Кой къде е след разпадането на Югославия

Словения води убедително, Сърбия за първи път на страната на губещите
Обновена: 31 яну 2011 14:44 | 31 яну 2011 11:43, Елка Василева
82
Кой къде е след разпадането на Югославия
След бомбардировките над Алексинац 1999 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изминаха 20 години, откакто Социалистическа федеративна република Югославия престана да функционира като държава, след като независимост обявиха Словения, Македония, Хърватия и започнаха разрушителните войни. 
 
Досега шест и половина държави произлязоха от СФРЮ.

Косово беше последната страна, която обяви независимост през 2008 г, преди това Черна гора през 2006 г., а с оглед на политическите идеи в Босна и Херцеговина и в части от Сърбия няма гаранции, че тези процеси са приключили.

Словения е далеч напред, Хърватия е убедително на второто място, за бронзовия медал се борят Черна гора и Сърбия, а Македония изпреварва само полууредената Босна и Херцеговина и полупризнатото Косово, пише “Нова Македония” в материал по изминалите 20 г. от разпадането на  Югославия.

Сърбия: Сърбия за първи път е на страната на исторически губещите, което влияе на цялостната ситуация в държавата, казва сръбският политически анализатор Душан Янич. Имаме загуби от войната, от югосанкциите, загуби като население и със сигурност като международен авторитет, тъй като днес сме нежелана държава.
Ние не се отделихме от Югославия, а сме това, което остана от нея. Днес Сърбия е неефикасна държава. Напредъкът е, че тръгнахме в евроинтеграционна посока, но не със силна воля, а с двоумение. ОТ СФРЮ политически завършени държави са само Словения, Черна гора и Хърватия. Ние сме във втората група. Икономически без Белград като столица всичко останало /в Сърбия/ е на дъното, казва Янич.

Черна гора: Най-силно се промени начинът на мислене на хората, особено за икономиката и отвореността за чужди капитали. Икономически толкова напреднахме, че сега у нас идват да работят 45 000 души от региона. Най-големият успех ни е независимостта, казва Веселин Вукотич, ректор на университет в Подгорица, Черна гора. Като неуспехи той посочва неподготвеността на политическия елит да направи модерна държава, както и слабости в съдебната система.

Косово: Постигнахме главната цел – независимостта, но с това не се осъществиха очакванията на гражданите, че ще се тръгне напред, особено в икономическо-политически смисъл и върховенството на закона, казва Белюл Бечай, политически анализатор от Призрен, Косово. Тук не може да се говори за човешките права на отделни групи. На всички тези права са нарушени с оглед голямата бедност, казва Бечай.

Словения: Постигнахме много по-голям напредък, отколкото можеше да се очаква през 1990 г. Днес Словения е модерна, глобално интегрирана суверенна държава без граници с Австрия и Италия, което преди беше само мечта, казва Матей Лаховник, професор от Любляна, Словения.
В икономически смисъл нашият БВП е на ниво 90 % от средния в ЕС. Най-големият ни неуспех е неефикасната съдебна система. Много хора се чувстват неоправдани, тъй като приватизацията доведе до големи социални различия, а и защото съдебната система лови само дребните риби, а големите се измъкват, казва Лаховник.
Независимо обаче от недостатъците със сигурност сме най-развитата от всички страни от бивша Югославия, във всички области, казва Лаховник.

Босна и Херцеговина
: Днес Босна и Херцеговина е крайно разделено общество. В една държава има три отделни националности, със свои училища, медии, телекомуникационни системи, електрически компании, казва професор Уго Влаисавлевич от Сараево, Босна и Херцеговина. Националните общности за първи път в историята са „териториализирани“: ако пътувате с кола, веднага разпознавате в чиято територия навлизате. Трудно е да се говори за някакъв напредък. Ние сме със сигурност на последно място, по-долу дори от Косово. Там ситуацията с независимостта е ясна, а при нас все още не е ясна, казва Влаисавлевич.

Хърватия: Хърватия се върна назад в развитието си поради войната. От 2000 г. се отворихме за Европа, казва Влатко Цвъртила, професор от Загреб, Хърватия. Успяхме да изградим съвременна държава, която е член на НАТО и е напът да стане член на ЕС. Днес бележим най-голям напредък тъкмо в борбата с корупцията. Икономически и евроинтеграционно сме втори сред останалите (от бивша Югославия), но в много области делим първото място със Словения, казва Цвъртила.  

