Отрезвяването в Скопие ще дойде от албанците, с плач!

В Македония от десетилетия се учи, че България е враг, припомни Георгиевски
10 май 2012 15:30, Елка Василева
112
Отрезвяването в Скопие ще дойде от албанците, с плач!
Паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие. Снимка: Reuters

Македония трябва да постигне компромис с Гърция за името и да влезе в Европейския съюз и НАТО. В имена като Северна Македония или Горна Македония няма нищо драматично. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски по време на лекцията си пред препълнената аула на Софийския университет.

Георгиевски бе категоричен, че ако Скопие не влезе скоро в ЕС или НАТО, Охридският договор, който регламентира съжителството на етническите общности в младата република, ще престане да действа до 5 години и албанските партии в Македония ще поискат нова формула.

Македония вече няма време за чакане, определи македонският политик. Иначе оставаме заедно със страни като Босна и Херцеговина и Косово – страни, които не са стабилни.

Георгиевски засегна и темата за периодичните скопски провокации към България и окачестви политиката на София като правилна. България също като Гърция можеше още преди 20 години да предяви претенции към Македония и абсолютно оценявам, че нито за секунда не тръгна по този път, заяви Георгиевски.

Още по темата

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг. Бившият премиер обаче смята, че това са исторически най-близките народи.

В същото време позицията на Гърция спрямо Скопие е ирационална. Македонският политически връх обаче реагира също нерационално, коментира Георгиевски.

Саркастичен беше неговият коментар за политиката на т.нар. антиквизация на Македония. Ставаме историческа карикатура с измислянето на някакви антични корени на днешния народ около Вардар, категоричен бе бившият премиер.

Той коментира парадокса, че идеята за някакви наследници на Александър Македонски и Филип е на практика идея на идеолога на гръцката завоевателна политика в Македония, печално известния Каравангелис.

Любчо Георгиевски определи демографската ситуация в републиката като много тежка – с масова емиграция. Имаме нови герои като Александър, Филип и Аристотел, но напускаме страната, посочи македонският политик. 

Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
edinstvennoto neshto e che nikoi ne jelae da varne makedonia na balgaria tva za tazi dadena balgarska provincia ot rysia na sarbia sled voinata .predi tova si e bila balgarska ot osnovavaneto na balgaria .
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
македонците ще плачат от албанци и гърци.
93
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Размириците на Балканите са резултат от подмолното подклаждане на вражда от Гърция, по-специално Гръцката Патриаршия, Русия и Сърбия като верен руски васал. Въпреки че са и трите православни, тези страни нямат никакъв интерес от силна България, обединена с Македония, която в корените си е българска територия с българско (повечето) население. Това няма и да се случи. Те насъскват макетата срещу нас - техните братя. Проблемът е исторически и е дълбоко залегнал в политиките на тези 3 страни.
92
0
 
0
 
! Отговори
vardarsko slunce преди 11 години
tezhki oblaci sa nadvisnali nad makedonia.bulgaria tryabva da e gotova za vsichko i na vsichko.stiga se namalyava armeyskiyat sostav i se pravyat ikonomii.v sveta v koito zhiveem,uvazhavat samo silnite i smelite.nie tryabva da sme i silnite,i i smelite,v sluchay na nepredvidimi sobitia.samo zaradi bolshevishkata zaraza,hrabriyat bulgarski narod ne e gotov za edinenie i borba.
91
0
 
0
 
! Отговори
phantom user преди 11 години
страх и ужас съглацен съм с теб най-жалкото е ,че истината боли
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще стане страшно ако стане война отивам доброволец на страна на ''македонците,, Българи :)
89
0
 
7
 
! Отговори
Ето преди 11 години
Ето какво заяви завчера известният македонски публицист, писател и преводач Ким Мехмети "Кой има интерес от нова дестабилизация на Македония". "Убеден съм, че на Балканите има няколко центъра, които смятат, че държавните граници все още не са очертани окончателно в региона. В тази връзка смятам, че в Белград продължава да действа "лабораторията", която иска да докаже, че някои от съществуващите държави са несъстоятелни, нямат бъдеще и правят всичко възможно за нова подялба на тия територии".
88
1
 
5
 
! Отговори
^3АDttack преди 11 години
край ти май незнаеш че Албания има много българии и християни и че Албания не е монолитна ислямска страна .. а че има много диващина спор няма и аз не ги искам за съседи ама т уверявам скоо те ЕУ няма да видят
87
20
 
