ЕК спря парите за Румъния по оперативна програма

Причините - недостатъци в системата за мениджмънт и контрол
21 фев 2012 16:00, Елка Василева
2
ЕК спря парите за Румъния по оперативна програма
Снимка: Reuters

Европейската комисия изпрати на Румъния официално писмо, с което я уведомява, че прекъсва плащанията по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи Медиафакс.

Говорителят на правителството Дан Сучу заяви, че министерството по европейските въпроси е получило писмото вчера. "Не е изненада, министър Орбан вече беше обявил това", заяви Сучу.

Министърът по европейските въпроси Леонард Орбан заяви миналата седмица, че има риск от спиране на една от програмите, финансирани с еврофондове, но не уточни коя.

Според румънския печат стойността на програмата е около 3,5 милиарда евро, а причините за блокирането й са свързани с недостатъци в системата за мениджмънт и контрол, по-специално в процедурите за селекция на проектите.

Орбан заяви вчера, че не изключва да се появят и други "инциденти" от този тип, съобщи вестник "Гъндул".

Сучу заяви, че в периода 29 февруари - 2 март делегация на ЕК ще анализира причините, поради които не са били приложени първоначалните препоръки. Резултатите от анализа ще бъдат изпратени в Брюксел, а румънското правителство се надява проблемът да бъде решен до края на март.

Правителственият представител увери, че бюджетът разполага с необходимите средства за продължаване на финансирането.

По отношение на последиците за икономиката от спирането на тези фондове Сучу каза, че ако прекъсването бъде приложено само до края на март, "ефектът ще бъде нулев", посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вода в мелницата на барабойко, дянков и пажовете им. Само че докладът за Румъния Е оптимистичен, а за нас точно обратното
1
0
 
9
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Сигурно Станишев ги е консултирал...