Балканската ос на злото: Санадер-Джуканович-Тачи

Въвежда ли Европа ред в Западните Блакани
Обновена: 27 дек 2010 14:43 | 23 дек 2010 12:20, Елка Василева
55
Балканската ос на злото: Санадер-Джуканович-Тачи
Снимка: БГНЕС

Дали бившият хърватски премиер Иво Санадер е само първият от евентуална поредица? Не случайно трима изтъкнати регионални лидери преживяват най-трудните моменти в политическата си кариера, отбелязаха медиите както на Балканите, така и в ЕС.

Санадер се намира зад решетките в Залцбург. Мило Джуканович беше принуден да се оттегли от премиерския пост в Черна гора.

Срещу косовския премиер Хашим Тачи се води разследване по подозрения, че е бил шеф на престъпна организация, която търгувала с човешки органи, се казва в коментар на Index.hr.

Престъпна организация и организирана престъпност са общи термини за тримата.

Хърватското правосъдие обвини Санадер, че е организирал група, източвала пари от държавни фирми. Джуканович пък от години се споменава в контекста на цигарената мафия, макар че воденото в Италия срещу него разследване не даде никакъв резултат. Ако се гледа примерът на Санадер обаче, не може да се изключи някоя черногорска версия на ГДБОП да почука на вратата на Джуканович, след като вече се отказа от политическата си власт.

Европа въвежда ред в региона

Още един общ знаменател за тримата е Европейският съюз. Авторитетни и влиятелни световни медии като британския „Економист“ правят предположения, че Санадер и Джуканович е трябвало да отстъпят точно поради натиск от страна на Европа. На Джуканович може би е било казано, че Черна гора няма да получи статут на кандидат за ЕС, докато той е начело на държавата, а подобен ултиматум вероятно е бил поставен и на Санадер.

През изминалите седмици пък от Европа идват послания, че Хърватия няма да стане член на ЕС, докато не разчисти нещата с престъпната дейност на бившия премиер.

В случая с Тачи този натиск е особено подчертан и прозрачен. В документа, изготвен от специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, той беше определен като мафиот, търговец на оръжие, дрога и човешки органи.

Още по темата

Възможно ли е, след като се освободи от Санадер и Джуканович, Европа да си е поставила Тачи като следваща цел?

В свой анализ за отношението на Европа към тримата политическият анализатор Жарко Пуховски смята, че ЕС е решила да въведе ред в региона, който благодарение на военните 90-те години стана изключително удобен за развитие на корупцията и престъпността.

Седмичникът „Монитор“ пък обвързва Санадер, Джуканович и Тачи и пише за „балканско почистване“.

На илюстрацията на заглавната страница Санадер с тъжно лице седи на кревата в затворническата килия, а колегите му от Черна гора и Косово са му отишли на посещение и му носят червено "Марлборо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
ghost преди 13 години
gordi sme 4e sme balgari.dali sme pismo i 4etmo na vsi slavjni.TEZI KOITO SE OTROJDAT OT NAS.POMACI KOI SE PRAVJT NA TURCI.MAKETA DETO SE PRAVJT NA NASLEDNICI NA ALEKSANDER.SI4KITE STE DEGENERATI.NE VI ISKAME S NAS.MIRI6ETTE LO6O.NA PREDATELI.
51
0
 
1
 
! Отговори
do 123-fal6iv преди 13 години
prestani da mi krade6 nika.mrasna bsparska otrepka.tolko si tap,4e nik ne moje6 da si izmisli6/a si dolna tvar,za6toto otpravj6 vnu6enia ot moe ime.B-G te gleda.skoro 6te ti se slu4i slu4ka.donorski organi njma da polu4i6.
50
0
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 13 години
В България умират хора, защото поради липса на донорски органи, а когато има, може и да не стигнат до тях. Сега Хашим Тачи и семейството му да се пожертват и да подарят органите си за спасяване на болни българи, след като косовският "премиер" - маймунякът гнусен и долен, си е позволил да търгува с органите на невинни, подмамени с лъжи българки!
49
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
На ред е тикво-мутрата!
48
2
 