22
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Не знам защо искате все да се сродявате с тия македонци, но аз смятам, че имаме повече общо със сърбите, отколкото с макетата. Какво имам предвид - ами жените примерно! В България и Сърбия (и доскорошния и протекторат Черна гора) жените са забележително красиви, докато македонките са забележително безлични, да не кажа грозни. Наречете ме нацист, но гените не лъжат.
86
0
 
19
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Не виждате ли на къде отива света, та наливате масло в огъня ?! Ама ха! Тези такива били, онези онакива били - добре, че ние пък сме цвете за мирисане..... Народите без работа, без пари, без права - е с приказки, със сплетни и със сеир не става, няма и да стане! И с война няма да стане! И не бива! Бъдете разумнии трезви - само това се иска, нима е толкова трудно ?!?!?!?!!!!
85
2
 
3
 
! Отговори
ПОГЛЕД преди 11 години
ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПРОПОГАНДА. ПРЕДИШНАТА СТАТИЯ НА ТАЗИ ТЕМА БЕШЕ ПРЕДНАЗЧЕНА ЗА ТАЗИ СТАТИЯ С ЕДНА ДУМА ЧЕРНИ СИЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАБЬРКАТ БЬЛГАРИЯ В КАША КАКВА ТОЧНО СЛЕДВАЩИТЕ СТАТИИ ЩЕ ВИ НАСОЧАТ
84
10
 
8
 
! Отговори
дърт сигънин преди 11 години
Нема страшно макетааа боли сама първио път, после, кът съ отпусните може и да ве хареса...))) Пък и скоро може да се сродим, бре! Сигъни и макета, молиии ква кръстоска шъ стани..... щото вий сами си знаете, че сте *** на балканите
83
7
 
28
 
! Отговори
край преди 11 години
ямболиия ако ние белите православни българи не подкрепим мактата /щото нещо са ти криви/ албанците ще ги наберат. След двайсетина години ще имаме обща граница с шиптърска държава с всички произтичащи от това проблеми. след 50 г. ще имаме албанско малцинство и така доде ни отнема. Всички бели и православни на балканите требва веднага да си забравят дребнавите дрязги - това българи, сърби, македонци, гърци не се ли обединим срещу исляма ще ни отнема. Иначе макетаа си ги псувай ама като братя.
82
9
 
3
 
! Отговори
BILJANA преди 11 години
nE E KAZAL NISTO NOVO OD SVOITE PORANESNI STAVOVI i sto od toa ako i po takvi stavovi pak se plue i berbati se sto e so predznak MAKEDONSKO nisto ne im odgovara.Da se razzzzzzbereme gi pratam redovno komentarite i kaj nas i kaj vas omrazata spremA MK e ogromna i nesfatliva.Za kraj sepak ovaa e samo licno mislenje na LJUPCO koj e pretsedatel na vonparlamentarna partija znaci ne kooptira vo parlamentot ,
81
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛюБчо -така си промени името човекът и не защото е българин по самосъзнание а защото ясно съзнава кога и как се е създала "македонската"нация,не бълнува ,няма мокри сънища за величието на "етничките" затова е "предавник",а като попита Паскал Кузман-"как може СамУил да е наш,като Василий 2 е Македонецът-***,а ние сме обявили цар Самуил за "македонски"цар оня *** му казва"е чий е цар Самуил"а Любчо му отговаря"еми ние викаме македонец е,а македонецът е БАШ ВАСИЛЙ" и те така,така Е ТАМ!
80
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ЛюПчо,макетата ще те изкарат предател и Бог Македон ще те накаже защото си прозрял тъжната за тях истина.
79
1
 
23
 
! Отговори
моля, за отговор преди 11 години
Че копират чужди паметници и герои - разбрахме.Ама някой от пишещите знае ли, макетата дали са направили някъде паметник, или храм, или поне икона на БОГ МАКЕДОН ?
78
9
 
23
 
! Отговори
bg преди 11 години
днес макетата имат проблем, турция веднага го взема присърце ,че били нарушени правата на албанците,, ами ако утре бъдат нарушени правата на нашенските турци, какво мислите ще предприеме турция, писах го веднъж , духът от бутилката е пуснат, пак ще има " време разделно"
77
5
 
45
 
! Отговори
ямболлия преди 11 години
Честно казано,през оная работа ми е и за Македония и за македонците.Ако утре албанците надупят макетата няма да ми пука изобщо.И не мисля да хващам Калашника и да се бия за тези родоотстъпници и *** от Скопие!
76
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бяха българи, после станаха славяни-югославяни, сега са антични елини, утре какви ще са ромеи като ромите ли? Да си се оправят сами, тъпите кратуни.