Ройтерс: Нов "план Маршал" не е достатъчен за Гърция

Амбициозната програма за подпомагане на гръцката икономика може да се окаже безрезултатна
27 юли 2011 11:55, Елка Василева
11
Ройтерс: Нов "план Маршал" не е достатъчен за Гърция
Снимка: Reuters

Нов "план Маршал" за Гърция не е достатъчен, отбелязва агенция Ройтерс в анализ, цитиран от гръцките електронни сайтове.

В материала се прави прогноза, че амбициозната програма за подпомагане на гръцката икономика е възможно да се окаже безрезултатна, като се подчертава, че Гърция е на опашката по усвояване на европейски фондове и че Атина показва неспособност при изготвянето на комплексни проекти за развитие.

Авторът на публикацията признава, че програмата, която европейските лидери решиха да обявят, има за цел да бъде постигнат растеж на гръцката икономика, за да се създаде необходимата база за обслужване на прекомерно високия дълг на Гърция. Извън декларациите обаче "данните показват, че капиталите, които ще бъдат инвестирани в инфраструктура, ще са много малки през следващите две години".

Вече бяха направени важни реформаторски усилия и следователно надеждите на Гърция за развитие се възлагат от мнозина на европейските фондове. Липсата на достатъчно финансиране от ЕС обаче е видимо, тъй като първоначалната формулировка за "план Маршал" бе изоставена в окончателния тест от Брюксел, за да не се създават прекомерно високи очаквания, посочва Ройтерс.

По данни на агенцията Гърция е на опашката по усвояване на европейски фондове, тъй като от програмата на стойност 20,2 млрд. евро за периода 2007-2013 г. са били усвоени едва 5 млрд. евро. "Мъртвите" капитали биха могли да увеличат годишния растеж с 2,5 процентни пункта и да бъдат от полза за икономиката на страната.

Гръцките правителства проявяват характерна неспособност при изготвянето на комплексни проекти за развитие, а даже и обявените от тях "са зациклили в дебрите на бюрокрацията". Много от големите строителни проекти се бавят, тъй като са замразени финансиранията от банките. Точно тези проблеми ще се опита да преодолее и "ударната група" на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, която в скоро време ще се настани в Атина, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: гърцияПлан Маршал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
за 8 преди 12 години
Единствения читав коментар тука е на Другаря МИТЕВ ! Браво !
10
2
 
6
 
! Отговори
ПЛАНЪТ " МАРШ&q преди 12 години
За тази гръцка *** има един единствен план- планът " МАРШ " на робски труд, за да си плати дълговете на банкрутиралата си държавица и за да нямат пра- пра- пра- правнуците им такива!!!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският "план Маршал" - поделение на ЦРУ, иска американски радари да бъдат поставени на Бузлуджа.Същото го иска и Соломон Паси и Атлантическия клуб.Все известни чужди агенти, отявлени врагове на България и нашата национална независимост.
8
2
 
6
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Процесът към "фалит" на Р. Гърция е заради елементарна държавна финансова грешка на гръцко правителство, заради която се развива стопанска криза.Решението на проблема е просто - прекратява се държавната управленска непълноценност и ще последва неутрализация на криза.
7
3
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Целта на световните престъпници, не е да помогнат на гърция - а да заробят гърците - чрез измамите си - има една поредица, казва се:четвъртата световна война има я във вибокс - потърсете я в търсачката на вибокс и ще видите какво се случва в гърция.
6
2
 
5
 
! Отговори
111 преди 12 години
ИНТЕРЕСНО КАК ОЩЕ НИТО ЕДИН ГРЪК НЕ ПОЧНАЛ ДА СЕ ПЛЮЧЧИ ВЪВ ФОРУМА
5
2
 
11
 
! Отговори
666 преди 12 години
Не виждам какви планове правят за малаките след като нямат ефект.Там не се работи - там се яде и пие на корем и се чакат пари от държавата.Но като има шантави да им дават готови пари гърците ще си живеят живота.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1200 г. от победата на хан Крум при Върбишкия поход В нощта на 25 срещу 26 юли 811 г. българските войски, предвождани от хан Крум нанасят пълен погром на византийската войска в сражението при Върбишкия проход, по време на изтеглянето им от Плиска към Сердика (София). В сражението е убит византийският император Никифор Геник, както и няколко висши военачалници. Византийската армия е напълно разгромена.
3
3
 
11
 
! Отговори
Кино любител преди 12 години
Който е гледал Зобра Гъркът едва ли би дал пари назаем на гърци
2
3
 
12
 
! Отговори
Капиталист преди 12 години
Тва да чакаш от гърци да свършат работа.... По хубаво си пусни фиш от тотото по големи шансове има. Защо ли не съм чул някоя голяма компания да изнесе производство в Гърция... Добре че им е хубава природата и имат много културно наследство иначе ....
1
3
 
16
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 12 години
ЧАКАЙТЕ МАЛКО! ТОВА НЕ СА ГЕРМАНЦИ. КАКЪВ ПЛАН МАРШЪЛ?