнейджърка, когато всъщност тя е станала жертва на един възрастен мъж. Това е тъжен и жалък епизод от кариерата на Чаплин, но популярността му тогава не била засегната. Само 20 години по-късно, когато той има афера през 1941 г. с друга млада актриса, 22 -годишната Джоан Бари, Чаплин, тогава на 52 години, най-накрая ще изгубии любовта на публиката. Но не заради действията си спрямо младите жени, а заради подозрението на ФБР за неговите комунистически симпатии.

Въпреки заглавието си, "Истинският Чарли Чаплин" не ни доближава по-близо до същността на темата от предишните биографии и филми за него. Южният лондончанин от работническата класа остава парадоксална фигура. Режисьорите го описват като "никой, който принадлежи на всички". Те изследват странните паралели между Чаплин и Хитлер ("и двамата хипнотични оратори"), родени през няколко дни, които имат сходен вкус към мустаците и които се изправят един срещу друг.

Нацистите мразят Чаплин, забраняват филмите му и го наричат "отвратителен еврейски акробат". Чаплин реагира на това, като осмива Хитлер в най-смелия си филм "Великият диктатор" (1940), в който влиза в ролята както на фашисткия лидер Аденоид Хинкел, така и на еврейски бръснар от гетото.

В своите неми филми, в ролята си на "скитник", Чаплин е достъпен за всяка култура по света. Той беше подривна и мила фигура - малкият човек като герой. Филмите му бяха нежни, гениални и много смешни. Той се противопоставя на авторитета на екрана, но би могъл да бъде авторитарен от него. Чаплин става изключително богат, играейки бездомни скитници. Комедиите му се противопоставяха на жестокостта на представители на властта - ченгета, шефове, съдии - и въпреки това той самият беше човек, който понякога се отнася брутално към сътрудниците си.

Документалният филм описва многото месеци, прекарани в опити да заснеме една-единствена основна сцена в своя игрален филм от 1931 г. -  "Светлините на града", която включва сляпа продавачка на цветя, бъркаща клошаря за милионер. Той кара сътрудниците си да се разсейват с натрапчивия си перфекционизъм.

Какво означава Чаплин за публиката днес? Статутът на комика се променя леко през последните 20 или 30 години. Някога той е най-популярната филмова звезда в света, но сега е започнал да се превръща в символ на високата култура. Когато филмите му се възраждат, те обикновено се показват в концертни зали с оркестров съпровод или на фестивали като Кан и Берлинаре. Издават се от дистрибутори на арт хаус, а не от големите мейнстрийм студия. Филмовите критици и други режисьори го почитат, но Чаплин бавно се отделя от широката публика. Неговата работа вече не е лесно достъпна по телевизията, за да могат децата да я преоткрият.

Комбинацията от смях и изключителен патос на комика със сигурност не се харесва на киноманите във Великобритания през 80-те и 90-те години на миналия век. "Не познавам нито една раса по света, която да е по-цинична от англичаните и ако си циничен, не можеш да харесваш Чарли. Ако сте циничен, той е безнадежден ... той е просто непоносимо сантиментален", коментира филмовият критик Дейвид Робинсън за това как работата на Чаплин е излязла от мода на Острова.

Вероятно този цинизъм си е отишъл. Членовете на по-младото, по-идеалистично поколение, загрижени за несправедливостта около промените в климата и политиката, би трябвало да са много по-отворени към работата на Чаплин, отколкото техните изтощени родители преди 20-те или 30-те години. В епоха на война, принудителна масова имиграция, неравенство и бедност, филмите му трябва да имат нова актуалност. Момчето от Ламбет обаче вероятно е изправено пред друга, посмъртна сметка за отношението му към всички тези по-млади жени. Трудно е да се стигне до някакво заключение, освен че той е експлоатирал Грей. Ако филмовите звезди бяха хванати да се държат по същия начин днес, кариерата им веднага щеше да бъде срината.

Самият Чаплин беше жертва: някой, който има травматично и бедно детство. Той бил отделен от психически нестабилната си майка по също толкова брутален начин, колкото момчето, изиграно от Джаки Куган в "Хлапето". Чаплин проси по улиците, а години по-късно, дори когато натрупва огромно богатство, той остава параноичен, че всичко ще му бъде отнето.

Чаплин бил несигурна и темпераментна фигура със смутен личен живот.

