Лъч надежда за сформиране на правителство в Гърция

При нови избори СИРИЗА става първа политическа сила с 27%
11 май 2012 10:00, Елка Василева
17
Лъч надежда за сформиране на правителство в Гърция
Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Снимка: архив, Reuters

Има лъч надежда за сформиране на правителство в Гърция, въпреки че по всяка вероятност лидерът на социалистите Евангелос Венизелос ще върне мандата, връчен му от президента Каролос Папуляс в четвъртък, пишат днес гръцките вестници.

Договорка за коалиционен кабинет се очаква да бъде постигната в понеделник на среща на политическите лидери, която трябва да се свика от държавния глава. По конституция консултации се провеждат, след като партиите, заели първите три места на изборите, не успеят да осигурят нужното парламентарно мнозинство за правителство.

Първо проучвателен мандат получи лидерът на спечелилата вота на 6 май Нова демокрация Андонис Самарас и го върна още в рамките на първия ден. Щафетата пое председателят на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който го върна на президента вчера.

Още по темата

Сега консултации за правителство води лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Според вестниците след проведената в четвъртък среща между него и председателя на Демократичната левица Фотис Кувелис за първи път има сближаване на позициите и шанс за сформиране на кабинет. Кувелис предлага широка коалиция с мандат от две години и цел да задържи страната в еврозоната и постепенно да я откъсне от меморандума, подписан с международните кредитори.

В. "Та неа" коментира, че това е последният шанс за съставяне на правителство, а в. "Етнос" го определя като стъпка напред. Според публикация на в. "Елефтерос типос" "ключът" за широката коалиция е в ръцете на Алексис Ципрас, тъй като Кувелис е заявил, че няма да участва без СИРИЗА.

Въпреки предложението на Кувелис страната навлиза в опасен еднопосочен път и показателно за това е предупреждението на шефа на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг, че няма да има нови финансови траншове за страната, докато не се сформира правителство, което да договори с тройката кредитори средносрочна програма, коментира в."Катимерини". СИРИЗА настоява за нови избори, Венизелос подкрепя идеята на Кувелис, а днес се очаква Самарас да заяви позицията си по въпроса, посочва изданието.

От първата си страница "Авриани" задава въпроса защо партиите, които подкрепят кредитното споразумение, не искат избори. Отговорът се крие в резултатите от ново социологическо изследване, според което при нов вот СИРИЗА става първа политическа сила с 27 на сто. В. "Етнос" също публикува резултатите от анкетата, които сочат, че мнозинството от гражданите искат да се сформира коалиционно правителство.

Проучването показва спад в подкрепата за всички партии, които влязоха в парламента след изборите на 6 май с изключение на СИРИЗА и Нова демокрация.

В момент, в който преговорите за сформиране на правителство на националното спасение са в разгара си, Европа и кредиторите ни притискат, отправяйки заплахи за изхвърляне на страната от еврозоната, пише в. "Врадини" в статия под заглавие "Пазарлъци в Европа и Атина за сформиране на правителство".

В. "Имерисия" коментира, че политическата нестабилност заплашва икономиката с разруха, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси грозния *** майна!Пак ви казвам, тоя сигурно е роднина на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, само те изглеждат токова свински!
13
0
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
И после се събуди или гледа още някои сън, в които швейцарци са работили като шлосери... преди 44 година естествено..
12
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Нормално ! Нали България е била окупатор ! И като такъв е имала право да прави каквото си иска ! Не им се сърди ,че сега са се обърнали нещата !
11
1
 
1
 
! Отговори
Do 3 преди 11 години
Predi 1944 garkinite sa rabotili v publi4nite domove v Sofia ,taka 4e vremeto se vra6ta ste im se otebeme .
10
1
 
0
 
! Отговори
gogo > № 8 преди 11 години
НЕ, не е! През 1997 г. БСП-ГОЦЕ-ВИДЕНОВ я фалираха... един долар = 3,000 лв.!
9
2
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Скапаните идеи на скапаните мозъци могат да доведат само до скапана действителност! Преди някой да се прави на философ, е добре да натрупа малко жизнен опит! Не можете да ДАДЕТЕ НАСИЛА! Насила можете да вземете! Всичките "СПАСИТЕЛИ" на гърците се опитват да им дадат НАСИЛА! И накрая ще докарат в Гърция някоя хунта! Дошло е време Гърция ДА ПЛАТИ, задето ЯДЕ ПОВЕЧЕ, отколкото произвеждаше и имаше налично! И НИКАКВИ ЗАКЛИНАНИЯ не могат да ЗАМЕСТЯТ това изпитание, което предстои на гърците! Те трябва НА ГЪРБА СИ да установят, че всеки може да се разпростира според чергата... И няма НИКАКВО значение, че ПОЛИТИЦИТЕ им са виновни. Накрая ВИНАГИ го отнася НАРОДЪТ! НАРОДЪТ, КОЙТО, когато избира да го управляват, да си опича акъла и да внимава за популисти и КРАДЦИ. Като втората категория управленци е неимоверно по-опасна. На такива ние, българите, бяхме жертва 20 години. Но това е друга тема...
8
1
 
13
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
Бг дали е фалирала? Наистина нещата при нас вървят на зле. Преди няколко дни чух и прочетох, че от началото на годината в сребърния фонд не е постъпила и стотинка. Какво направи Б. Б. с резерва всеки знае. За първи път от много години насам външния дълг расте (вярно засега е само около 6 млрд. EURO), а дори и сатанизираният Жан Виденов изплати около 2,5 млрд.$. Така че поживьом, увидим.
7
2
 
3
 
! Отговори
левчев преди 11 години
До 8...БГ не може да фалира защото е най-бедната и мизерна страна в европа и няма пари, за да фалираш трябва поне известно време да си имал пари и да си живял богато а ние живеем бедно от преди десетилетия!!!!!
6
6
 
14
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
гръцкият народ е на висок почит и уважение...Сигурно за това, че до 3-4 сутринта са в таверната и отиват пияни на работа. Това в Гърция една екскурзоводка ми го каза. Ама един ден ще отидат по обяд на работа (примерно на пристанището) и ще разберат, че китайските концесионери са назначили на тяхно място чужденци с 3-5 пъти по-ниски заплати. Тогава ще им дойде акъла, ама ще е късно.
5
5
 
7
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
Това е поредния епизод на сапунката "Ще фалира ли Гърция". Ами няма да фалира. Тя отдавна е фалирала. Както и много други "успешни проекти" като ЕС, САЩ....Лошото е че идва по-страшно. Тези които вършат золумите в Гърция, като и движения като "Occupy Wall Street" са маска зад която се крие нещо много зловещо. Обичат да разправят, че били 99 %, а не са и половин %. Просто знайте че злото ще дойде в името на доброто.
4
9
 
6
 
! Отговори
левчев преди 11 години
До 3 коментар.............И няма да видиш, когато преди 50 години 6.000.000 гърци са емигрирали в целя свят няма и една *** и един *** дето да изложи и да засрами гърция, защото в гърция има силна ценостна система, много силно религиозно чуство, желязно гражданско общество, неща който при нас са неизвестни отдавно!!!!!!!!!!!!!! Европа псува гръцките политици за това че са харчили над възможностите си но гръцкият народ е на висок почит и уважение че не са покорни, нагъзани........
3
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само с гърците ни занимават наистина. Та те са на светлинни години пред бг. Досега не зная и не съм чул гъркиня да идва да слугува или проституира в бг.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
c bg li da ni zanimavat
1
8
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
Само с тази Гърция ни занимават, *** майката!! Само това е държава, други държави няма!