Босилеградско потъна в сняг, ще искат помощ от България

Много села в Южна Сърбия са откъснати от света и нямат ток
16 яну 2012 15:28, Елка Василева
71
Босилеградско потъна в сняг, ще искат помощ от България
Снимка: Reuters

Община Босилеград в Югоизточна Сърбия е затрупана от над един метър сняг. Много села са напълно откъснати от света и са без ток.

Кметът на общината Владимир Захариев е вдигнал ръце, след като никой в Сърбия не се е отзовал на призивите му за помощ. Затова той заявява, че ще поиска помощ от България, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

„За момента една трета от територията на общината е откъсната от света. Хората са затрупани от над един метър сняг и вече седми ден са без ток. Изоставени сме от всички с голи ръце да се борим за тези хора“, гневно казва Захариев.

Той обяснява, че няма адрес и телефон в Сърбия, към които да не се е обърнал за помощ – преди всичко с механизация и нафта. Досега обаче всичко е приключвало с обещания.

Тъй като в Сърбия никой не реагира, Захариев заяви, че ще поиска помощ от българската страна, пише вестникът.

В общините Босилеград и Владичин Хан, където ситуацията е най-критична,  продължаващият снеговалеж допълнително усложнява драматичната ситуация.
 
В община Владичин Хан осем села с над 1 000 домакинства са без ток, пише още изданието.

Дракче Станойкович, шеф на регионалния щаб за извънредни ситуации, казва, че основният проблем е липсата на ток в 10-15 села. Натрупалият сняг не позволява на екипите на електрото да стигнат до местата на авариите и да ги отстранят, казва той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
С. Друмев преди 12 години
Аз съм ЗА! Да им помогнем на Българите в Босилеград, а и на Сърбия!
52
2
 
3
 
! Отговори
eeeeeeeeeee преди 12 години
този кмет е крадец в босилеград няма снег
51
2
 
3
 
! Отговори
dooobreee преди 12 години
za teb ima dobri institucii...
50
14
 
9
 
! Отговори
Fearless___;) преди 12 години
61- А българина какво е? Едно голямо животно което *** до другото животно-тоест до "събрата" си!Влизат по големите хипермаркети и молове,крадът,преобличат са,ядът на корем,КРАДЪТ и си отиват.То в големите хипермаркети *** пазаруват по-културно от българите бе.*** влиза пълни количката със олио,хляб,лимонада,зарзават и си отива.Българина влиза с количката прави на луди персонала тва защо така онуй защо така,КРАДЕ,ЯДЕ и си отива с 1 кис.мляко,1 хляб и 1 маргарин!БЪЛГАРИНА е животно!
49
2
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 12 години
Глаголицата всъщност е създадена по поръчка на Византийския владетел за Великоморавия. По-късно по политически причини разпространението и там е практически унищожено, като оцеляват само 3-мата ученици, които идват в БГ. Оцеляват 2-*** - Климент и Наум. Ангеларии умира малко след идването от болест. Борис им предоставя условия за развитие и се изграждат школи. Климент по-късно създава Кирилицата, базирана на Глаголицата, като я кръщава на своя учител.
48
8
 
2
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
леле утре ще пътувам за Германия, ужас!
47
4
 
14
 
! Отговори
големия шестокласник преди 12 години
те и всички славяни барем с руснаците могат само да ми целуват ръка че сме ги цивилизовали като сме им дали език. 1/4 от света използва кирилицата, която е създадена по поръчка на български владетел от двамата солунски светии
46
3
 
10
 
! Отговори
големия шестокласник преди 12 години
начи аз в училище по история учих че като сме се маризили с турците сърбите са решили да ни влезнат в гръб обаче после за 3 дена наще момчета стигат до столицата и ги хващаме 1в1 нали и обявената война и сръбско нашествие приключва с парад в белград...разбира се наш, тъй че ква помощ искат тия?
45
2
 
5
 
! Отговори
бохемчо преди 12 години
ми щом искат да им помагаме може да дойдем да даваме акъл, но ракията, мезетата и музиката са от тях.
44
7
 
62
 
! Отговори
българин преди 12 години
Ама сръбските власти никога няма да допустат и един снегорин от България ! Те нарочно и нищо не предприемат , защото там живеят българи . Няма по-големи *** от сърбите , мамицата им гадна крадлива !!!
43
5
 
40
 
! Отговори
На дали преди 12 години
БЪЛГАРИ!Ние сме балкански НАРОД! Нашият табиет е "да помагаме на комшия", и това ни е хубавото!Дайте да видим кой с какво може да помогне?Пък и "Нашите ОТГОВОРНИ депутати да помислят малко!!!!УТРЕ И НА НАС МОЖЕ ДА ПОТРЯБВА ПОМОЩ!!!!
42
5
 
4
 
! Отговори
do 50 преди 12 години
точно ей такива изказвания като твоите не са уместни.не забравяй че международната политика е много деликатно нещо.иска се ум и разум за да имаш добри съседски взаимоотношения,а не само да само популизъм.същият си като ББ и сидеров.ръсите празни приказки без никакво покритие.
41
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българи, казвайте как да помогнем на хората.В такава беда не се политиканства. Човещина трябва и действия!
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe duljim im edna chikiq za bombandirovkite koito pozvolihme.....ne che e imalo drug variant za bg,nie samo izpulnqvame
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей,като чета такива новини си спомням, че и при нас така беше, но с влизането в европа сме се променили малко от малко.
38
1
 
46
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Браво, Иво! Вместо да се дават бежумни помощи на ромските деца-майки, по-добре е да се помогне на Босилеградчани...
37
20
 
17
 
! Отговори
ЦИРКаджия преди 12 години
България не може да окаже помош на собствените си граждани в БЪЛГАРИЯ, камо ли извън!?ИМА ОЩЕ СЕЛА БЕЗ ТОК В БЪЛГАРИЯ!Какво правим гражданя!
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям майтап!Ние чистим само магистрали,с прерязани лентички.
35
2
 
57
 
! Отговори
иво преди 12 години
Какво ви стана на всички. Хората или по точно кметът на Босилеград се нуждае от помощ , а вие го ударихте пак на политика. Защо просто не изразите мнението си за нуждите на едно коренно българско население , за да не вземе някой български политик пак да каже , че България е най бедната държава в Европа.. Да ,аз съм категорично ЗА незабавна помощ в случай , че такава бъде поискана от нас. Българи в беда се нуждаят от помощ. Да им помогнем .
34
3
 
15
 
! Отговори
инед преди 12 години
Като знам нашите как се справят с чистенето - толкова дълбок сняг ще успеят да го изчистят някъде към лятото.