Но гледайте филмите му и всичко това много бързо остава на заден план. Неговият гений издържа на времето. Никой друг в историята на киното никога не е имал умението да предизвиква смях и сълзи едновременно. Той показва такава човечност и хумор на екрана и изглежда толкова по-мистериозен, че никой не би повярвал, че той би могъл да се държи толкова отвратително извън него.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
1
 
! Отговори
до Роза преди 1 месец
Розче, то и за тези които го аплодират важи същото ;)
52
0
 
6
 
! Отговори
Е то преди 1 месец
Кой ли е останал неоплют на този свят ! Дори Исус Христос са го изкарали "грешник", и са го осъдили на смърт имащите се за "праведници" !
51
1
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Много гениални личности са имали грехове в личния си живот.Чаплин не прави изключение.Но талантът си е талант и не подлежи на съмнение.Неговото име ще остане завинаги в историята на киното,а тези, които го критикуват,не ги знае никой и са обречени на забрава!
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чарли Чаплин - вампирът който се правеше на смешен.
49
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕКАДЪРЕН ДЕМАГОГ И ПРИМИТИВЕН СЕКТАНТ ЧАПЛИН
48
1
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 месец
От цялата статия разбрах само едно, че жените па искат пари;))) Хубаво, а кекс?:)))
47
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросната госпожица се омъжва 4 (ЧЕТИРИ) пъти през живота си и то за хора имащи позиции в шоу бизнеса. От брака си с Чарли Чаплин имат две деца, като при развода Чаплин плаща по около $20 Милиона на сегашните пари за издръжката на децата. Тази връзка е била безусловна грешка на Чаплин, но едва ли момичето не е желаело да прави секс с него. Толкова за клюките. Иначе, Чаплин е човека, който прави киното изкуство. И не той е бил експлоататор, а точно обратното него са го експлоатирали.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
булсарата береше много мъжки краставици и накрая ритна камбаната. А сега чак и мъченик може да го изкарат или светец. Отдето дошло, там отишло, загуба нула, нула печалба.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиите вече се забавляват с вас. "Дайте да им пуснем статийка за някой известен и да им гледаме сеира и нивото". Ще ви подскажа - на 24 ноември се навършват 30 години от смъртта на Фреди Меркюри. Със сигурност ще има статия за него и за живота му. Подгответе най-якото си "ниво".
44
26
 
18
 
! Отговори
До подкрепящите го преди 1 месец
Хайде сега, защото бил гений да оправдаем постъпките му с малолетни момичета. Ами ако същите бяха вашите деца дали пак щяхте да му се радвате....
43
3
 
23
 
! Отговори
ВЪРВЕТЕ В ЕДНА МААЛА преди 1 месец
В НАШИЯ МАН-ХА-ЛИСТАН И ВИЖТЕ КОЛКО ДЕЦА МАЙКИ ИМА ТАМ > НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ КОЯ Е МАЙКАТА, КОЯ Е ДЕТЕТО
42
2
 
22
 
! Отговори
В КАЛИФОРНИЯ преди 1 месец
ТОГАВА АКО ИМАШ ВРЪЗКА С НЕПЪЛНОЛЕТНО МОМИЧЕ 30 Г. ЗАТВОР > А В БГ СЕГАМАСОВО В РОМСКИТЕ ГЕТА ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА И МАЙКИТЕ ИМ ВМЕСТО В ЗАТВОРА ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА ВНУЧЕТО СИ
41
1
 
2
 
! Отговори
И аз преди 1 месец
До АнонименСъщото може да се каже и за Инквизицията...
40
1
 
19
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Чарли, светла му памет, си е бил женкар. Толкова по тоя въпрос.Колкото до Джаки Кугън, който играе малкото момче в "Хлапето", става повод в САЩ да приемат закона "Кугън", който защитава големите хонорари на малките актьори от алчните им родители. Майката на Джаки и пастрокът му бързат да амнат големите пари, изкарани от момчето с перфектната игра. Години по-късно подобна жертва е бил Кълкин от "Сам в къщи". И тук се стига до едно и също, контролът на родителите, на непълнолетните артисти.
39
8
 
41
 
! Отговори
Ххх преди 1 месец
Сега и по Чаплин ли ще плюем? Какъв е бил? Гениален артист!!! Актьор, режисьор, сценарист, композитор. Филмите му се гледат и до днес. Това е.
38
5
 
42
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
Що му вдигате кокалите ? Искате да оцапате още една легенда. И тия обвинения защо се появяват сега, повече от 40 години след смъртта му ?
37
11
 
11
 
! Отговори
Ми нормално преди 1 месец
Просто етнически особености...
36
7
 
40
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
ГНУСНО ЗАГЛАВИЕ И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. ЧАПЛИН НИТО Е БЕЗЧУВСТВЕН, НИТО ХИЩНИК. ПРОСТО ДНЕШНИ НЕКАДЪРНИЦИ ИСКАТ ДА ПРИПЕЧЕЛЯТ НЕЩИЧКО НА НЕГОВ ГРЪБ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ. ГНУС И СМРАД!!!
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по-специално - отношенията му с жените са обезпокоителни, особено когато се гледат през призмата на движението #MeToo.-----=====-------Какво казва призмата на #МеТоо за крал Хенри v.8
34
1
 
39
 
! Отговори
Естет преди 1 месец
E, как се очаква във времената на малоумщините на Тикток поколението, те да схващат какъв феномен е Чаплин????