Македония: Ние сме нетипична страна в преход, която трудно може да се сравнява с останалите /от бивша Югославия/. Бяхме изправени пред много трудности,  непризнаване и други външни фактори, казва Илия Ацески, професор от Скопие, Македония. В Македония се създаде партокрация, всичко е политизирано. Мисля, че и междуетническата пропаст се задълбочи след 2001 г. Ако се сравним с останалите, сигурно сме на последното място, без Косово и Босна и Херцеговина обаче, които са специфични случаи, казва Ацески.

СРЕДНА ЗАПЛАТА (в евро)
Словения 964
Хърватия 717
Черна гора 463
Босна и Херцеговина 409
Македония 335
Сърбия 296
Косово 292

БЕЗРАБОТИЦА (процент)
Словения 9,2
Черна гора 14,7
Хърватия 16,1
Сърбия 16,6
Косово 16,6
Македония 32,2
Босна и Херцеговина 40

БВП  на глава от населението (в долари)
                       1990     2010    място в света
Словения       6.940   27.899     31
Хърватия        5.350   17.608     48
Сърбия           2.970   10.808     74
Черна гора     2.330   10.432     78
Македония     2.180     9.350     84
Босна и Х.      2.490     7.751      92
Косово            1.770     2.500    141
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
17
 
! Отговори
Васил Карастоянов преди 13 години
Сърбе на върбе!!! Простите и необразовани шумадийски *** останаха само белградски пашалък. Сега и Войводина ще се отдели. За всички ***, които умират за сръбска чалга, да знаят, че най-големите бг предатели - Гошо(тарабата)Димитров, Стамболийски, Ал. Димитров, Райко Даскалов, Тодор Паница, Гоце Първанов и др. са били плащани и със сръбски пари, а септемврийското възстание, преврата 1934г, насилственото македонизиране на пиринско са също част от това. И Цеца е бг. ***-няма Величко в Ср.
81
14
 
10
 
! Отговори
Александр преди 13 години
Абе, маймун досаден, какво толкоз ти досадиха тези комунисти? Виж на мен ми е много тъжно, че комунистическото образование е научило такъв калтак като тебе да пише из форумите! Това е огромна грешка на червените - трябваше да оставят *** като теб - неграмотни и да си седят на село да копат нивите, а не да ги докарат по градовете!!!
80
7
 
2
 
! Отговори
mk: преди 13 години
DO 79 20 godini demokratiq?a pak ti govoris za komunqgi?ne si prisastval na casovete po istoriq?
79
13
 
25
 
! Отговори
darcas преди 13 години
До 1944 г сме били на 2-ро място в Европа по икономически и индустриален растеж след Германия. Сега сме на последно място. Това успяха да свършат *** и продължават - разграбване на България, унищожаване на българското самосъзнание, култура, история. Такава мизерия и по турско сигурно не е съществулала. Докога ще търпим бе хора???
78
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
били сме на 25-то място в света по съветските класации. аз си спомням, че при времето на комунизЪма тоалетната хАртия беше дефицит, за цветен телевизор се чакаше с години, а за москвич - десетилетия. виж по стандарт на живот на другарите от Партията с мерцедесите, резиденциите, ловните хижи, банкетите и т.н. - за тях България беше на първо място по стандарт на живот.
77
1
 
16
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
И ти какво предлагаш да сторим?Да вдигнем нова октомврийска революция? Да национализираме земята и заводите? Колко дни ще издържи комунизма като ни блокират ЕС и нато? На чий гръб ще се облегнеш? На Русия не разчитай-там са капиталисти, остава Сев. Корея ,велика помощ няма що!
76
8
 
19
 
! Отговори
До 72 преди 13 години
Пасианса се реди на друго място. Ако бяхме запазили уедреното селско стопанство, щяхме ли сега да ядем турски домати и грмански салами. Не могат да разберат нашите ***, че целия номер беше да ни ликвидират производството и пазарите. Ония ястрби да позволят една игла да произведеш и един домат да продадеш. Борбата за завладяване на пазарите, това е истината която ни преподавах по научен комунизъм. Всичко което учехме тогава, сега ни се демонстрира нагледно. Бяхме слаби ученици.
75
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ние при "омразния" комунизъм бяхме на 25-то място света. Но няма кой да чуе гласа на разума.
74
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изводите от статията:Който изгони всички комунисти от властта и решително скъса с дружбата със Съветския съюз (Словения, Хърватска) и се интегрира в европейското семейство - просперитет и развитие.Който десетилетия си играе на "демокрация" и се оставя на бивши комунисти, защитаващи единствено и само руските интереси (Сърбия, България) - упадък и мизерия.Дружбата със Съветския съюз е пагубна и отровна за всяка суверенна нация.
73
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СДС-ари, Вие също не сте ли национални предатели. През 1993 год., Войслав Шешелръководител на Радикалната партия с 40 процента участие в Югославския парламент, в разговор по БНТ даде ръка за преговори с Югославия, казвайки че в Македония има 20 процента албанци, 200,000 сърби и всичко останало БЪЛГАРИ. Защо не се започнаха преговори. Не само Македония, но и Западните покрайнини, сега щяха да бъдат в Българска територия. Хакнахте се с американците, спечелихме враг в лицето на Сърбите, сега сме н
72
1
 
