COVID-19 погуби художника Михалис Гарудис

Днес се закрива последната му изложба у нас
Обновена: 17 окт 2021 20:26 | 17 окт 2021 17:00, Нели Христова
94
COVID-19 погуби художника Михалис Гарудис
Снимка: БГНЕС

"Напусна ни завършилият художествена академия в България, световноизвестен художник Михалис Гарудис! Почивай в мир приятелю! Светла и блажена памет".

Новината за кончината на големия художник сподели в социалните мрежи композитора Иван Тенев.

"Приеха го в болница вчера и толкова бързо си отиде. Днес се закрива изложбата му в София. А с неговата кончина се закрива една голяма страница в изкуството", заяви Агент Тенев за кончината на близкия си приятел пред "24 часа".

Гарудис не само че завършва художествената академия в София, но често пътува до страната ни. Последно пристига за изложбата си с живописни творби в галерия "Арте".

Откриването й бе на 5 октомври. "Толкова много му хареса, беше наистина щастлив. После седнахме голяма група приятели да се почерпим, всички - ваксинирани. Когато Гарудис се прибра в Гърция, се оказа, че е заразен с COVID, макар и той да бе ваксиниран. Беше добре, но кашлицата му се засилила, приеха го в болницата вчера. Започнали да отказват органи - бял дроб, бъбрек, сърце. Преди малко съпругата му ми се обади да ми каже, че е починал. Бог да го прости", разказа още Агент Тенев.

Днес се закрива изложбата на художника у нас - в същия ден, в който той си отива от този свят. "Така се закрива една голяма страница в изкуството, защото той бе световен художник", допълни Агент Тенев.

Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940 година в димотишкото село Булгаркьой, Гърция. При избухването на Гражданската война в страната заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител на I награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 година живее и работи в Солун.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 Ми то Нелчето ако не направи правописна или граматическа грешка, ще е същинско чудо. Всичките й матрялчета са върхът на българския език.
55
3
 
4
 
! Отговори
яжгт преди 2 години
От ковид или от "ваксината" това е въпросът.А дали въобще има място за съмнение,че е от eксперимент.препарат,за който горкият човек е подписал инф. съгласие за медицинския експеримент,а производителите на отровата са напълно освободени от отговорност. Ковидакси пропагандатароти да бъдат обесени на площада, а преди това оваляни в катран и пера в САЩ-шарлатаните.И без това ни върнаха векове назад и в момента няма медицина а ковидология и суло и пуло-физики информатик го раздават капацитети
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека му пръст. Беше много поетичен и приятен за окото художник.
53
4
 
5
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Много *** са налазили тук с "лични" истории за техни "познати". И после нямало било хибридна война...
52
4
 
5
 
! Отговори
Естет преди 2 години
Почина, за да разберът в България, че го е имало и бил Българин.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bog da ho prosti is4uka mn balgarkiv sofia
50
1
 
0
 
! Отговори
Коментар: преди 2 години
Горанов много сте чел Айсли. И той така като вас тегли чертата на тридесет години прилична антропология с едно изречение!
49
0
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
На критиката!Васил Горанов тегли чертата на принципно не лошия си илюстративен исторически стил ( ако е чернобял ахроматичен) с портрета на ниско относително трудния Гайдарски! И си спечели презрението на гилдията...
48
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Бог да го прости !
47
3
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ДНЕС, НЕ ЗНАЕХ , ЧЕ СЕ ПИШЕ ХОДОЖНИК ВМЕСТО ХУДОЖНИК. ЩЕ СЕ ПОПРАВЯ.
46
3
 
26
 
! Отговори
Аа преди 2 години
Как пък никой не каза "Бог да го прости!", а само глупости пишете. Ако си бяхте направили труда да дочетете статията, щяхте да видите, че е живял, учил и творил в България. Гледал съм интервю с художника преди време, говори много по-смислено от разни "говорители" у нас. Имайте уважение към хората, вместо да тракате "някъв грък".Бог да го прости!
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да го прости, да не е бил с купен сертификат за ваксиниране?!
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е че умират много повече ваксинирани, отколкото невкрали отровата в тялото си.........Това е според проучване на вестник "БГ ***", нали!:)))))))))))))))))))))
43
0
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
"ходожника"??! А да та еа!
42
0
 
1
 
! Отговори
Какво виждам ? преди 2 години
Гайдарски на портретче! Художник Васил Горанов. Нарекъл съм го бил жиголо на Лили , ми по-обидно е царска к.у.р.в.ааа, но както решиш.... Абе то обидата е друга - абе Горанов - хубаво рисуваш българската история ама да те питам топло и студено знаеш ли к'во са? А живопис?
41
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо казаха, че ваксината гарантирала защита от година - година и половина, после не било година ами от шест до девет месеца, след това се оказа не повече под четири до шест месеца, сега след два месеца защитата рязко падала под 40% (проучването в Израел беше потвърдено и от Файзер в открита информация). Какъв е смисъла от тези ваксини след като и ваксинираните боледуват тежко или умират.
40
1
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо българската държавна сигурност иска Живко от Варна да живее зле . а не добре ?
39
6
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Нелката е антиваксър. Само нискочел, слаботоков антиваксър може да напише "хОдожник".
38
2
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
няма ли край тоя ад???
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И той бил с фалшива ваксина, също като кунчо и фандъчка. Да се чуди човек що тия добри хора карат нас да се ваксинираме наистина, пък те си купуват фалшиви сертификати.