Кой какво плаща по втория спасителен план за Гърция

"Фигаро" представя справка за сумите за всяка от страните
21 фев 2012 11:00, Елка Василева
22
Кой какво плаща по втория спасителен план за Гърция
Стоковата борса в Атина. Снимка: архив, Reuters

По повод постигнатото споразумение по втория спасителен план за Гърция френският в. "Фигаро" представя справка за сумите, които ще трябва да платят страните по споразумението. Планът е за 130 милиарда евро, припомня изданието.

Еврозоната и Европейската комисия

Подобно на първия спасителен план правителствата на еврозоната ще бъдат основните вносители на сумите по втория спасителен план. За Европа фактурата този път ще е по-тежка от преди - около 117 милиарда евро, защото ситуацията в Гърция се влоши и МВФ ще се покаже по-малко щедър, отколкото беше в миналото. Противно на първия план, състоящ се от двустранни заеми, вторият план минава през Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), събиращ пари от пазарите благодарение на гаранциите на държавите от еврозоната. Страните с оценка ААА ще трябва да платят повече от другите по втория спасителен план. Изчислена на базата на дяловото участие във финансирането на Европейската централна банка (ЕЦБ), френската гаранция по спасителния план ще възлезе на 24 милиарда евро. По първия план тя беше 16,8 милиарда евро. Германската гаранция ще бъде 30 милиарда евро. По първия план тя беше 22,4 милиарда евро. Това прави Берлин най-главният вложител на средства по втория гръцки спасителен план.

Още по темата

МВФ участва по-скромно

За втория спасителен план за Гърция МВФ се очаква да отпусне не повече от 13 милиарда евро. През 2010 г. МВФ отпусна 27 процента от сумата за първия гръцки спасителен план. Това бяха 30 милиарда евро от общо 110 милиарда евро. Сега МВФ е готов да отпусне едва 10 процента от общата сума. Участието на МВФ в спасителните планове за Ирландия и Португалия през 2011 г., както и критиките срещу тези спасителни планове, отправени в САЩ, които внасят най-голяма вноска във фонда, намалиха полето на действие в еврозоната на международната финансова институция.

Частният сектор се лишава от над 100 милиарда евро

Частният сектор (банки, инвестиционни фондове, гаранционни фондове), държащ гръцки дългови облигации на стойност над 200 милиарда евро, прие да заличи над 100 милиарда евро от тази сума. За награда за тази жертва частният сектор ще си подели 30 милиарда евро, взети от държавните средства, вложени във втория спасителен план за Гърция

Европейската централна банка ще направи подарък от 12 млрд. евро

ЕЦБ, която държи между 44 и 50 милиарда евро в облигации по гръцкия дълг, би трябвало да раздаде на страните членки на еврозоната 12 милиарда евро капиталови печалби, което накрая би трябвало да облагодетелства Гърция. ЕЦБ се отказва от печалбите, които е реализирала от гръцките дългови облигации, купени при 70 и 80 процента от тяхната стойност на вторичните пазари в разгара на кризата. Този подарък на ЕЦБ за страните от еврозоната може да се осъществи след размяна на гръцките облигации, при което ЕЦБ ще бъде защитена в случай на бъдещо преструктуриране на гръцкия дълг.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Молба от пенсионер преди 12 години
Дянков, Тотьо, Бойко, еничари мои, скъпи! Пенсионерите в сигурна БГ искат 50% от пенсиите в фалиралата Гърция Останалите 50% ще ви ги харижеме. Не ви ли е поне малко срам. Помощи от Европейския нов спасителен фонд ще се дават на всички закъсали страни от Съюза.Но ние сме ДОБРЕ, значи пак среден пръст.ДОКОГА в тази държава ще има *** /ИЛИ ПРОДАЖНИ/ политици, икономисти на "световно" ниво. Не крадете и от "таваните" на пенсиите на хората.Това са собствени, ВНЕСЕНИ пари, които трябва да се върнат.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hihihi vzimaite i ot balgarite shtom tarpiat znachi ima kakvo da dadat na kalpavite garci.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОВИТЕ МРЗ В ГЪРЦИЯ ЗА НЕКВАЛИФИЦИРАН РАБОТНИК- ВАЖАТ ДО 2015 ГОДИНА!А ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ВЪСТАНОВЯТ НА ПРЕДИШНИТЕ НИВА!КЕНЕФИСТАНСКАТА ИЛИ КУРВИСТАНСКАТА БГ-ПРЕСА ЗАЩО ЛИ НЕ ИНФОРМИРА СТАДОТО ОВЦЕ ЧЕ МРЗ В ГЪРЦИЯ ЗАВИСИ ОТ СЕМЕЙНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И СТАЖА, КОЙТО СЕ БРОЯТ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА ВНОСКИТЕ В ТРУДОВАТА КНИЖКА НА РАБОТНИКА В НОИ?586,08 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ634,91 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ692,63 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ750,35 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ644,70 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ693,52 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ751,24 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ808,96 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците заслужават тия пари, те направиха лишения заради това. Пенсиите от 1500 евро се орязват на 1476 евро! И 14-те пенсии през годината....Светът е с гърците,съчувства и помага на огнетения гръцки народ......И така до лятото.........когато гърците ще излязат във ваканция и ще идат на море.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаме гръцките МРЗ-та (не става въпрос за ем *** три)! :)
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Европейската централна банка ще направи подарък от 12 млрд. евро"Няма да са за нас!Ние имаме право само да даваме и спасяваме изпаднали в "беда" мързеливци!
16
5
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Слушах едно интервю по БНР с гръцки икономист /вчера преди обяд/. Беше на голяма висота относно разсъжденията и доводите. Към края бе подчертано, е гърците няма да си седят по диваните и нямада гледат турски или каквито и да е сериали.... Държа да подчертая, че човекът не ни свърза нас по никакъв начин с мнението си /ако ние така го изтълкуваме - това си е наш проблем/. Нас впрочем май ни мързи и проблемите си да осъзнаем....
15
1
 
