Дълговата криза поболя гърците

Здравето им се влошава, но не ходят на лекар
10 окт 2011 14:47, Елка Василева
34
Дълговата криза поболя гърците
Снимка: Архив Reuters

Дълговата криза в Гърция е довела до нарастване на броя на самоубийствата и все повече гърци посягат към наркотиците и се насочват към проституция. Рязко са се увеличили и ХИВ позитивните, алармира гръцкият в. "Етнос", като се позовава на британско изследване.

Жестоките икономически мерки и растящата безработица тласкат все повече хора към отчаяние в Гърция и ги довеждат до зависимост от наркотици, а намаляването на разходите за здравеопазване показва, че все по-малко хора прибягват до лекарска помощ.

Картината за здравословното състояние на гърците е тревожна, казва Дейвид Стаклър, социолог от университета в Кембридж, публикувал резултатите от изследването в медицинското издание "Ланцет".

Констатираме тревожни тенденции, почти двойно увеличение на самоубийствата, нарастване на убийствата, скок с 50 на сто на ХИВ позитивните. Гърците казват, че здравето им се влошава, но не ходят на лекар, въпреки че трябва да го направят, обяснява Стаклър.

Според него самоубийствата в Гърция са нараснали със 17 на сто от 2007 г. до 2009 г. и се очаква още по-голямо увеличение от 25 до 40 на сто.

Случаят с Гърция е едно предупреждение за това какво може да се случи, ако бъдат направени значителни съкращения в здравеопазването заради рецесията, казва още британският социолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Гърциядългова криза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
*** преди 12 години
Добре ,че хората които пишат статиите ви не слагат името си отдолу иначе не виждам как биха могли да си намерят работа след това . По- големи глупости не съм чел . Всичко тук е абсолютна "не журналистика "
31
1
 
3
 
! Отговори
читател преди 12 години
А аз мислех, че британските социолози минимум могат да смятат "почти двойно увеличение на самоубийствата" и "самоубийствата в Гърция са нараснали със 17 на сто". Изобщо цялата статия/изследване са пълна глупост.
30
1
 
23
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
На меркел и сарко им пука за гърците толкова ,колкото и за българите и това е самата истина. Тях ги е грижа за кредиторите,които няма как да си вземат парите,а те са банки като dexia чийто шеф е биlшия премиер на Белгия.. прави си сметка за какво лоби става на въпрос и защо е тая истерия ,и тоя шум дето се вдига. Като фалират гърците идват на нащо дередже по доходи и не виждам какъв е проблема за еврото
29
1
 
22
 
! Отговори
zorbas преди 12 години
Криза ли!? Йедене и пийене! Кръчмите пълни и то не с чужденци!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
grak i evrein ima li razlika ....
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tva e nai marzelivia narod na balkanite ,kalpavi garci sviknali samo da im se dava.
26
1
 
40
 
! Отговори
Д.Гочев преди 12 години
Стига мързелаки, хайде малко и работаки.
25
20
 
3
 
! Отговори
The MAKEDONEC преди 12 години
Skoro i vo bugarija ke bide taka !! Gospod gleda neboto e golemo !! SMRT ZA BUGARSKI GROZNI AMALI !!
24
6
 
24
 
! Отговори
:) преди 12 години
Много зле не е на добре. Досега е нямало криза на балканска страна, която да не се отрази на нейните съседи. Препоръчвам ви времето, през което злорадствате за гърците и как да станат като нас, да го използвате за бачкане и да си вдигнете заплатата колкото тяхната.
23
10
 
12
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***, злобни местни келемета. Срам ме за вас...
22
2
 
26
 
! Отговори
Нобел за икономика преди 12 години
Май мунчовците не разбират, че вече целта е изпълнена и спасяването на Гърция може да започне - на "шефа" вече не му пука! Целият сценарий на Световната икономическа криза постигна целта си и нещата могат да бъдат пуснати на марионетките от ЕС да се направят на велики! Доларът остана за още дълго световна резервна валута, еврото е прецакано за дълго време, сега кукловодите могат малко по-сериозно да се захванат с Китай и Русия... Никога не подценявайте евреите! :)
21
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май нещо не разбирате! Никой няма да допусне този сценарий с разпад на еврозоната! Това значи пълен хаос, в т.ч. и улични размирици из цяла Европа! Ако тук сте дребни злобарчета, живеещи на принципа "Че си запалим къщата, та дано да изгори и на Вуте плевнико!", в Европа не им е все едно какво ще причинят на своите граждани! Нито Меркел, нито Сарко допускат и за миг такъв сценарий, каквото и да им струва! И вие се молете да измислят нещо, за да спасят Гърция, защото иначе ви е бедна фантазията!
20
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Вчера Меркел и Саркози излезнаха с решение да се подкрепят банките..... с две думи щом Гърция обяви фалит банките да имат гаранция че ще разполагат с парични ресурси!!!
19
1
 
18
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
В частния сектор заплатите ще паднат там където са емигрантите най-вече. Не се тревожи за гърчолята тревожи се за нас като се изсипят тука няколкостотин хиляди безработни.
18
3
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
А бе те си живуркат обаче парите от последния заем свършват и няма да има пари за заплати и пенсии.Дано не им дадат и да се види 750Е заплата как се изработва в държавния сектор, а Германия и Франция вместо да им дават да покрият загубите на банките и ще е по-добре за всички така.
17
7
 
29
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Гърция се спуска към ада!А ние с мъка се измъкваме от него!Ще се срещнем някъде и ще им разкажем какво ги очаква!Гърците ще останат в историята, като мързеливите задръстеняци, които ще провалят еврозоната!Гърците са невероятни инфинтили!Гонят евроинспекторите и се мятат по площади в протест срещу ЕС!Но са протегнали паничката за следващия транш милостиня!Ако милостинята не дойде, още следващия месец заплатите в държавния им сектор стават 0 /нула/ евро!Невероятни, жалки ***!
16
15
 
16
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Не пишете глупости елате в Гърция за да видете как си живуркат хората не им пука изобщо . Те ще се оправят ние да му мислим
15
0
 
22
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Че какво им е на българите ? Най-стабилни финансово,строят се магистрали...Кръчмите пълни,от луксозни коли не можеш да пресечеш булеварда..По магистралите реклами "Прекалено съм красива ,за да работя".Разликата между нас и гърците е че те протестират и искат по-добър живот,а ние сме доволни от нашия и си мълчим.И викаме "Ураааа" когато ББ реже лентички.
14
5
 
18
 
! Отговори
Grukos преди 12 години
Яжте пиите гърчоля Германия плаща.....
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбирам ги. Така е , когато загубиш почва под краката. Трябва целият си живот да преобърнеш и едва ли ще е на добро.