Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
0
 
4
 
! Отговори
до националист преди 12 години
*** в македония,и виж дали е така
418
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това са хора,и МЪЖЕ,не мишоци като нас и нашите политикани...и да не са прави,си държат на своето,а ние хем знаем ка са нещата ,хем се свиваме,някой да не ни се скара...
417
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз ви приканвам да спрете с коментарите, защото такива статии са само сондаж на мнение и колкото по-малко изразявате ИСТИНСКОТО си мнение, толкова по -добре за България.
416
6
 
9
 
! Отговори
Змей Горянин преди 12 години
До МакедонецАбе вие не бяхте ли открили кирилицата(македонските братя Кирил и Методий)?Или май беше водата(не топлата ами водата като понятие)?Ами вземи и си открий книгите на македонски в някоя библиотека(но тези издавани в послвдните години не се броят)Сега напиши заглавията на 10 книги от откривателската си дейност.Ако не успееш не тъгувай- никой не може да го направи.Айде сега отиди да учиш татарски щото косоварите ще го въведат за основен език в Скопие.
415
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до gimi-albana Какъв албанец си ти бе македонски АГЮПТИН?Ха ха ха
414
5
 
8
 
! Отговори
gimi-albana преди 12 години
sega samo 4akame Hillari kliton da ni kaje deistvate i nemame terpenie da go zapo4vame tova koeto sprehme v 2001 i skopje 2014 6e zaver6va s o6te edin pametnik na BIL KLINTON na albanskite zemi
413
5
 
6
 
! Отговори
gimi-albana преди 12 години
daaaa znae si 4e 6e stane tova mn se radvam az sem albana ot makedonia vie ne se panikosvaite mn 6toto za edna sedmica 6e e gotovo
412
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AI , SIKTIR...Toa bil takav onia onakav vsichkite ste zigani
411
7
 
26
 
! Отговори
MAKEDON преди 12 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ПРОСТИ ХОРА. ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ . МНОГО ПСУВАТ И НИЩО ОБАЧЕ НЕ ВЪРШАТ. КАКВОТО И ДА ПРАВИЯТ ПРОСТИТЕ ХОРА СА СИ ПРОСТИ. ДА СИ ЖИВЕЯТ ЖИВОТА КАКТО МОГАТ. ДАНО СКОРО НЕ ЧУВАМЕ ВЕЧЕ ЗА ТЯХ ЧЕ МИ ОМРЪЗНАХА.
410
7
 
32
 
! Отговори
националист преди 12 години
Обикновенните македонци са готини хора и много точни българи .*** са техните управници и медиите,които са внедрени и изпълняват чужди поръчки.Моля,пеперливите псувни отправяйте към управляващите в македонски окръг.
409
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука има некои оптимисти дето си мислят ,че може нещо да разделят по равно с албанците по христянски !Само че не познават адета на албанците , не само че не делят,ами ако има взимат и повече от цялото!
408
0
 
6
 
! Отговори
до 461 преди 12 години
Пише се иЗточен....ИЗТОК....ох.....не не ми се псува тази вечер.....
407
4
 
28
 
! Отговори
источен македонец преди 12 години
ние не сме татари ние сме българи
406
2
 
19
 
! Отговори
ruseborn преди 12 години
Дамянчо, на чия държава и трябват тези братоубийствени макита? Дано попаднете при албанци и сърби, както си заслужавате. Освен Пиринските македонски българи, никой не ще си мръдне пръстта за вас. Честно казано, скоро сте шиптари, което е само логично за хора без нация.Марин, Русе
405
11
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Толко много мраза тая продажна *** македонците че съм за потпомагането на косоварите при една тяхна воина с това курвенско племе наричащо себе си македонци.
404
3
 
19
 
! Отговори
до 456 и 457 преди 12 години
Алооо стига с тези татари,че сте смешни .....ха ха можеш и да смяташ....
403
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za6to zapadnite TV kat davat ne6to za makedonia kazvat 4e sa bili pod BGrobstvo a tuka ni6to takova ne se spomenava? ili ima ne6to pak deto na6te istorici kriat
402
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Стига сме се правили на ***.Щом македонците не ни харесват" да вървят на майната си "Щом не се чувстват българи ,щом са потомци на Ал. Велики -нека си "бъдат" такива. Писна ми да се гаврят с нас ,а ние да им се "мазним"
401
1
 
16
 
! Отговори
до 451 преди 12 години
Ангеле,забрави власите и там ги има много....жал ми е за "македонците" и те не знаят КОИ СА?
400
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според коментарите относно проблема на БЮРМ българите изтрезняват от романтичния си сън за "бракята македонци",които пък нямат никакво право да узурпират името на областа Македония и нейните производни и това/изтрезняването/е добро,нека етничките знаят,че този път са сами