Взривиха пакети-бомби, пратени до редица посолства в Атина

За момента няма данни за пострадали, съобщи полицията
Обновена: 2 ное 2010 16:07 | 2 ное 2010 15:40, Елка Василева
18
Взривиха пакети-бомби, пратени до редица посолства в Атина
Снимка: БГНЕС

Пакет избухна в руското посолство в Атина във вторник, съобщи полицията.

„Пакетът е избухнал, докато полицаите все още са пътували към посолството, но никой не е ранен“, съобщи анонимен полицейски служител пред Ройтерс.

По-рано във вторник властите в Гърция извършиха контролиран взрив на съмнителен пакет, който беше изпратен в българското посолство.

Полицията извърши контролирани взривове и на други пакети, открити до посолствата на Швейцария, Чили, Германия.

По данни на местните власти няма пострадали при инцидентите.

Според правоохранителните органи в района на експлозиите са задържани двама младежи.

Ето някои реакции на инцидентите.

Дейвид Лии, анализатор

"Броят на тези пакети-бомби започва да става твърде впечатляващ. Но това все пак още не е чак толкова далеч от онова, на което сме свикнали в Гърция през последните десетина години. Първите заподозрени трябва да са анархистите или крайнолевите, както обикновено. Ако е това, историята ще заглъхне, но ако и утре продължат, това ще е друго.

Списъкът с целите е доста странен. Сигурно е било лесно да бъдат открити тези бомби, което сигурно обяснява защо са изпратени в посолства с по-леки слаби мерки за сигурност, отколкото на министри или в сериозно охранявани посолства като тези на САЩ и Великобритания".

Още по темата

Бланка Коленикова, анализатор GLOBAL INSIGHT

"С мерките за орязване на разходите и заявката на правителството, че ще се пребори с екстремизма, мисля, че можем да очакваме такива атаки от време на време.Трудно ми е да си обясня избора на посолствата. Към момента данните сочат, че това не са сериозни атаки".

В понеделник беше съобщено, че в Атина е извършен опит да бъдат изпратени бомби в различни чужди посолства.

Една от тях беше предназначена за президента на Франция Никола Саркози, съобщиха за РИА Новости от гръцката полиция.

NEWSru припомня, че през юни тази година в Атина при взривяването на бомба, заложена в пакет, беше убит 52-годишният Георгиос Василакис – съветник на министъра на обществения ред, който отговаряше за борбата с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: българияАтина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Ogi преди 13 години
Ujas...dano ne se prenesat tia ne6ta v BG.Molovete sa nai zastra6eni,stoto tam se sabirat mnogo hora na razhodka.Izbiagvaite gi..
14
0
 
3
 
! Отговори
DUBLIN преди 13 години
Tova e za blagodarnost kam tsiala Europe,4e spasi ot gladna smart kato nalia miliardi na tezi vmirisani,marzelivi i lajlivi vizantiiski gazove.
13
6
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
DOBRE DOSLI NA BORDA ! KAKTO E RAZKRA4ENA BALGARIA , NE VIJDAM ,KOI STE POMOGNE AKO IMA BOMBA V HIAKOI GRAD ! TUK PRI NAI-MALKO SAMNENIE , STANCIATA NA METROTO SE ZATVARIA . A BG S TOZI GOL ZADNIK ! DANO NE STAVA NUJDA !!!! SAMO STO PROCENTA BDITELNOST , OT VSI4KI !
12
2
 
2
 
! Отговори
ok преди 13 години
ok
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ал-кайда на ЦРУ отново е в действие-следва нахлуване в поредната суверенна държава - Йемен ...
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха сега напиши и от кое анадолско село пишеш.А, и излез да прибреш шалварите на майка си от простора, че времето се разваля.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има писмо за теб под другия материал за пакета-бомба в българското посолство.Отиди си го прочети "***" с "***".
8
1
 
10
 
! Отговори
Одисей преди 13 години
Лоша работа!
7
12
 
14
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
Tazi godina za parvi pat biah v TURTSIA ( ekskurzia i po4ivka ). Biah mnogo dovolen. Super priroda , hoteli i 4ove6ko otno6enie sum vidial v TURTSIA. Pove4e nikoga niama da otivam v GARTSIA. Vseki den protesti , sta4ki i bombi. Nai marzeliviat narod v sveta sa gartsite.
6
4
 
7
 
! Отговори
КОЯ преди 13 години
Всяват хаос и стрес сред хората.Това не е най-разумният подход.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако е вярно това, което гледах наскоро в един филм, в Гърция скоро ще настъпи революция. Ако тоя човек, който го предвижда това познае, много вероятно е и останалите неща от филма да се верни, което вече си е доста голямо притеснение... Филмът се казва "Collapse", който му е интересно няма да съжалява.
4
11
 
12
 
! Отговори
ъ преди 13 години
жалко, че тази до булгаристанското посолство не е минала... Явно мега страхливите *** дето работят там, освен че са подли гадини са и подозрителни пъзльовци. Ако не е плик с пачки - викат полицията да го проверява...
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eх, днес.бг, нали сте новинари? Как не сте разбрали още, че такава бомба има и в българското посолство?Нищо, че се е разминало.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Досега в статията се разбира че със сигурност е имало една бомба, тези контролирани взривове не са доказатество че реално в пакетите е имало бомби.
1
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕЗИ ГЪРЦИ НЯМАЛИ КОЙ ДАГИ СЛОЖИ НАМЯСТО, КАЛПАВА НАЦИЯ ,А ЯДЪТ КАТО ЗА СВЕТОВНО , НАДАЛИ ИМА ПО МЪРЗЕЛИВ НАРОД ОТ ГЪРЦИТЕ,