15
 
! Отговори
грънчар преди 12 години
Произвеждам гипсови чинии за чупене в таверна с изображения на хубавата Елена,Агамемнон,Ахил и мотиви от Троянската война. Конкурентна цена в сравнение с порцелана.Цена по споразумение.
14
0
 
4
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Ех тези византийци !dedenze.blog.bg/politika/2012/02/16/orevahme-gyrciia-a-zashto.902987
13
7
 
2
 
! Отговори
alf преди 12 години
Ako Germania iska da kupi Garcia,zashto ne si go napravi sama?Moje vinagi da obiavi voina na vseki ot Iran i drugite !Otkrai vreme nemcite sa zavoevateli
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пападимос е от кликата на спекулантите, ако не знаеш! Другарят Папандреу може само да му връзва обувките. Пападимос ще закопа окончателно гърците и ще си отиде в хамериката, където винаги е живял. Па нека го бесят, ако го стигнат.
11
3
 
23
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Разбират ли какво става? Рано или късно(най-вероятно веднага след идващите избори) Гърция ще спре да плаща. Като за всичко ще бъде обвинен Пападимос! И готово! Какво ще обявяват и как ще се оправдават евро ръководителите за загубените милиарди? Толкова оглупели ли са европейските данъкоплатци? Будно гражданско общество? Глупости! Оставят се да ги стрижат като овце и да плащат за чуждата, на спекулантите АЛЧНОСТ!!!
10
3
 
30
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Това споразумение гръцкия народ НЕ ГО ИСКА! Искат го КРЕДИТОРИТЕ на Гърция и, незнайно защо, сегашното гръцко правителство. Незнайно, защото има вероятност Пападимос да бъде търсен за бесене след време... Аз недоумявам за наглостта на европейските началници, които инвестират и рискуват средства на европейските данъкоплатци в тази "кауза пердута"... И къде са водещите европейски журналисти и общественици, за да ЗАЩИТЯТ европейския данъкоплатец?
9
1
 
17
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
То е ясно на всички ЗДРАВОМИСЛЕЩИ, че гръцката идилия вече е свършена. Това означава и край на манталитета "аз искам и не ме интересува, че няма..." И предлагам да се ограничи плюенето по Гърция - в скоро време те ще предизвикват САМО СЪЧУВСТВИЕ. Негативната енергия от плюенето по гърците да се насочи съзидателно и да се помисли КАК ДА СТАВАМЕ ВСЕ ПО-ДОБРЕ!С малко, но ПО-ДОБРЕ ОТ ВЧЕРА!!
8
11
 
7
 
! Отговори
Гърбав тип преди 12 години
Иво, ти *** ли си или много ***? Или просто си залюхана кокона? Не виждаш ли, че те и сега имат да връщат заеми и им ги ОПРОСТЯВАТ, че и още пари им дават, не е като да са им казали, дайте ни сега половина Гърция за тези пари дето ги дължите. А ти за какво се радваш? Че някой очаква просперираща държава с 130 евро МРЗ? Ми радвай се още.
7
11
 
16
 
! Отговори
ivo преди 12 години
Хора,че в БГ не е цъфнало го знаем,и въпреки всичко радвайте се че не сме на мястото на Гърция.Давате ли си сметка,че това не са ПОДАРЪЦИ в истинският смисъл,а огромни ЗАЕМИ които трябва да се връщат,а тогава са големи мъки
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние колко ще платим?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЧЕ ИМА МРЗ КОЯТО ЗАВИСИ ОТ СТАЖА ЗАЩО НЕ ГО СЪОБЩАВАТ ОТ КЕНЕФИСТАНСКАТА БГ-ПРЕСА?
4
6
 
3
 
! Отговори
do 2 komentar преди 12 години
ПРАВ СИ!НОВИТЕ МРЗ В ГЪРЦИЯ КОЙТОВАЖАТ ДО 2015 ГОДИНА!586,08 Х 14 НЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ634,91 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ692,63 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ750,35 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ644,70 Х 14 СЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ693,52 Х 14 СЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ751,24 Х 14 СЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ808,96 Х 14 СЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-лошото е че никой не може да гарантира на 100% стабилноста с ЕС