Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
54
 
! Отговори
Нина до 12 преди 12 години
Повечето македонци знааят, че реално са българи. Това че България е неадекватна да защити историческите си земи е по-скоро български проблем.
18
3
 
37
 
! Отговори
Крис преди 12 години
А, така Запада продължава а руши балканите , пак ще застанат на страната на ***
17
2
 
45
 
! Отговори
Dido преди 12 години
Докато се чудят каква история да измислят за да се разграничат от българските си корени, гадните титовски *** ще си го получат изотзад от албанците. А сега да видят колко е гот някой да си измисля история и да има претенции на база на измислици!!!!
16
6
 
27
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
крайно време е политиците в Сърбия да спрат с дупенето към ЕС ако искат да имат държава , наглостта на сепаратистите е голяма и това си е живо обявяване на война с покрепата на американците , време е сръбските спец части да поразредат малко тия терористи
15
0
 
24
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Дойдохме си най-сетне на думата. Едните се правеха на нищо лошо непланиращи, а другите на нищо неподозиращи. Както се казва в Писанието, "Който сее вятър, ще пожъне буря". Дано нашите управници да се окажат на нужното ниво и да се държат с нужното достойнство. Хубав ден за всички!
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маке при вас *** са повече и по-нагли.
13
0
 
55
 
! Отговори
Калоян преди 12 години
Когато преди десетина години, че и май повече бяха, Краси Кракачанов каза на Македонския президент, че пред тях има 2 възможности или да си спомнат, че са Българи и да се присъединят към България или искат не искат Албанците ще си ги покарат. Тогава никои не го послуша, сега да ви е честито! :D :D :D
12
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хашим Тачи нали беше тоя с търговията на органи... Нашите македонски братя дано час по-скоро да поумнеят и да се сетят, че са Българи, че си е...ло майката. Тая косовска пасмина си служи с догановски похвати.. :((Язък, тъкмо им се бях зарадвал на албанците за онова знаме на спортната среща...
11
24
 
22
 
! Отговори
македонец преди 12 години
"сега братя македонци, ще видите, кон боб яде ли и колко голям "проблем" са ви "гадните" българи."- - - Брате българе, смей ми се мене сега, ама след 10 години, по зле ще са от нас, заради *** които си ги храните.
10
5
 
28
 
! Отговори
floko преди 12 години
K** за Косовските ***, Два пъти по-голям за Макетата.Да са оправят диваците...
9
3
 
12
 
! Отговори
Chronos преди 12 години
Тоя хапльо и сам не си вярва! Така е като Господ иска да убия някого първо му взема акаъла.Само това чакат Турция, Сърбия и Русия. В Алианса биха влезли и България и Гърция заради обяснимия интерес.
8
0
 
61
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Защо да е лошо? Българските политици имаха повече от 20 години, за да се подготвят за подялбата на Македония..т.е. България да получи това, което й се полага, но те отново ще са "изненадани".
7
21
 
13
 
! Отговори
...? преди 12 години
В Бг ,това не ни ---засяга!
6
9
 
66
 
! Отговори
хм преди 12 години
Шиптърите май скоро ще ги премаже валяк.Никой нема да им цепи басма следващият път.. Чичо сам си има други кахъри.. ялова европа е затънала до уши в ***.Сърбите с помощта на Русия този път ще ги изринат като купчина *** за 1 нощ.
5
9
 
46
 
! Отговори
eexxx преди 12 години
как не ги изтрепаха сърбите тия чатраци от рано :) а и то никога не е късно сърбите да ги натискат от едната страна а македонците от другата
4
8
 
83
 
! Отговори
българин преди 12 години
Най-долната пасмина на Европа са косовските албанци.
3
2
 
93
 
! Отговори
gft преди 12 години
сега братя македонци, ще видите, кон боб яде ли и колко голям "проблем" са ви "гадните" българи.
2
4
 
61
 
! Отговори
ся преди 12 години
Ей сега мамини макета си го получихте.
1
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо