Бившият вътрешен министър на Македония обвинен за седем убийства

Според прокурорите Любе Божковски е убил седем мъже, за да докаже на САЩ, че Македония участва във войната срещу тероризма
26 фев 2005 19:20,
Бившият вътрешен министър на Македония обвинен за седем убийства
Божковски отрича обвиненията за убийствата.

Бившият вътрешен министър на Македония Любе Божковски бе обвинен за смъртта на седем мъже, за които по времето на убийството им се предполагало, че са ислямски военни, предаде ВВС.

 

Прокурор заяви, че Божковски е поръчал убийствата месеци след атаките срещу САЩ от 11 септември, за да спечели признание от страна на Америка като неин партньор във “войната срещу тероризма”.

 

Македонски официални представители заявиха, че шестима от убитите са били пакистанци, а седмият – индиец. Те са били убити в “нарочна” засада. Божковски отрича обвиненията. Той живее в Хърватска от 2004 година. Хърватските власти го арестуваха миналата година по силата на съдебно разпореждане, издадено от Македония, и той ще бъде съден там.

 

Хърватски прокурор заяви, че Божковски е обвинен в “организирането и извършването на седем убийства на икономически имигранти с цел доказване на САЩ, че Македония участва в международната война срещу тероризма”.

 

Божковски, който има двойно гражданство – македонско и хърватско, напусна Македония след обвиненията за участие в убийствата. Той заяви, че не е виновен и има доказателства, че убитите мъже са били сътрудници на ал-Кайда и са планирали атаки срещу западни обекти в Македония, заедно с албански военни.

 

Четирима мъже, включително полицаи и един бизнесмен, са подсъдими в Македония по обвинения, че са примамили седемте имигранти от България в Македония преди да ги убият. Всички обвиняеми отричат.

 

В Македония помнят Божковски като вътрешен министър, както и с това, че бе командир на собствена елитна паравоенна част през 2001 година. Тогава имаше ескалация на отношенията между силите за сигурност и етническите албански бунтовници.

 

През 2003 година военната част бе разпусната, повече от година, след като мирът в региона бе възстановен с помощта на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание