Супата не е достатъчна: Just Stop Oil заплашват да повреждат картини

Те ще имитират методите на суфражетките
30 ное 2022 18:00, Нели Христова
61
Супата не е достатъчна: Just Stop Oil заплашват да повреждат картини
Снимка: БГНЕС

Активистите от Just Stop Oil може да започнат да "разсичат" известни произведения на изкуството в опит да "ескалират" протестите си, които имат за цел да подчертаят опасностите от изменението на климата

Членове на групата казаха, че обмислят повреждането на картини през следващите няколко седмици, подобно на стратегията, възприета от суфражетката Мери Ричардсън, която напада картината на Рокеби Венера от Диего Веласкес с нож за месо, след като Емелин Панкхърст, организаторката на групата, е арестувана.

Този акт бе последван от Ан Хънт, която през същата година внася оръжие под дрехите си в Националната портретна галерия и реже картина на Робърт Карлайл.

Говорейки пред Sky News Алекс де Конинг от Just Stop Oil каза, че групата ще "почерпи вдъхновение от минали успешни движения", и призова правителството да прекрати даването на всички нови лицензи за нефт и газ.

"Ще направим всичко, което можем", категоричен бе той.

Запитан дали това включва нарязване на произведения на изкуството, той отговори: "Потенциално може да се стигне до това в един момент в бъдещето, да. Ако за съжаление това е, до което трябва да се стигне, тогава, за съжаление, трябва да се стигне до това. Борим се за живота си, защо да правим по-малко?"

През октомври двама активисти от групата бяха обвинени в престъпни щети, след като доматена супа беше хвърлена върху "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Картината, чиято приблизителна стойност е 72,5 милиона британски лири, е покрита със защитно стъкло, така че остана невредима, но имаше леки щети по рамката.

Други протести включват активисти на JSO, които се залепват за рамката на картина на Джон Констабъл и творбата на Ван Гог от 1889 г. "Прасковени дървета в цвят".

В Германия двама демонстранти от друга климатична група хвърлиха картофено пюре по Les Meules от Моне в музея Барберини в Потсдам. Картината, също покрита със стъкло, не е повредена и е изложена отново дни по-късно.

В понеделник Just Stop Oil започна още един продължителен период на директни действия, докато извършваха бавни маршове през Шепърдс Буш и Странд. Отдалечаването от предишната тактика на групата да се залепват за пътищата е предназначено да привлече нови членове с методи, които "не нарушават закона" и които "целят активистите да не бъдат арестувани".

Тази седмица Ян Гууди, на 57 години, от Just Stop Oil, беше осъден на шест месеца затвор за протест, който предизвика огромни задръствания по М25 този месец, като съдията заяви, че Гууди "съзнателно е тръгнал да прекъсва живота на хората, които не правят нищо повече от това да се занимават със законния си бизнес".


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Tonkata преди 1 месец
Има си психиатрични заведения. Един дълъг престой ще им се отрази добре. Или още по-добре, дълъг престой в затвора и огромна глоба.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Just Stop Oil са особено интелигентни, невероятно грамотни!, ако отхвърлят петрола, трябва да ходят пеша, да свалят всичко от себе си, да не се хранят почти с нищо, да изхвърлят всичко от дома си, защото 99% в света е създадено от петрол!, дори и тора за посевите!, а който ги слуша и толерира е по НЕГ-рам-отен и от тях! Тези хора са потенциално вре-дни и опа-сни за обществото и света! Не бива да се допуска това!
37
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Върнете казармата!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ли е начина.. Да седнат да напишат някакъв научен труд за нови енергиини източници да го патентоват и да започнат да произвеждат нещо, а те замярат със супа картини !? АЛОУУУ от толкова много ТикТок И инстаграм изтрещяха..
35
0
 
5
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Много скучно.
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Директен разстрел на отпаддъцците които дръзват да унищожават наследство а с жалкото си либерастично съществуване единственото и най-ценното което произвеждат е само говвна. Разстрел или обезглавяване на място за тая ИЗЗЗЗМММЕТ!!!!!
33
1
 
5
 
! Отговори
тъи ами преди 2 месеца
До Марсел ПоповС каквото разполагаш това хвърляш.Дребни жълти центове не е зле.Но най зле е празна продажна кратуна.Това сте вие загубени души.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тез бой май не са яли
31
1
 
12
 
! Отговори
до Марсел Попов преди 2 месеца
Ще си събираш центовете заедно със зъбките от земята.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези индивиди знаят ли, че ако няма гориво ще настъпи световен глад?!? Сигурно си мислят, ча хляба идва от магазина!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с какво точно са им виновни картините? Ами самозапалете се,със сигурност ще по добре.
28
1
 
17
 
! Отговори
София преди 2 месеца
Докато не се въведат мерки тип Източна Европа, тези няма да мирясат. Едно време ако направиш некоя глупост те вкарват в детска педагогиеска стая в районното и те скъсват от бой, да си знаеш за напред да не правиш глупости. Явно тези от JSO трябва някой да вземе да ги изкриви от бой и ще се кротнат.
27
1
 
20
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
Закана за културен те'ро'ризъм. Заявяват, че ще извършат престъпление, трябва да бъдат задържани. Ако го извършат - затвор и там ще им стегнат ремъците и изчистят ауспусите. 31672
26
24
 
0
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 месеца
Бaньoвци, всъщност няма защо да се разправяме с вас, просто ще хвърляме жълти центове по пода и вие ще се биете помежду си кой да ги вземе докато ние си вършим работата :)
25
2
 
0
 
! Отговори
а преди 2 месеца
Точно това че още сте вие тоест ние дразни още.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради тия терористи сега всички музейни охранители трябва да бъркат в дупките на посетителите, за да ги проверяват за оръжия и бои преди да влезнат в музея. И по един въоръжен с автомат охранител във всяка зала да стреля на месо, ако някой си позволи да прекрачи бялата линия.
23
1
 
1
 
! Отговори
а преди 2 месеца
Не е редно да работите за другите най-верни монархически селяни в русия.
22
0
 
0
 
! Отговори
а преди 2 месеца
Личи независимо кои сте станали.
21
0
 
8
 
! Отговори
Аха преди 2 месеца
До 23 -до Марсел ПоповТо де да беше само бой...
20
10
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 месеца
До до Марсел ПоповНяма страшно, ние ще дойдем група :), най много някой Бaньo да отнесе една кофа алкидна боя в лицето.