Притеснение от национализъм след изборите на Балканите

Гръцките реформи са под въпрос, смята Ивайло Калфин
Обновена: 7 май 2012 17:13 | 7 май 2012 17:12, Елка Василева
110
Притеснение от национализъм след изборите на Балканите
Поддръжници на крайнодясната партия „Златна зора“ празнуват след изборния ден в Солун. Снимка: Reuters

Резултатите от изборите в Гърция и Сърбия показват засилване на национализма и пробив на крайните и антисистемни партии, заяви евродепутатът Ивайло Калфин по повод гласуването в двете балкански държави в неделя.

"Това явление не е ново в Европа. Само че аз се притеснявам от балканския национализъм. В историята той винаги е водил до войни, конфликти и разруха", добави той.

Като член на Европейския парламент Калфин беше част от алтернативната "тройка" за Гърция, която излезе с предложения за мерки за растеж и заетост в добавка към налаганите от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка програми за свиване на бюджетните разходи, за икономии и намаляване на заплатите.

"Гърция влиза в тежка политическа фаза. Както можеше да се очаква, парламентарните избори не решиха нито един проблем, по-скоро поставиха нови. Двете "големи" партии -"Нова демокрация" и ПАСОК все още не знаят дали дори обединени, ще успеят да си осигурят мнозинство", смята евродепутатът.

Според Калфин сформирането на правителство, което да продължи усилията за бюджетна консолидация, ще е трудно, а дори и да се състави, то ще има крехко мнозинство и яростна опозиция.

"Това ще направи изключително несигурни неизбежните тежки реформи. Същевременно съвсем реален е шансът южната ни съседка да се поеме от политици, които са склонни да отхвърлят сътрудничеството с ЕС по мерките за излизане от кризата, съответно и да рискуват с възстановяване на националната валута. Това не са добри новини за кредиторите на Гърция", заяви евродепутатът.

Калфин припомни, че водачът на втората политическа сила "Сириза" Алексис Ципра, който вече предложи на всички леви сили да се обединят зад него за създаване на правителство, отхвърля мерките за реформи, наложени на Гърция от европейската "тройка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
do zlatnata zora преди 11 години
Na kakva zora ste mi stane6 tozi pat i gospod nema da ti pomogne ne zabraviai 4e baia versiini dalzite.
89
0
 
2
 
! Отговори
ДО 102 преди 11 години
Таг:етническо прочистване lubamanolova.infoponent/tag/%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 Иван Костов, в турско-синьо, за да бъде вечно в политиката Земята на Ботев и Левски отново е робска земя.Навеждането продължава...Един път уруспу,винаги уруспу...
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНАНе модерна държава, а разруха ще види българинът, ако се събуди и погледне своето Отечество.Ще види, че Светата Православна църква е заменена с турски сериали, в които АЛЛАХ се превежда като ГОСПОД!Ще види, че България не е Република, а акционерно американо-израелско дружество с изпълнителен директор безименният български новобогаташ.Ще види, че София не е столица, а коптор за диви селяни, *** чужденци и терористи!Ще види, че градовете и селата не са на българите, а на *** банди, турските терористи и местните робовладелци!Ще види, че семейството ни не е българско, а на Европата мъжът е прислужница и майка, а съпругата лоша господарка!Ще види, че икономиката на България е на анадолски контрабандисти и на премиерските корумпирани спекуланти.Ще види, че нашата България е страна на Моловете, ИНТЕРНЕТА и на дрогата!Ще види, че болниците са на погребалните агенции и на фирмите за трансплантации на органи!Ще види, че училищата са за укротители на изоставени деца и подивели пубери!Ще види, че армията, полицията и специалните ни служби не служат на България, а на корумпирани чиновници, престъпни босове и чуждите разузнавания!Ще види, че българската телевизия не е българска, а на ислямските националисти!Ще види, че университетите ни се водят от антибългарски *** и неграмотни юпита!Ще види, че пътищата са на проститутките и мъртъвците, а улиците на казината, секс-магазините и на ***!Ще види, че България не е ГЕРБ на българската благоденстваща нация, а нещо друго, непознато и измъчено, без род и име!Ако се пробуди българинът и погледне своето отечество ще види, че то не е на българите, а на неговите предатели и врагове!А види ли това, веднага ще дочуе две думи, повтарящи се до повръщане в България. Две заклинания, които всички медии излъчват като спасение от убийствата, катастрофите, гнусните новини, негативните послания и порнографията:Аз дадох, Аз реших, и така докато българинът оглупее.Отново чакаме нещо да пуснат, да разрешат, да позволят или забранятДано не оглупее и не заспи БЪЛГАРИНЪТ в oнзи робски сън отпреди 132 години и да приеме своето окаяно Отечество, за мечтаната от Левски цветуща Република.Петър Мотков
87
3
 