18
 
! Отговори
с. до 70 преди 13 години
Е,не е било както сега поради няколко причини!Обезлюдяването не е внезапен процес!Говорим за няколко поколения!Отделно навремето имаше жителство и хората не можеха чак толкова да се местят като сега!Факт е,че българското село беше разбито!Няма нищо лошо в АЕЦ или в тежката индустрия,но трябваше да се запази силното ни земеделие!Общо взето цялата концепция беше сбъркана и сега берем плодовете!Мда!
71
2
 
20
 
! Отговори
с.до 62 преди 13 години
Баце,тия глупости как точно ги сънува!Еротични мечти на партийно събрание явно!Значи набий си в тиквата едно!Такива като Георги Димитров и Васил Коларов са едни национални предатели и нищо повече!Слуги на Сталин!Колко години България си затваряше очите пред геноцида над българите в Западните покрайнини за да не дразним руснаците и добрите социалистически отношения с Тито!?А!?И щяхме да бутнем Франция и Германия икономически!И на запад щяха да карат застави!Абе ти на колко вида хапчета си бе!?
70
3
 
12
 
! Отговори
outsider преди 13 години
до 59: И това не е точно така. Такова обезлюдяване на селата, каквото има сега, никога не е имало. А Белене е сега синоним на многогодишно бездействие без резултат. Абсурдът е, че ако Т. Живков беше останал още поне две години, АЕЦ отдавна да е построен.
69
6
 
9
 
! Отговори
Апис преди 13 години
Тоя па, най-голямата военна и икономическа сила на Балканите сме щели да сме ако се обединим с Югославия?!?! В конкуренция с Албания и Гърци ли? ***!
68
1
 
15
 
! Отговори
ppppp преди 13 години
Абе индианци,вие няма какво да ядете,партийки сте тръгнали да защитавате.Ами как да ви помогне EC sled kato вие защитавате мафия и корупция.ще видим докога ще издържите на мизерията
67
15
 
7
 
! Отговори
ds-agent преди 13 години
po vreme na voinata v kosovo bil klintan kaza na balgarskite politici.ako dadete prez balgaria da bombardirame sarbia v grab az vi garantiram vlizaneto na balgaria v evropeiskiat saiuz i nato.zdelkata beshe skliuchena ot balgarskoto pravitelstvo sas amerika i evropa.zatova sega balgaria e chlen na evropeiskiat saiuz i chlen na nato.iuda predade gospod a balgarin predade levski.zapomnete balgarinat e roden predatel po rojdenie.toi e gotov da prodade i maika si i bashta si za izgoda i blagopoluchi
66
1
 
10
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
за информация :По БВП на глава от населението България е на 77 място според МВФ...и на 75 според Европейската банка...нямам какво да кажа повече
65
1
 
13
 
! Отговори
outsider преди 13 години
И аз съм за това "Да изберем българското" но да се считаме за нещо повече, само защото така ни се иска е като "на гол корем чифте пищови".
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми къде да е България ,като поне 50-60 % от икономиката ни е на черно .Как да се отчита .А за заплатите в Словения ,не са толкова високи .Има и то много които са на 500 евро.В палнините им / ходил съм поне 10 пъти/ имат места забравени от бога .Шосета в дупки ,срутени къщи и кръчми с цени ,по ниски от БГ .Любляна е найстина много по красива и чиста от София ,но е само 1 град .Цени на цигари в момента са като в България ,хранителните им продукти са на наши цени .
63
6
 
22
 
! Отговори
EC преди 13 години
Испания няма АЕЦ и никаква икономика,а заплатите са 100 пъти по високи от БГ.В БГ има много пари но отиват в джоба на политици от всички партии и мафията.Докато комунизма не си отиде начело с гоце,боко,болен,командира,симо т.н. българския народ ще страда,та за вас не ми пука ами за децата ни.Излезте и свалете всички