Политическа неяснота след вота в Гърция

Двете големи партии, подкрепящи спасителния план, не печелят мнозинство
Обновена: 7 май 2012 09:35 | 7 май 2012 09:17, Елка Василева
50
Политическа неяснота след вота в Гърция
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Двете големи гръцки партии, подкрепящи спасителния план, не успяват да спечелят парламентарно мнозинство, за да съставят коалиция след проведените вчера избори.

На „Нова демокрация“ и ПАСОК не им достигат два мандата за мнозинство в парламента, така че за съставяне на управляваща коалиция ще е нужен още един партньор. Това сочат данните след преброяване на над 98% от бюлетините.

„Нова демокрация“ получава 18,9% от гласовете и печели 108 мандата, включително допълнителните 50 места, полагащи се по закон на печелещата изборите партия.  ПАСОК печели 13,2 % и получава 41 места в парламента. Така двете партии имат общо 149 депутатски мандата – с два по-малко, отколкото са нужни да мнозинство в 300-местния парламент.

Лидерите на консерваторите Андонис Самарас и на социалистите Евангелос Венизелос, чиито партии загубиха значителна част от подкрепата на избирателите си в полза на малки партии, обявиха, че ще се опитат да съставят коалиционно правителство.

Втората група в новия парламент ще бъде тази на ляворадикалната коалиция „Сириза”, за която гласуваха 16,2% от избирателите. Неонацистката „Златна зора” ще влезе във властта за първи път от 40 години, тъй като движението получава от 6 до 8% от бюлетините.

Парламентарните избори в Гърция внесоха сериозни промени в политическия спектър на изстрадалата от криза и икономии страна.

Както се очакваше, гръцките избиратели наказаха традиционно влиятелните партии, които подкрепиха мерките за орязване на социалната сфера, наложени от споразумението с ЕС и МВФ за избягване на фалита.

С този изход от парламентарните избори гърците изпратиха ясен сигнал до партньорите на страната си в еврозоната, коментират днес европейската преса. Според британския „Гардиън” вотът им е протестен и е насочен срещу наложените с участието на Евросъюза строги икономии, които удариха жизнения стандарт в страната.

В условията на тежка криза много гърци подкрепиха леви и десни групи, които явно се противопоставиха на политиката за намаляване на бюджетния дефицит.

Възможностите за формиране на коалиционно правителство не са големи, но са по-реални в лявата част на политическия спектър.

Днес президентът Каролос Папуляс ще връчи мандат за правителство на лидера на „Нова демокрация” Андонис Самарас. Той ще има три дни, за да оформи кабинет. Ако не успее да стори това, държавният глава ще връчи мандат на лидера на „Сириза” Алексис Ципрас. Следващите са социалистите от ПАСОК.

Еврото поевтиня днес на азиатските пазари след изборните поражения на управляващите партии на изборите вчера във Франция и Гърция, тъй като инвеститорите се опасяват, че политиката на финансови ограничения в Европа ще бъде поставена под въпрос.

Международният валутен фонд (МВФ) заплашва да "замрази" траншовете за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии, заяви представител на фонда.

Резултатът от парламентарните избори в Гърция може би ще остави страната извън еврозоната през следващата година, смята икономистът Нуриел Рубини, цитиран от гръцкия в. "Етнос".

Гърция е в политически хаос в момент, когато кризата се превръща в отчаяние. Страната прилича на изоставен влак, който върви към фалит и излизане от еврозоната, допълва нобелистът по икономика.

Според него оставането на Гърция в еврозоната сега е изложено на опасност със сериозни рискове да зарази и останалата периферия от валутния съюз. Политическата несигурност в еврозоната сега нараства рязко, посочва Нуриел Рубини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Tracian News преди 11 години
Какво става аркадаши?Защо спряхте да плюете гърците?Слюнката ли ви присъхна?Му-ха-хаа-хааа!Когато говорят фактите и Тангра мълчи!
41
3
 
4
 
! Отговори
КАМАТА преди 11 години
ГУСТО МАЙНА ! ИМАМ ТЕЧЕН ВАЗЕЛИН, ЗА ВСИЧКИFYROM И ТУРАК *** !
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА ГЪРЦИТЕ ,ВЧЕРА НА ИЗБОРИТЕ ТЕ ЗАБИХА ПОСЛЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ЕС И ЕВРОТО ,ЛЪЖАТА НА ЮДЕО-МАСОНЧЕТАТА РАДЕТЕЛИ НА ГЛОБАЛИЗМА ВЕЧЕ НЕ МИНАВА ,85% ОТ ХОРАТА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ НЕ ЖЕЛАЯТ ПОВЕЧЕ ТОВА НЕДОНОСЧЕ -ЕС И МАЗНИТЕ БЮРОКРАТИ В БРЮКСЕЛ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО И НА ВСЯКА ИМПЕРИЯ И ИДВА КРАЯ ,И ВСЯКА ЛЪЖА РАНО ИЛИ КЪСНО ЛЪСВА
39
3
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Да очакваме ли Михалолиакос от национал-социалистическата Златна зора да прати доведения си син евродепутат, да направи жена си главен редактор на партийния вестник, а после да се залюби с някоя млада активистка?
38
3
 
0
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Тракийчето, *** манталитет до край ни е познат. Дай нещо за българите.
37
1
 
0
 
! Отговори
do 32 преди 11 години
Navremeto i vafli nevahte da se iznasyat , mnogo ste zle.
36
8
 
