Гърция започна новата година със стачки

Аптеките са затворени заради продължаващия протест на фармацевтите
3 яну 2012 12:40, Елка Василева
10
Гърция започна новата година със стачки
Снимка: Reuters

Гърция започва новата година по начина, по който изпрати старата. Аптеките в страната са затворени до четвъртък заради продължаващата стачка на фармацевтите. И лекарите стачкуват дотогава срещу реформите в здравеопазването, съобщи DPA.

Фармацевтите са недоволни от плановете на правителството да намали цените на лекарствата на дребно, което ще се отрази негативно на печалбите им. Аптекарите настояват и да бъдат изплатени стотиците хиляди евро, които им дължат осигурителните каси.

Гръцкият съюз на лекарите призова членовете си да се включат в протестните действия. Лекарите от държавните болници са недоволни от реформите в здравеопазването. По време на стачката те няма да напускат работните си места, но ще поемат само спешните случаи.

Здравната реформа предвижда увеличаване на икономиите чрез нови договори за доставка на лекарства. Спрямо 2009 г. разходите трябва да бъдат намалени от 10,6 млрд. евро на 7 млрд. евро. Маржът на печалба при търговията с лекарства ще бъде намален от 18 на 15%. Браншовият съюз на аптекарите твърди, че на бранша не са изплатени 400 млн. евро по стари задължения.

Новият гръцки премиер Лукас Пападимос иска да премахне злоупотребите в сектора на здравеопазването и пенсионното осигуряване. Лекари и аптекари са завишавали многократно доходите си, като са давали фалшиви рецепти и сметки за прегледи дори за мъртви гърци. За да се преустанови изплащането на пенсии на отдавна починали гърци, през януари властите ще изплатят пари само на онези пенсионери, които лично са се регистрирали. Дали акцията ще донесе значителни икономии за бюджета, предстои да се разбере в края на месеца.

Правителството на Лукас Пападимос се опитва да ограничи щетите от избухналия скандал заради изказването на управителя на централната банка Георгиос Провопулос за възможно излизане от еврозоната. Говорителят на правителството Панделис Капсис се дистанцира от изявленията на централния банкер, като окачестви повторното въвеждане на драхмата като „ад“ и предупреди да няма паника. Повторното въвеждане на „драхмата“ може да се избегне със систематична и сериозна работа, обяви той.

Преди това Провопулос заяви, че едно евентуално излизане от еврозоната ще бъде доста скъпо. Жизненият стандарт щял да падне още, а новата валута щяла да се обезцени с до 70%.

Междувременно стана ясно, че гръцки данъчен висш служител е разследван заради предполагаеми служебни престъпления. Според прокуратурата главният секретар на министерството на финансите и бивш началник на Агенцията за борба с финансовите престъпления Янис Капелерис ще трябва да даде обяснения в качеството си на заподозрян по случая с несъбирането на глоби, наложени за контрабанда на горива в размер на 15 милиона евро.

Оказва се, че ведомството не е изискало плащането на глоби от страна на известни собственици на фирми за горива, въпреки че тези глоби са били потвърдени от контролните органи. Вчера финансовият министър Евангелос Венизелос поиска оставката на Капелерис, а двамата работещи по случая прокурори Григорис Пепонис и Спирос Музакитис, които поискаха да напуснат заеманите от тях постове заради оказвания им политически натиск, оттеглиха оставките си.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо толкова се вълнувате? Гърците винаги са правили един и същ номер-вземат огромни заеми, не ги плащат, после вдигат стачки, правят преврати, сменят правителство и опрощават лихвите по дълга, а новото правителство взима нови заеми и знаят, че банките ще отновж ще опростят лихвите им, след няколко години, защото се страхуват, че в противен случай ще загубят ховече пари. Сега, при тежката икономическа криза, очевидно на банките им омръзна, а гърците не искат да разберат, че играта се промени.
9
2
 
4
 
! Отговори
Лапача преди 12 години
Заплати, пенсии и помощи да се орежат на 70% веднага и немедлено!!! Съкращения в армията, полицията и изобщо на държавните служители с 70% веднага и немедлено! Приватизация на държавните фирми и предприятия незабавно и немедлено , дори и за 1 евро! Продажба на острови и земя незабавно и немедлено! Вдигане на данъци, такси и ДДС на 35% незбавно и немедлено! И тогава може да им се отпуснат някакви пари , иначе това е пробита каца и маляките ще си лапкат безвреме!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЪРЦИЯ ДА СИ НАПЕЧАТА ГРЪЦКИ ХАРТИШКИ (ДРАХМИ) И ДА РАЗДАВА НА ВСЕКИ ГРЪК СПОРЕД НУЖДИТЕ МУ.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да идват тук, да си купуват лекарства, докато не са ги извадили от еврозоната.
6
3
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Сега е...момента да затворят стачниците пътищата за България,защото ми омръзна откиселите гръцки портокали и...солени маслини.
5
3
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Да не би ние като работим по 10-12 -14 часа за жълти стотинки да сме цъфнали и вързали ?
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:):):)Kakви сте ми мишки...
3
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
гнусни мързеливи византийци.да работят а не да чакат наготово а разликата между гръцките управляващи и нашите е че техните не ги продават за разлика от нашите гербаджийски *** дето ни продадоха на европейците и американците та сега сме по-зле и от африка.
2
0
 
10
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 12 години
Може да идват в България, да се лекуват и да си купуват лекарства. Ние не затваряме граници.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i pak vsi4ko za pari.