Мило Джуканович се оттегля като премиер

Той обаче остава начело на управляващата партия
Обновена: 21 дек 2010 09:58 | 21 дек 2010 09:58, Елка Василева
6
Мило Джуканович се оттегля като премиер
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович ще подаде във вторник оставка, съобщи черногорската агенция МИНА, като се позова на източник от ръководството на управляващата в страната Демократична партия на социалистите.

Очаква се новият премиер на Черна гора да бъде Игор Лукшич, сега вицепремиер и министър на финансите.

Новият кабинет може да бъде избран до края на годината, тъй като не се очакват значителни промени.

Мило Джуканович е заел шест пъти държавнически постове – пет пъти е премиер и един път е президент на Черна гора.

За председател на Демократичната партия на социалистите е избран през октомври 1998 г.

В началото на октомври тази година Джуканович взима решение да се оттегли от най-висшите държавни постове.

Черна гора получи статут на кандидат за членство в ЕС преди дни.

Още по темата

Мило Джуканович обаче няма да изгуби властта си, след като подаде оставка от премиерския пост. Той ще остане поне две години председател на управляващата партия, което по същество означава, че ще бъде шеф и на бъдещия премиер, който ще е от редиците на Демократичната партия на социалистите.

Джуканович мотивира оттеглянето си с желанието да даде възможност на „институциите да се развиват, а не постоянно да бъдат в сянката на могъщия премиер, който винаги решава проблемите“, желае да даде място на младите кадри и иска да си почине, защото през последните 20 години личният му живот е страдал.

„Джуканович се оттегля в момент, когато ЕС и САЩ искат от Черна гора видими и измерими резултати в борбата с престъпността и корупцията. Може да се предположи, че не желае да бъде премиер, докато се арестуват хора, с които е много вероятно да се познава, защото не е тайна, че е осъществил познанство с хора, наричани или противоречиви или хора от подземния свят и с някои от тях е и в приятелски отношения“. „Това коментира за сръбския вестник „Блиц“ Неджелко Рудович от черногорския вестник „Вийести“.

„Новото правителство начело с Лукшич има много по-голям шанс да изпълни седемте критерия на Брюксел за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а по този начин и Демократичната партия на социалистите има много по-голям шанс да запази властта си. Единствено при такива обстоятелства Джуканович може да бъде спокоен, че някой от полицията и прокуратурата, който няма „автоцензура“, няма да се заинтересува и от някои негови стъпки, плюс че и по този начин и личният му бизнес ще може да продължи да разчита на подкрепата на правителството“, подчертава Рудович.

От друга страна, Джуканович съзнава, че повече не може да избягва изискванията на Вашингтон и Брюксел и вече няма място за симулиране на реформи, защото сега, след получаването на статут за кандидат, напредъкът към ЕС ще зависи от конкретните резултати по отношение върховенството на закона. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
завистлив преди 13 години
Ех,защо нямаме и ние такъв кадърен,способен и опитен премиер направил толкова много за държавата си и народа си? Мило Джуканович е пет пъти премиер и един път е президент на Черна гора.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имало и умни мафиоти в Монтенегро за разлика от българските ненаситни и всеядни, които нямат срам.
3
4
 
1
 
! Отговори
хех преди 13 години
евала на пича
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той ли е Виновен?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Черногорския Костов!