1
 
! Отговори
ЗЛАТНА ЗОРА ДО 101 преди 11 години
ЗЛАТНА ЗОРА - ДО 101 Анонимен:АРКАДАШ,НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ!ИМАМЕ ТЕЧЕН ВАЗЕЛИН, ЗА ТЕБ И ВСИЧКИ ВАШИFYROM И ТУРАК *** !
86
1
 
1
 
! Отговори
Четете хора! преди 11 години
'' Турският премиер e за по-голяма АлбанияРеджеп Тайип Ердоган Снимка БГНЕСАлбанците имат право на самоопределение и формиране на по-голяма държава. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пред косовското издание Бота Сот, цитиран от сръбския в. Телеграф. В тази насока министър-председателят обеща помощ на албанската общност, включително и военна, ако е необходимо.Армията за освобождение на Косово" не беше бунтовническо-терористка армия, а поддържаше желанието на албанците да защитават своята страна, посочва още Ердоган пред медията. Според него Македония може да се разпадне като държава, ако не уважава правата на албанците.Преди по-малко от месец, когато в югозападната ни съседка отново нарасна напрежението заради убийството на петима македонци, неизвестната дотогава албанска организация заяви, че в Македония всекидневно се нарушават правата на албанците и постави ултиматум на Скопие да изтегли армията и полицията от окупираните албански земи.
85
0
 
2
 
! Отговори
до български ЛЪВ преди 11 години
Германия е най-толерираната страна в световната история!! два пъти им се опрощават на пълно външните дългове. Вливат им се милиарди от плана Маршал. Никой не си иска репарациите от първата и втората световна воина!! В момента водещите "немски" предприятия са на американски акционери..И пак икономиката им е в расте на гърба на другите европейци, който са в криза! Къде го виждаш това бъдеще не знам ама мисли малко повече като гледаш новини...
84
1
 
2
 
! Отговори
до български ЛЪВ преди 11 години
България не е водеща и няма да бъде..Разбери го че сме на това дередже защото само гледаме да се закачим за някой и гласуваме като овце да ни управляват полу-***! Правилната позиция е да гледаме се оправим сами, да се отървем от нерезите в парламента, да имаме смислена гражданска позиция и да изискваме това, което ни се полага, както го правят гърците. От тъпите хуни нищо хубаво не е излизало и няма да излезе! Пътя за развитие на Балканите е обединението ни...от това се страхуват всички!
83
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
jivea na ostrov krit xania. i triabva da vi kaja 4e garsite vinagi si tarsiat pravata. a niakoi v balgARIA AKO NADIGNE GLAS KAZVAT POPOLIS. ZA6TOTO NA6TE UPRAVNISI SE STRAXUVAT DA NE SE SABUDIM. AMI SABUDETESE VZEMETE PRIMER OT GARSITE.STIGA SA NI UPRAVLIAVALI MASONI. STIGA SME JIVELI V N=TAIA MATRISA.TUK E PANO S MISULMANI .OAEMIRSTVA IM PLA6TAT DA DOIDAT .IZMISLILI SA GO 5O G. NAPRED.ZATOVA VAZNINA NASIONALIZMA,DOLU MASONITE
82
2
 