2
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
HA SIKTIR BE GYOT SECHUK --SITE SA BILGARI A TI SI LAYNO I IMETO TI E TURSKO IMA SYALA TURTSIYA SME SECHUKLUAR TOGAVA SME GILGARI TAKALI ,TI OT KOYA PECHTERA IZLEZE BE MELEZ.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами след Тачи да подхващат и нашата мутра. Той само от шамари не разбира. Трябват и ритници за мутрата.
46
9
 
1
 
! Отговори
Makedonija преди 13 години
Цялата земя от Москва до Казахстан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.ЕДИН КАН--ЕДИН БОГ--ЕДИН НАРОД---БЪЛГАРИ HAHAHHAHHAAAAAAAAAAAAAAAAABUGARI MAMETO DA VI GO EBAM !!! NE STE NORMALNI TATARISHTAAAAA :)))))
45
2
 
2
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Момче ,смени си дилъра.
44
0
 
10
 
! Отговори
ринго преди 13 години
западняцитеса най големите демагози и ние българите много добре го знаем .Те имат голям дял в това да сме пръснати по света и в нереалните си етнически граници.Къде бяха тези западняци по време на ударите по Сърбия от кои подписи зависеше подкрепата за шиптърите.Редно е да разследват тези които ги подкрепяха срещу какво и колко .Дъртата еврейка Олбрайт да проговори ...в Хага като всички останали престъпници независимо какви са по народност
43
1
 
6
 
! Отговори
фанта преди 13 години
Явно много обичаш земята? давам ти двете ниви на дядо да работиш, без комисионна, само да ги поддържаш в ред да не никнат бурени. И рента няма да ти искам! ЕС взе малко по малко да ми се издига в очите с това дело? Иначе ще излезе че само Младич гонят, а се оказа че и Хачи не е застрахован? Дано ги осъдят!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заради Путин затвориха много повече.
41
6
 
10
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Вие Турците сте същите дегенерали *** като славяните изсрани от Хазарите да цапат Българската земя и Български род и мястото ви е в Урановите миниСамо Селджуките са наши хора Българи от Волга потомци на Кан Селзжук от рода ДУЛОЦялата земя от Москва до Казахстан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.ЕДИН КАН--ЕДИН БОГ--ЕДИН НАРОД---БЪЛГАРИbulgarya.tk
40
0
 
0
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
May da-izvinyavay !
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затова като дойде господина с еър форс едно -затварят цяла София постилят червения килим и твойте вождове почват -слушм сър,да сър,ясно сърЗащото в света има цифри - ти и за една въшка не ставаш от амириканската икономикаСилните хора са умните хора - а умните хора имат икономика която с 1 замах срива хиляди друи за да може после да заеме много по големи позиции
38
4
 
10
 
! Отговори
147 преди 13 години
Америка и свободно общесто са нещо несъпоставимо.Толкова яко са ви обработили, че се мислите за свободни, а в действителност сте най-манипулираните и най - човеконенавистните. За да защитите мръсните си долари сте готови да унищожите света!
37
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Нещо ме обърка
36
0
 
2
 
! Отговори
Tyr4in преди 13 години
A be Atilla ,ti nas si ni zabravil ne6to.Kaji dva lafa i za nas de !!!
35
4
 
8
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
Не е вярно "Балканската ос на злото е : Станишев, Царя, Доган" :D :D
34
0
 
0
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
A be Atilla ,ti nas si ni zabravil ne6to.Kaji dva lafa i za nas de !!!
33
2
 
13
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Не се плюнчи, че *** идват!!! Какво свободно общество имате там бре миячо? Тотална цензура на тв, радио и интернет, 25% бездомни от цялото население, нарочно никакво обучение в училищата, страхотна престъпност и т.н. Там ако си мижитурка, каквато очевидно ти си никой не те пипа, но ако имаш акъл и надаваш глас те смачкват. Ама едва ли си чувал за Гор Видал- един истински американец, а не като тебе и останалите 300 милиона машини за ***!