Мило Джуканович се оттегли от политиката

Оставка подаде и вицепремиерът на Черна гора Светозар Марович
21 дек 2010 21:00, Елка Василева
1
Мило Джуканович се оттегли от политиката
Снимка: БГНЕС

Черногорският премиер Мило Джуканович подаде оставка. След един президентски и пет премиерски мандата Джуканович слага точка на политическата си кариера. Оттегля се и вицепремиерът Светозар Марович.

Джуканович две десетилетия доминира на политическата сцена в Черна гора.

На пресконференция в Подгорица той съобщи, че се оттегля от политическия живот и заяви, че решението му не е взето нито прибързано, нито под нечий натиск.

Светозар Марович пък, който се оттегли от вицепремиерския пост, каза за агенция Танюг, че това е негово лично решение, но ще остане на разположение на политиката на Черна гора спрямо ЕС и Демократичната партия на социалистите, докато това им бъде от полза.

Някога най-младият премиер в Европа – само на 29 години, Джуканович беше до днес премиерът с най-дълъг стаж, комуто липсват два месеца, за да закръгли 20 години на власт.

През това време Джуканович веднъж беше президент и пет пъти премиер на Черна гора. От избори до избори Демократичната партия на социалистите, която ръководи вече 12 години, побеждава все по-убедително.

Джуканович участва в създаването на държавната общност със Сърбия, като още тогава прогнозира скорошно разделяне. Четири години по-късно имаше най-голяма заслуга за независимостта на Черна гора.

Още по темата

Бившият черногорски премиер измина пътя от съратник на Слободан Милошевич до един от главните му врагове, от приятел на сръбската опозиция в средата на 90-те години, до неин опонент, когато тя дойде на власт през 2000 г.

Без да отрича приятелството си със Станко Суботич, Джуканович вече 9 години отхвърля обвиненията, че е замесен в контрабандата на цигари.

Макар че заплатата му, която получава като премиер, е една от най-ниските в света, чуждите медии го посочват в списъка на най-богатите държавници.

След трите си осъществени задачи – независимостта на Черна гора, която е на крачка от НАТО и има статут на кандидат за членство в ЕС, Джуканович казва, че е заслужил да се оттегли от висшата политика.

Черногорската опозиция не му вярва и смята, че той се оттегля под натиска на международната общност, коментира РТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
ринго преди 13 години
айде бе за какво му е политика като контрабандата за Италия носи пари и рахат .Дреме му на фара той се е оправил за поколения напред