5
 
! Отговори
български ЛЪВ преди 11 години
Балканците трябва да проумеят, че България е водеща на Полуострова! Не случайно доминираме в Балканската срещу Турция и сме съюзници на Германия. Това е правилната позиция. Само Германия можеше да осъществи един проект за Евразия и Небивал световен разцвет. Германия загуби и двете войни, но и днес тя е водеща икономическа сила. Нескончаемата битка между Континенталния Дракон /Германия,Китай,Индия,Франция,Русия и прочие малки/ и Анакондата/САЩ и островните държави/ ще свърши с победа на Първите!
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пичове, колкото и да не обичам маляките, все пак трябва да сме съюзници, защото много *** се навъди, мама им гаджалска!
80
3
 
3
 
! Отговори
КАМАТА преди 11 години
САПОРТЪК, ГУСТО МАЙНА ! ИМАМ ТЕЧЕН ВАЗЕЛИН, ЗА ТЕБ И ВСИЧКИFYROM И ТУРАК *** !
79
3
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 11 години
Не можем да разберем че на никой не му изнася да има стабилност на балканите...па не дай си боже да се създаде балканска федерация и да възникне държава, която спокойно може да контрира хуните, жабарите и други западни "велики сили", създали се въз основа на детски труд, робство, експлоатация на колоните и т.н... Балканите са люлката на културата и можем да бъдем пак ако спрем да мислим по този деструктивен начин..Съжалявам но смятам гърците за по близки от немците и ги подкрепям!
78
5
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 11 години
През втората балканска България обявява първа война на Гърция...Както и да е писах това защото се начетох на глупости за малЯки, мързеливци,лъжци и на края това за териториалните претенции ми дойде в повече!! Дразни ме че не можем да надскочим себе си и да имаме малко съпричастност към съседите, който в крайна сметка са дали работа на толкова много нашенци през последните 20 г.... Дразни ме лекомислието на хората, които щом някои почне да плуе всички го последват!!
77
0
 
0
 
! Отговори
do qstreb преди 11 години
ама по тия ширини не му викаме комшия а сасед ? правиш ли разлика между съсед и комшия ?!!!!
76
1
 
8
 
! Отговори
До 86 преди 11 години
Вярно ние ги нападаме през Втората Световна. Но кой ни напада при Междусъюническата война - Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя срещу България. Тогава гръцки и сръбски войски нахлуват в Македония, която тогава е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ. Тука на Балканите всички сме се омешали яко. Не се заяждам, но просто не е истина, че само ние сме лошите. И ака се изключи окупирането на гръцки територии през Втората световна, май не сме били агресори в Гърция.
75
3
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
да броим ние? втора балканска воина нападаме Гърция (дали не по немска линия?), първа световна само ние сме с германците, втора световна сме окупатори в Гърция заедно с германците и нашите войски правят свинщини...е ок Петричкия инцидент е еднакво важен...
74
0
 
5
 
! Отговори
Сапортък преди 11 години
Сапортък- гуруто по потник==================================Какво ми трябваше аз мингянина, да насаждам омраза между двата братски православни народа, българския и гръцкия.Студена пот ме облива, само при мисълта че ще ме дефлорират за наказание в дирника (трак.гьота) с тези факли . Хак да ми бъде за в бъдеще.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възхода на крайните леви и десни, накара традиционните политически колоси В Гърция да мечтаят да се гушнат и коалират.Достатъчно са си подавали топката и са заблуждавали хората, че са врагове.И тук ако се въздигнат ,,антисистемни", както ги определя Калфин - партии, нашите гербове, сини и червени ще се заобичат без свян.Шото сега май се покриват и се дърлят уж че...
72
1
 
0
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Хайде пак със селския инцидент... прочети коментар 72 и отговори а не бегай по тъча...кат ще спориш давай аргументи!!!
71
1
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 11 години
През 1925 год. - така нареченият Петречки инцидент. Гръцки войски нахлуват в България. Тогава ние сме демитализарани, нямаме наборна армия вследствие на Ньойския договор. Опитват се да превземат Петрич, но са спряни от четите на ВМРО и граничните войски. Конфликта е прекратен от Обществото на Народите - ОН.