6
 
! Отговори
КОСТАС ПАНТЕЛЕИМОН преди 11 години
ЕЛЛАДА ИМА 6 СТЪПКИ ЗА ДА СЕ СПАСИ..1.ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО,СЕНГЕН,ЕС, И ЕВРОЗОНА=4 В 1 5..ТРАЕН САЮЗ ГЕО-ПОЛИТИКИОС САЮЗНИЦИ РОССИА КИТАИ ИРАН ИНДИА,БРАЗИЛИА6.СТАВАМЕ ЦАСТ ОТ РОССКАТА ФЕДЕРАЗИА И ПОЧВАМЕ ВОИНА С ВУЛГАРИТЕ И ТУРКИТЕ ЗА ВИЗАНТИИСКА РЕКОНКИСТА НА ГРЪЦКИТЕ ЗЕМИ--ТРАКИА МИЗИА И АНАТОЛИА..
35
2
 
1
 
! Отговори
сестрата на Уорлик преди 11 години
не е к. пък може и да е ? както и да е като отвориш английска или американска преса взе за гърците пишат нищо че били леви , колко били бедни, онеправдани , колко много фета имало в САЩ , тъй тъй рекал бай *** и си направил добре сметката кого баламосват .
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето до това доведе социалния разврат, другарки и другари!БОЛИ, МНОГО БОЛИ, когато трябва да слезеш от мерцедеса пак в/у магарето!30 години изборите в Гърция се печелят със СОЦИАЛ-ПОПУЛИЗЪМ, пари назаем, стандарт назаем, живот назаем!Кредиторите да пият студена вода, а гърците да си вкарват драхмата с десет нули и да си гласуват за чалга-партиите.Щото случаят с Гърция има много сходства с германския след ПСВ - целия този ляв и десен популизъм!Хубавото е че Гърция не е Германия :)
33
2
 
4
 
! Отговори
Tracian News преди 11 години
"Българката Снежана Илиева, една от 11-те *** със СПИН, заловени в Гърция, забременяла на 12 години от баща си или брат си. Драмата на живота й разкрива гръцкият вестник "Тема", цитиран от 24 часа. Фактите обаче още не са потвърдени от българските власти. Снежана е живяла до 12-ата си година в Казанлък. От малка са я наричали Казанлъшка роза, защото пръстите й никога не кървели, когато заедно със семейството си беряла рози за гръцки бизнесмен, занимаващ се с етерични масла. Точно когато навършила 12 лекар съобщил на майка й, че дъщеря й е бременна в 4-ия месец. Според признания на момичето, наченала или от баща си, или от брат си. 4-*** мъже вързали краката й за кон и я изоставили гола в местност на 60 км от Казанлък. На корема с нож написали: "Срам". ..."
32
5
 
2
 
! Отговори
maiorski преди 11 години
Рано или късно всички страни на Балканите ще имат еднакъв стандарт, или Гърция ще въри назад докато ни стигне ...или ние напред, Гърците правят тройна колаиция, Сърбите правят тройна коалиция (а ние тая баница сме я яли...и резултата го знаем ...нека и те минат по пътя си) Румунците си свалиха правителството с вот недоверие миналата седмица ......нека си гледаме наща кочинка ..и да се оправаме полека лека ....
31
0
 
6
 
! Отговори
Tracian News преди 11 години
Топ Новини "Бг *** със СПИН родила на 12 г. от баща си или брат си""Ученичка измъчва приятелка с пръчка в ануса""Шофьор от градския транспорт си показва пениса от автобуса""Съпруга на арестуван митничар: Без лев съм, прося!""Българка от Ню Йорк ще съди Азис заради побой"more Tracian news : - plovdivmedia/52889.html
30
5
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Като не му е мястото тук, защо го вкарвате в постингие си. И не са за гъркини - четете и слушайте внимателно. Рускини са и има интервюта с една, която е заразила предполагаемо ок. 700 души. Съчувствам на хората и стискам палци за дълъг живот ..Като плюете Гърция го правете с факи, а не с емоции и неподходящи обиди
29
4
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Не е точно така. Повечето са гъркини. Снощи съобщиха по един от гръцките канали за арестувани още 6 серопозитвни гъркини. Не се поддавайте на расистка дезинформация. Но не тук е мястото да се комантира това.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тежката икономическа криза увеличи рекордно безработицата в Гърция и принуди гъркините да проституират. Така СПИН епидемията ще стане неизбежна подобно на някои африкански държави, където повече от 60% от населението вече са болни от СПИН.
27
7
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Вълната от СПИН не е от гръцки ***, а от рускини- засекли са мин. 18 , ХИВ-позитивни, като самите момичеа не са подозирали, че са ХИВ- позитивни, чувсвали са се доре, а мъжете не са ползвали кондоми. А повечето им клиенти са семейни..Това е голямо нещастие- семейният ти партньор да те зарази със СПИН и предлагам да не спекулираме.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aбе тази теория за по голям пазарен дял при ниско евро не всякога върви,немските стоки като са по скъпи от нашите защо се продават по добре ,пък и основните разходи са за горива,като стане долара по скъп ,ще купуваме с повече евра,никой досега не е прокопсал че е обезценил валутата си,само в учебниците има такива теории
25
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател до 31 преди 11 години
За пръв път чувам,че е добре когато ти се обезценява паричната единица.
24
6
 
4
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Еврото поевтинява!Че това трагедия ли е бе ,будали?Нали така европейските стоки стават по конкурентни и ще се увеличи износа и ще намалее вноса?
23
5
 
4
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Ей т`ва трябва да стори и Пожарникаря и чак тогава да се сравнява с Тошингтън. Печелиш 20% процента на изборите, но понеже си с най много получаваш бонус 50 места. Ако и всички останали да са против теб. Не ти трябва да люспиш *** и националисти. Чиста работа, законна. Айде герберастите к`во чакате, времето тече!