Бунт в Тирана заради видеозапис, полицаи застреляха трима

Демонстрантите скандират "Бериша, иди си"
Обновена: 21 яну 2011 22:02 | 21 яну 2011 21:18,
44
Бунт в Тирана заради видеозапис, полицаи застреляха трима
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трима души бяха застреляни в Тирана при сблъсъците между полицаи и демонстранти, съобщава вестник Koha Jone.

Инцидентът стана по време на протест пред сградата на правителството, организиран от обединената опозиция и Социалистическата партия. 

В петък привечер на площад "Народни герои" в Тирана се събраха няколко десетки хиляди граждани от всички части на Албания. 

Демонстрантите искат оставката на правителството, водено от Сали Бериша.

Протестиращите са хвърляли твърди предмети по полицейския кордон, разположен пред сградата на правителството, и скандирали "Бериша, иди си".

В понеделник (17 януари) парламентът стана сцена на разгорещен дебат, по време на който опозиционната Социалистическа партия настоя цялото правителство да подаде оставка.

Катализатор на скандала беше подадената оставка на заместник министър-председателя и министър на икономиката и търговията Илир Мета във връзка с видеозапис, в който се намеква за корупция при предоставянето на договори. 

В началото на заседанието, първото за тази година, депутатите от опозицията веднага започнаха да обвиняват правителството в корупция и поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори. 

Министър-председателят Сали Бериша отговори, като обвини лидера на социалистите Еди Рама, че умишлено е изфабрикувал видеозаписа срещу партньора в управляващата коалиция Мета.

След речта на Бериша депутатите от опозицията блокираха трибуната в продължение на часове. 

В края на краищата мнозинството прие промените в новото правителство така, както бяха обявени по-рано същия ден от президента Бамир Топи. 

Насип Начо зае поста на министър на икономиката и търговията, а Едмонд Хаджинасто пое поста на Мета като заместник министър-председател. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: АлбанияТиранаБериша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
28
 
! Отговори
baas преди 13 години
ами да, мен ме е срам - не крия. някога, в един от най-позорните моменти в българската история, византийският император Василий, наречен впоследствие ***, ослепил победените воиници на Самуил, ама поне на всеки 100 оставил по един с едно око, да води останалите по обратния път към дома. сега сме доста по-зле - един едноок се пада не на 100, ами на 100 000 кьорави български ***. а истински зрящите българи са 1 на 500 000. е, кой да ги прави тия протести?
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2012г. наближава. разкайте се грешници !!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
там и да те колят за бъбрек,не можеш гък да кажеш
16
1
 
21
 
! Отговори
За 9 преди 13 години
Ами направете една демонстрация и се преброите , ама ви е срам :))...........миналата седмица 12 души пред парламента протестираха срещу СРС-тата
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Катализатор на скандала беше подадената оставка на заместник министър-председателя и министър на икономиката и търговията Илир Мета във връзка с видеозапис, в който се намеква за корупция при предоставянето на договори."Даже и Албанците имат повече гражданско съзнание от нас!!!
14
6
 
29
 
! Отговори
до Ненужни преди 13 години
"Албания и България - две изкуствени държави, може и без тях, и без това са *** на Европа."Важното за теб поганецо е, че ще гниеш цял живот в Анадола!
13
12
 
4
 
! Отговори
до Бъз преди 13 години
Талибаните бяха спрели в Афганистан производстовото на наркотици и спряха наркотиците от Афганистан. Но тогава Афганистанците решиха да атакуват америка и срутиха трите кули на световния търговски център, и Америка унищожи терористите талибани и наркотиците пак тръгнаха. И в Европа също имаше проблем с наркотиците щото с ЕС всичко се контролира и става трудна търговията, но сърбите направиха геноцида в Сребреница и затова се създате Косово и пак сега върви пътя на наркотика.
12
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 13 години
vsi4kite razbirate ot politika kolkoto az ot astrofizika :D komentarite sa predimno zlobni i pokazva6ti pulno nerazbirane na ne6tata :) neka si praviat kakvoto si iskat taka ili ina4e ima koi da gi kontrlira tezi ne6ta ako izliazat izvun kontrol...vie si gledaite vuv va6ite panici
11
4
 
5
 
! Отговори
Лед прогноза преди 13 години
ИДЕ и още как ИДЕ ?!! Чак приближава !
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Трима души бяха застреляни в Тирана при сблъсък между полицаи и демонстранти срещу правителството, съобщава телевизия Alsat-m."А Боцето ще нареди ли на полицията да стреля по демонстранти в България за да си запази поста?
9
13
 
22
 
! Отговори
baas преди 13 години
Тунис, Йордания, Албания.... дали па няма да стане някое чудо и по нашите Жълти павета????
8
8
 
21
 
! Отговори
Бъз преди 13 години
От тези цял свят е проплакал!Най-големите паразите след афганистанци и ***-само наркотици и 30 годишни "Мерцедеси"....
7
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"OT VSI4KO NA SVETA NAJ-MNOGO MRAZQ KOMUNISTITE I RUSIQ"Дреме му на някой!
6
25
 
14
 
! Отговори
AZ преди 13 години
OT VSI4KO NA SVETA NAJ-MNOGO MRAZQ KOMUNISTITE I RUSIQ
5
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Велика Албания а ..... болни мозъци
4
7
 
17
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Защото,историята на човечеството,е история на класовата борба.
3
12
 
18
 
! Отговори
ллл преди 13 години
Иде нов световен ред !!!
2
15
 
24
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Инвестициите в Косово и западна Македония не дадоха плодове, а свършиха парите ли?:)Избийте се !!И без това само цапате картата на Европа.Ненужна ***!!!
1
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бериша - албанският Иван Костов!