Преброяването в Македония се провали

Конците се объркали заради етническите общности
Обновена: 11 окт 2011 16:11 | 11 окт 2011 16:11, Елка Василева
118
Преброяването в Македония се провали
Снимка: Архив Reuters

Преброяване на населението в Македония, което започна на 1 октомври, беше спряно днес.

Членовете на Държавната комисия по преброяването подадоха оставка.

В свое съобщение те казват, че „не са изпълнени основните условия за по-нататъшното осъществяване на преброяването. Това се отнася най-вече за нееднаквото прилагане на утвърдената методология“.

Ако преброяването беше продължило, нямаше да се стигне до реалния брой на населението на Македония и по-специално на етническите общности, предаде телевизия Канал 5. Това можеше да постави под въпрос броя на албанците в страната, които при предишното преброяване бяха 25,2%.

Очаква се правителството да внесе в парламента законопроект за спиране на преброяването. Управляващата коалиция засега не е договорила нова дата за преброяването. Сигурно е обаче, че то ще започне отначало и досегашните резултати няма да бъдат валидни.

Няколко часа преди началото на преброяването на 1 октомври председателят на държавната комисия по преброяването Весна Яневска подаде оставка.

Тя заяви, че под натиск от страна на колегите албанци и турци се подготвя голямо фалшифициране на преброяването.

Яневска обясни, че членовете на комисията от албанска националност настоявали да бъдат преброявани всички граждани, а не какво е установено със закон само тези, които имат постоянно местожителство в страната най-малко 13 месеца и с оригиналните им документи, а не с фотокопия.

Провалилото се преброяване на населението в Македония първоначално беше планирано за април, но беше отложено заради провеждането на предсрочните парламентарни избори през юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
15
 
! Отговори
Маке преди 12 години
Не само във Скопие. И на Марс стана провал, щото половината се тъкаляха пияни във Валес Маринес и не можаха да кажат кой какъв е.
8
10
 
14
 
! Отговори
н преди 12 години
Там има ли какво да преброяват?Да са живи и здрави шиптърите и да пребъдат!
7
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези са по-големи *** и от българите.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тази простотия с фотокопията?Що не отидат в банката да теглят пари с ксерокопие?И нямат ли си ЕГН-та, та са опряли до някакви "фалшификации" по адрес и с копия на пасошите?*** дръжавата са тва макетата!:)
5
2
 
64
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Преброяването е спряна съвсем предвидливо щото ще се окаже, че във Велика Македония албанци, турци, българи и сърби са повече от самите македонци (те пак са си българи, ама това е друга тема). А на братята им се искаше да се изкарат къмто 50 млн. в страната и още поне 150-200 млн. пръснати в останалия свят!
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да де, това е ясно. Можем да започнем да залагаме коя година ще се състои разпадането на Македония. Аз залагам на 2019 г.
3
0
 
33
 
! Отговори
Мими преди 12 години
хаха...каква изненада :)
2
1
 
34
 
! Отговори
rvm преди 12 години
maketata se oseshtam che albancite im gotvqt sustoto kakvoto napraviha v kosovo....
1
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е , целият свят как може да се преброи!!